• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SERGIU STAICU, noul director SYNGENTA ROMÂNIA: ”Vom continua să investim!”

    Roxana Dobre -

    Compania Syngenta are un nou director general pentru România în persoana lui Sergiu Staicu, cel care ocupă din luna mai funcția de conducere iar miercuri, 23 august, a fost prezentat oficial și presei de specialitate din țara noastră. Noul șef al companiei a expus jurnaliștilor agrarieni care sunt prioritățile dar și provocările pe care le are în vedere din poziție pe care o ocupă la nivelul Syngenta.  

    ”Sunt împreună cu familia Syngenta de mai mult de 9 ani în diferite roluri, în România la început, în ultimii 4 ani având un rol în ceea ce numim noi teritoriu – Europa de sud-est. Acestea fiind zise, provocările agriculturii din România, provocările cu care se întâlnește fermierul din România, la fel și oportunitățile pe care România le oferă în zona agricolă nu îmi sunt străine. Practic, m-am întors în România în luna mai în echipa din România și am avut o perioadă extraordinară. Am găsit aici o echipă foarte bună care m-a ajutat în această perioadă să înțeleg anumite detalii operaționale care, din rolul precedent, nu îmi erau așa de comune. Am petrecut împreună această perioadă pentru a înțelege care sunt oportunitățile pe care le avem, care sunt lucrurile unde putem îmbunătăți ceva astfel încât în continuare să fim alături de fermierii noștri, în continuare să fim alături de clienții noștri cu propuneri, cu soluții care să răspundă nevoilor lor”, a declarat noul șef de la Syngenta România.

    În privința provocărilor anului 2017, Sergiu Staicu a amintit înghețul târziu care a afectat culturile în luna aprilie dar și seceta din ultima lună, care a dat bătăi de cap fermierilor.

    ”Când mă gândesc la provocări, primele lucruri care îmi vin în minte sunt extremele din anul acesta. Nu sunt neapărat provocări specifice doar anului 2017, deja cred că am văzut în toată perioada aceasta de primăvară fenomene mai puțin obișnuite. Mă gândesc la zăpada și la frigul din aprilie, care într-o măsură ne-a luat pe nepregătite. Mă uit la ultimele 30 de zile în care temperaturile de peste 35-40 de grade au fost la ordinea zilei și atunci abilitatea fermierilor și abilitatea companiilor care sunt alături de fermieri. Trebuie să găsim acele produse care să adreseze sau să reducă pe cât posibil din impactul acestor extreme aici cred că a fost cheia succesului”, a mai punctat Staicu.

    Sergiu Staicu, Syngenta: ”Oportunități vin din potențialul pe care agricultura din România îl are”

    Avem mai bine de 8,5 milioane de hectare teren arabil care este în folosință în România adică practic aproape de jumătate din suprafața Franței, a subliniat șeful Syngenta România, care recunoaște că acesta este un potențial fantastic pentru companie. ”Ne uităm la poziția geo-strategică pe care o are România în bazinul Mării Negre și atunci, doar aceste 2 elemente, fără a mai mergem mai departe în zonă de calitate a soluluim sunt suficiente pentru a da mărimea oportunității pe care agricultura României o are. În ultima perioadă și mai ales după intrarea Uniunii Europene chiar dacă nu sunt 10 ani de la acel moment, din perspectivă tehnologică e un progres semnificativ care s-a întâmplat în România. Punând toate aceste lucruri la un loc, de aici ne rezultă oportunitățile pe care le avem și pe care fermierii le au”,  a mai spus reprezentatul companiei.

    În privința culturilor speciale, Sergiu Staicu spune că deja în România se văd rezultatele investițiilor pe care compania le-a făcut în acest sector. ”Atunci când vorbim de culturi speciale, vorbim de vie, vorbim despre pomi și vorbim despre legume. Să începem cu partea de vie, în ultimii ani am avut programe de reconversie și cred că deja vedem efectele în momentul de față. Sunt din ce în ce mai multe suprafețe care revin în producție, sunt producători care s-au consolidat și sunt producători mai mici care au apărut pe această piață. Efectele benefice ale acestor programe cred că sunt deja în suprafețele care sunt în exploatație, sunt vizibile în calitatea produsului finit. Dacă vreți să continuăm pe zona de vie în calitatea vinului românesc. Începem să vedem rodul acestor investiții și suntem prin echipa pe care o avem în România sunt permanent în contact cu fermierii de aici și încercăm cu produsele cu soluțiile să capteze cât mai mult din potențialul determinat de acea producție. În momentul în care vii cu o livadă intensivă sau super intensivă este foarte important să urmezi o schemă de tratamente și să urmezi și o tehnologie care să îți permită să captezi la maxim acel potențial. Prin echipa tehnică, avem și o echipă tehnică care oferă suport și consultanță dacă vreți fermierilor, oferim aceste programe tehnologice prin care venim pe o parte în zona de a crește randamentul și a crește productivitatea pe suprafață și în același timp pentru a respecta cerințele din perspectivă de reziduri în produsul finit”, a mai spus Sergiu Staicu.

    Mai mult, directorul general al Syngenta România a punctat clar că investițiile în țara noastră vor continua. ”Vom continua să investim în România. Sunt 2 lucruri absolut importante: e foarte important să producem și să avem o cantitate, dar e important să avem calitate așa încât să respectăm cerințele și normele impuse de anumite autorități și în zona de cerințe supermarket. România este o piață importantă pentru Syngenta de aceea vom continua să ne întărim prezența pe piața din România, vom continua să fim alături de fermieri, vom continua să fim alături de clienții noștri din România cu linia de produse din zona de inovații și de cercetare. Ne dorim să aducem în continuare pe piața din România produse care să fie adaptate condițiilor și nevoilor de aici. Suntem exact în momentul în care bugetele de investiție și bugetele de venituri și cheltuieli se stabilesc în această perioadă și în următoarele 20 de zile, o lună, aceste lucruri vor fi clarificate. Cu siguranță, atât din perspectivă de venituri ne vom bugeta o creștere pentru că anul viitor ori o creștere în zona de venituri nu poate veni decât cu o continuă investiție”, a conchis Sergiu Staicu, directorul Syngenta România.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA