• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RAPIȚĂ 2018. FERMIERUL care vinde PRODUCȚIA ÎN AVANS la prețuri de 700-800 EURO/TONĂ!

    Andreea Elefterie -

    Cel mai bun preț pentru rapiță! Un țel pentru toți cultivatorii români ai oleaginoasei care aduce profit în fermele din țara noastră. Doar că să ajungi de la un preț mediu de 1.500 de lei pe tonă, la o valorificare de peste 3.000 de lei pe tonă îți trebuie o tehnologie aparte, pentru că rapița care primește acest preț pe tonă este numai rapița ecologică. 

    Fermierul Aurel Petruș din localitatea călărășeană Ștefan cel Mare este cel mai cunoscut fermier care face agricultură bio pe suprafețe extinse. Și produce bio pe bune, dovadă stând contractele pe care le derulează de ani buni și care îi permit să își susțină afacerea agricolă chiar și fără subvenții agricole.

    Cu inginerul Petruș am vorbit pe 21 august, în ziua în care fermierul a intrat la semănatul rapiței de toamnă. ”Am așteptat să se usuce solulul în urma precipitațiilor, pentru că a plouat foarte mult în zona noastră. Anul acesta avem în plan aproape 200 ha pe care le punem cu rapiță. Avem un hibrid high oleic pe care îl vrea partenerul din Germania și hibrizi linoleici, pentru alt partener din Austria”, ne-a explicat agricultorul. Așadar, nu își face griji pentru valorificarea producției întrucât are contractele semnate în avans și mizează pe un preț dublu față de ce obțin colegii fermieri care fac agricultură convențională.

    Aurel Petruș face agricultură de 17 ani și spune că, pe lângă pasiune, are și motive economice pentru a lucra pământul în sistem ecologic. ”Agricultura bio este mai profitabilă decât agricultura convențională. Contractele deja le-am încheiat, avem sigur cumpărători pentru marfă. Și prețurile sunt aproape stabilite, le știu, sunt constante, nu oscilează ca în convențional. Prețul este undeva peste dublu față de cea convențională. Cam între 700-800 euro/tonă”, ne-a explicat producătorul bio, precizând că producția medie la hectar la rapița bio este de 1,5 tone la hectar.

    Rapița și lucerna, semănate pe aceeași suprafață agricolă

    Fermierul Aurel Petruș nu se rezumă numai la a cultiva o suprafață însemnată de rapiță bio – 185 de hectare. Pe 120 de hectare dintre acestea, agricultorul are o tehnică aparte în care seamănă în același timp și rapiță, și lucernă. De subliniat însă că tehnologia de cultură a rapiței bio, cu sau fără cultura paralelă, nu este însă ”floare la ureche”. Dimpotrivă. Și munca începe cu prelucrarea solului, cu pregătirea patului germinativ. ”Deci s-a făcut arat cu packer (un tip de păvălug – n.r.). Adică se și ară, se și prelucrează solul așa, un pic. O lucrare cu combinatorul și apoi intrăm la semănat rapița. Și în aceeași zi cu rapița se seamănă și lucerna, ca o particularitate. Nimeni nu face asta. Semănăm în același timp și lucerna pentru că este epoca optimă. Se seamănă pentru a face pe de o parte fixare de azot pentru anul viitor, chiar și recoltă de lucernă, și după aceea, anul viitor se încorporează în sol, se ară lucerna. Suntem chiar în optim, e mai mult decât perfect. Săptămâna asta se termină semănatul”, ne-a spus Aurel Petruș.

    Consumul de motorină este și el ținut în frâu de către agricultorul care vrea să aibă randament bun pentru fiecare lucrare. ”Aratul ne ia în jur de 20 litri la hectar, combinatorul mai ia și el încă 10 litri și semănatul de două ori mai ia și el încă 15 litri”, spune ing. Petruș.

    Rapița, ca și lucerna, sunt ca și sfecla sau morcovul, sunt culturi cu semințe mici. Ca să răsară, puterea de străbatere a seminței este destul demică, și atunci terenul trebuie să fie foarte bine pregătit. Acesta este raționamentul. Și ceea ce fac unii colegi și noi nu am reușit să facem anul acesta, dar recomand la toată lumea să cumpere, este acel tip de semănătoare care, când intri, face și pregătirea terenului și compactarea terenului, și compactarea și semănatul și tasarea seminței”, vorbește fermierul călărășean despre nevoie de a se investi într-o semănătoare performantă. Cu acest utilaj, spune agricultorul, costurile cu înființarea culturilor va crește semnificativ la capitolul motorină: ”O să ai o cheltuială cu arătura – 20 litri pe hectar și încă o cheltuială, hai să zicem încă 20 litri la hectar la pregătit terenul, compactat, semănat”.

    Costurile cu fertilizarea bio nu sunt mici

    Totuși, inginerul Petruș atrage atenția că la costul înființării rapiței bio, nu costurile cu motorina sunt cele mai mari. Altele sunt cheltuielile la care trebuie să aibă grijă. ”Costurile producțiilor agricole bio nu sunt chiar reduse, sunt aproape de cele din convențional. Aș vrea să subliniez că a fertiliza cu gunoiul compostat nu se face chiar așa ușor, să dai 10-12 tone/ha nu e chiar așa ușor. Produsele pe care le folosim noi nu sunt chiar ieftine. Gunoiul îl luăm și din ferma proprie de păsări și îl luăm și de la fermele care cresc pui. Este scump, adusul este scump, compostatul este scump, împrăștiatul pe teren. Uneori este gratuit, dar adus de la 20-30 km sau 50 km, este scump, se duce undeva la 1.000 lei/ha”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Și pentru că tot am ajuns la capitolul fertilizare, agricultorul ne-a vorbit și despre ce îngrășăminte aplică pentru rapița bio: ”Noi am folosit înainte de arat gunoi de pasăre compostat între 10-12 tone/ha. În primă fază, recunosc nu prea ajută cultura. După aceea, până în primăvară, când rapița ajunge la adâncimea de 20-25 cm, unde găsește îngrășământul, crește pe forțele proprii. Și după aceea se dezvoltă foarte foarte bine”.

    Sămânța de rapiță bio este netratată, la fel ca și la lucerna ecologică. ”Urmărim în vegetație, după ce răsare, urmărim dacă apare acel gândac, Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiței). Avem insecticid ecologic la dispoziție, cu care putem să tratăm plantele pentru acest gândac. Asta e tot ce facem în iarnă. Bine, putem să facem și o combatere de boli, cu sulfat de cupru, cu concentrație foarte mică 0,02%”, vorbește Aurel Petruș despre tratamentele minime permise la rapița bio.

    Despre densitatea la semănat pe care merge fermierul Aurel Petruș, acesta ne-a spus: „Este undeva la între 5-7 kg/ha, undeva la 100 de plante de semințe, 110 semințe/mp”.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”