• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AFIR: MODIFICĂRI LA PLATA AVANSULUI pentru ACHIZIȚIILE DIN BANII EUROPENI!

    Roxana Dobre -

    Veste bună pentru fermierii care cer fonduri europene nerambursabile! Agenția de plăți a operat o serie de modificări astfel încât producătorii agricoli să aibă acces cât mai ușor la fondurile destinate investițiilor în agricultură. Astfel, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat astăzi, 22 august, că a publicat recent o nouă versiune a Manualului operațional de achiziții pentru beneficiarii privați care au obținut finanțare prin intermediul submăsurilor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). 

    Prevederile noii versiuni a Manualului, care stabilește normele și modalitate derulării procesului de achiziție a bunurilor, serviciilor și lucrărilor, se aplică în cadrul proiectelor finanțate prin PNDR 2020, atât beneficiarilor privați, cât și solicitanților și ofertanților. Manualul s-a modificat ca urmare a nevoii de armonizare cu legislația națională în vigoare privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente investițiilor finanțate din fonduri publice (HG 907/2016). De asemenea, modificările au avut în vedere și prevederile legale referitoare la reglementarea cadrului național de implementare, precum și unele măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor europene alocate prin PNDR 2020 (HG 138/2017).

    AFIR asigură, prin intermediul portalului www.afir.info, derularea on-line a procedurii de achiziții pentru beneficiarii submăsurilor de finanțare a investițiilor private din PNDR 2020. Procedura on-line se aplică pentru toate achiziţiile derulate de către beneficiarii privați și este valabilă pentru achiziția de servicii, bunuri (cu sau fără montaj) și pentru execuție de lucrări.

    „Modulul de achiziții on-line pentru beneficiarii privați ai Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este disponibil încă din martie 2015 pe site-ul AFIR și reprezintă un pas important în asigurarea transparenției procedurilor de achiziții și a fluidizării acestora. Utilizarea acestui modul de către beneficiarii investițiilor private a simplificat în mod semnificativ implementarea proiectelor finanțate de AFIR cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură și dezvoltarea mediului rural. Prin intermediul modulului de achiziții on-line, au fost derulate până în prezent aproximativ 7.500 de proceduri de achiziții, operațiuni specifice atât selecției de oferte, cât și ofertei unice, după caz,” a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

    O modificare importantă a Manualului de achiziții, față de versiunea anterioară, vizează acordarea avansului pentru beneficiarii privaţi, aceasta făcându-se după avizarea unei achiziții, indiferent de valoarea acesteia. În această versiune a Manualului de achiziții a fost introdus Procesul verbal de deschidere, în completarea dosarului de achiziții, în cazul procedurii de selecție de oferte. O altă modificare se referă la conflictul de interese, în sensul că s-a redus verificarea privind relațiile de rudenie sau afin dintre beneficiarul privat, comisia de evaluare și ofertanți până la gradul II, față de gradul IV prevăzut de versiunea anterioară a manualului.

    Totodată, în această versiune a Manualului de achiziții au fost introduse clarificări privind achiziţiile de acelaşi tip în cazul procedurii cu o singură ofertă și au fost menţionate unele aspecte legate de conţinutul caietului de sarcini care ar determina neavizarea invitaţiei de participare.

    Noua versiune a Manualului de achiziții prezintă mai multe exemple de situații care pot duce la neavizarea procedurii de achiziții. Dintre aceste motive sau situații amintim: netransmiterea în termen a răspunsului la solicitările de clarificări și la contestațiile care fac obiectul procedurii de achiziții, nerespectarea de către comisia de evaluare a principiilor achiziților, a manualului și a instrucțiunilor de achiziții, evaluarea incorectă a documentelor de calificare a operatorilor economici și a ofertelor, fără a lua în calcul toate elementele prezentate. De asemenea, semnarea contractului înaintea termenului de așteptare în vederea depunerii eventualelor contestații (6 zile) poate determina neavizarea procedurii de achiziții pentru beneficiarii privați ai PNDR 2020.

    Toți cei interesați pot consulta versiunea actuală a Manualului operațional de achiziții pentru beneficiarii privați ai PNDR 2020 pe pagina de internet, www.afir.info, la secțiunea Informații utile >> Proceduri de lucru pentru PNDR.


    Te-ar mai putea interesa

    AFIR a prelungit cu două luni sesiunea la DR-26 Înființarea sistemelor de irigații Programul Energie în ferme – prelungit. Ajutorul acoperă 100% din valoarea investiției Fonduri noi pentru achiziția de utilaje agricole. Sprijin de până la 1.000.000 euro/fermă, din aprilie

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire