• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tranzacția SYNGENTA-CHEMCHINA, finalizată. ”NU ESTE O FUZIUNE, este o schimbare de proprietar, iar FERMIERII AU DE CÂȘTIGAT”

    Roxana Dobre -

    Jon Parr, directorul de operaţiuni al Syngenta pentru Europa şi America Latină, spune că preluarea companiei de către ChemChina, un gigant național de produse chimice din China este încheiată, tranzacția este finalizată. Oficialul companiei a vorbit, într-o întâlnire pe care a avut-o miercuri, 24 august, cu presa agricolă din România, despre implicațiile pe care le va avea această schimbare și ce presupune acest lucru pentru fermieri.

    ”Sincer, este o întreagă discuție despre ChemChina. Afacerea cu ChemChina arată foare bine în acest moment. Sunt bucuros să spun că înțelegerea este încheiată, tranzacția este finalizată și noi suntem acum cumpărați de ChemChina. De asemenea, sunt încântat să spun că nu s-au schimbat prea multe în modul în care operăm. Syngenta rămâne Syngenta. Asta a fost ceva fundamental în înțelegerea pe care am făcut-o cu ChemChina. Cred că se conectează cu consolidarea industriei, pentru că a debutat în 2015 cu încercarea firmei Monsanto de a cumpăra Syngenta, care cred că  început în aprilie și abia în septembrie Monsanto a realizat că nu ne interesa acea tranzacție, că nu o să fim de acord și au renunțat la afacere. Și, în acel moment, am putut să discutăm mai serios cu ChemChina și cred că în ianuarie 2016 am semnat înțelegerea. Am lucrat sistematic privind aprobările din toată lumea și am reușit să încheiem afacerea anul acesta cu toate aprobările necesare”,  a declarat reprezentantul companiei Syngenta.

    Jon Parr, Sygenta: ”Nu este o fuziune, este o schimbare de proprietar”

    Jon Parr a subliniat că gigantul ChemChina a cumpărat toate acțiunile Syngenta care erau pe piață pentru o posesiune completă. ”Acum cred că 98% din acțiuni sunt deținute de ChemChina și procesul formal de restrângere a acționarilor minoritari este în curs și cred că până la sfârșitul acestui an iar ChemChina va fi proprietarul în proporție de 100%. Pentru noi nu e o afacere care să aducă împreună două companii, este vorba de fapt că Syngenta va avea propriile activități, așa cum a fost și până acum. Prima întrebare care vine după asta este: Bine, dar ce câștigă ChemChina și Syngenta? În primul rând, ChemChina primește acces la tehnologie foarte importantă pentru o siguranță completă și o producție sigură și susținută a alimentelor și are un pilon pe piața mondială, ceea ce este foarte atractiv pentru China, care are cam 22% din populația lumii și doar 7% din pământul arabil. Așadar, siguranța alimentelor este o mișcare strategică pentru China și sunt foarte dornici să ia parte la o industrie de inputuri importantă pentru producția alimentelor”, a mai punctat specialistul de la Syngenta.

    În plus, acesta a precizat că pentru China, achiziția Syngenta este un mare câștig având în vedere provocările cu care se confruntă în ceea ce privește condițiile de mediu.

    ”Se confruntă cu multă poluare, sunt îngrijorați în ceea ce privește populația și siguranța alimentelor și faptul că pot lua parte la o asemenea tehnologie și să lucreze cu noi pentru a aduce mai multă tehnologie pe piața Chinei, în agricultura Chinei, în industria alimentară a Chinei este foarte atractiv pentru ei. Deci din punctul lor de vedere este o achiziție foarte strategică și se potrivește foarte bine cu planul lor național pe 5 ani de a face ceva în toate aceste domenii. Iar din punctul de vedere al Syngenta, suntem într-o industrie de lungă durată, ciclurile noastre durează 50 de ani și ceea ce avem nevoie este stabilitatea. De asemenea, consolidarea industriei nu vine într-un minut. Suntem într-o industrie în care de fapt creșterea este redusă semnificativ, costurile pentru a face asta cresc semnificativ, iar împărțind aceste lucruri și având o companie care vrea profit devine foarte solicitant. Deci având un proprietar strategic pe termen îndelungat, un partener ale cărui obiective sunt ambițioase și poate nu se potrivesc cu obiectivele tale, dar cu ciclul de viață al companiei tale, este extrem de atractiv”, a mai explicat Jon Parr.

    Jon Parr, Syngenta: ”Tranzacția securizează independența pe termen lung a Syngenta”

    Specialistul companiei din sectorul produselor agrochimice a mai punctat că tranzacția oferă o platformă stabilă pe care se poate lucra astfel încât să fie livrate tehnologii și inovații. ”Dar este bine și pentru alte persoane de asemenea, pentru că securizează independența pe termen lung a Syngenta, de aceea am și evitat fuziunea cu Monsanto. Deci menține produse și servicii pe piață disponibile pentru fermieri. Noi credem că este extrem de avantajos și pentru fermieri. Și în afară de asta, vom rămâne o companie cu sediul central în Elveția, vom rămâne elvețieni în privința asta. Deci țara care ne-a sprijinit timp de atâția ani ca o companie elvețiană este de asemenea încântată să aibă în continuare o asociere cu sediul nostru central”, a mai declarat presei reprezentantul Syngenta.

    Tranzacția dintre Syngenta și ChemChima a fost de 44 miliarde de dolari. În prezent, ChemChina este cea mai mare companie de produse chimice din China, fiind deținută integral de stat. Syngenta este unul dintre cei mai mari producători şi comerciaţi de produselor agro-chimice din lume, cu afaceri de circa 13 miliarde de dolari la nivel mondial.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării