Ştiri agricole

FERMIER ÎN LACRIMI: ”LĂSĂM RECOLTA SĂ SE STRICE PE CÂMP din cauza PREȚULUI MIC!”

Fermierii se plâng că statul iroseşte banii subvenţionând faza de producţie, însă ignoră etapa desfacerii recoltei agricole. Nu sunt aprozare, ca altădată, nu mai există spaţii de depozitare, iar la export pepenii româneşti nu mai merg demult. Producţia de lubenițe devine, astfel, o afacere păguboasă. 

S-au făcut pepenii anul ăsta ca niciodată în comuna Săgeata din județul Buzău. Nu-i nicio bucurie, zic ţăranii, pentru că preţul a scăzut foarte mult, la zece bani kilogramul în en-gros sau chiar mai puţin. La Săgeata, câmpurile sunt pline de pepeni stricaţi, pe care producătorii au preferat să-i lase pe loc. Ca niciodată, anul acesta bostănăriile din zona de câmpie a Buzăului sunt pline de pepeni mari şi gustoşi, însă pustii. Dacă în alţi ani, pe câmpurile din Săgeata era forfotă, zeci de oameni muncind cu ziua la cules şi încărcat pepenii, acum vin din când în când doar samsari cu dubele care iau pepenii pe câţiva bani şi îi vând în vestul ţării.

Vasile Mândruţă este unul dintre sutele de producători de pepeni din Săgeata care trăiesc din agricultură. Aproape că-l apucă plânsul atunci când îşi vede munca pierdută. A investit 5.000 de lei şi speră să recupereze măcar o parte din bani. Vinde pepenii la poartă, cu 20 de bani kilogramul. Nu vrea să aibă de-a face cu samsarii, pentru că, spune bătrânul producător, oferă preţuri de râs.

”Vin la poartă şi ne zic că noi îi scoatem din foame. Au ajuns să cumpere şi pe cinci bani, nu zece, sau cumpără cu 300 de lei duba de şase sau şapte tone. Acolo unde îi dau ei, prin zona Ardealului, pepenii se vând şi la 70 de bani kilogramul. Noi cu munca, ei cu profitul”, spune Vasile Mândruţă.

Pieţele din zonă sunt saturate, lumea nu mai cumpără, iar sătenii sunt disperaţi pentru că au muncit degeaba. Nea Sandu, un alt producător din Săgeata, se cruceşte atunci când priveşte câmpul plin de pepeni, unii foarte mari. Degeaba, spune el, pentru că este nevoit să îi lase pe câmp.

”Niciodată nu am avut pepeni aşa de mulţi şi mari ca anul acesta. Pentru noi nu este însă nicio bucurie, deoarece nu avem ce face cu ei. Ne-a costat foarte mult producţia şi deja suntem în pierdere. Dacă vin să cumpere cu camioanele, trebuie să plăteşti zece oameni, cu câte 100 de lei fiecare, să le dai mâncare. Nu mai rămâi cu nimic pentru tine, aşa că preferi să îi laşi pe câmp sau să aduci acasă câţiva, pentru animale. Îi distrugem prin discuire”, spune Alexandru Ion.

Sursa: www.adevarul.ro

5 comentarii

 1. Este strigator la cer , cind vezi ce se intimpla cu productia agricola a acestei tari.Fiind vorba aici in articol de pepene verde (legume-fructe), imi aduc aminte ca dl DAEA , a iesit pe post cu mult fast , ca au venit citiva investitori americani care vor investi 20 milioane $ in depozite si fabrici de conserve, si ca a batut palma cu ei si ca se rezolva problema lrgumelor-fructelor.
  A uitat dl DAEA sa spuna si conditiile puse de americani, si pe care l-ea acceptat, evident defavorabile tarii.
  Dle DAEA , v-am mai spus si va mai spun , cu 20 milioane $ constuiesti cel mult UNA fabrica moderna de procesare – depozitare legume-fructe.
  Ce faci cu o fabrica ? in toata tara ?.
  Dle DAEA , in toata tara gasesc 10 ( zece) specialisti in procesarea – depozitarea legumelor-fructelor dale credit cu 2% prin CEC Banc ,banca de stat pe 20 ani si sa faca 10(zece) fabrici distribuite judicios in tara si rezolvi in maxim UN an problema acestui sector.
  Daca se merge in continuare cu haosul existent , lichidam agricultura tarii in citiva ani.

 2. Atita timp cit dunte slugile altora ( tari UE ) si se accepta ” gunoaiele “lor in detrimentul produselor autohtone , a sanatatii poporului nostru, nimic nu se va schimba. Suntem umiliti in toate domeniile ptr.ca suntem umili, nu avem demnitate sa spunem NU celor care au interesul sa ne distruga, sa fim sclavii lor.

 3. Facem eforturi uriaşe să incercăm să schimbăm ceva,Eco Dacia este singura asociatie in beneficiul țăranului roman,am achizitionat legume cu 1£/kg,iar ele au ajuns pe masa romanilor din Londra.Eco Dacia susține valorile,traditiile si sustine agricultura romanească..

 4. Auzi lume cu cat pleaca pepenele din ogor iar pe piata de desfacere 1leu /kg. Bisnitarii castiga enirm de mult doar ca muta marfa de acolo aici. Problema mare este ca acesti bisnitari(nu vreau sa detaliez etnia lor ca fac discriminare) au documente in regula au certificate de producator de unde? Cum de nu sunt controlati?

Scrie un comentariu