Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

CONDIȚIA OBLIGATORIE pentru ca FERMIERII SĂ ÎȘI IA SUBVENȚIA APIA ÎN 2017!

Condiție obligatorie pentru ca producătorii agricoli care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să încaseze primii bani în acest an, în toamnă, începând cu data de 16 octombrie când încep transferurile pentru avans. Ministrul Agriculturii Petre Daea a arătat că singurul lucru care mai trebuie făcut până la autorizarea dosarelor la plată este ca inspectorii APIA să finalizeze toate controalele pentru fermierii ce au intrat în eșantionul de verificări.

”Am solicitat în scris să se ia o decizie la Comisia Europeană, astfel încât în avansul pentru subvenții din toamnă să fie mai mare, să fie la 70%, iar subvențiile să se dea la timp. În acest an vă spunem că vor începe să fie distribuite la fermieri de la 15 octombrie. Este sâmbătă, este duminică, dar noi trebuie să lucrăm (…) legătura cu fermierul este extrem de importantă. Eu am un program foarte clar stabilit, care trebuie dus la îndeplinire, și anume acela de a termina până la 1 octombrie toate controalele în teren, în așa fel încât 16 octombrie să fie prima zi de transfer a sumelor către fermieri”, a spus Petre Daea aflat sâmbătă, 26 august, la Timișoara, potrivit tion.ro.

Vă reamintim că în acest an, eșantionul de fermieri care au intrat la verificările APIA este unul semnificativ. Astfel, dacă inițial s-a anunțat că numărul producătorilor extrași de softul informatic pentru verificări este de 104.146 pentru anul 2017, ulterior, s-au suplimentat listele cu încă aproximativ 12.000 de exploatații. Acestea din urmă au fost controlate și în anul 2016, identificându-se supradeclarări de suprafețe agricole sub 10%. Aceste ferme au primit ”cartonaș galben” și au intrat automat și în verificările din această vară, conform regulamentelor europene pentru plăți directe.

Citiți și:

SUBVENȚIILE pe care FERMIERII POT CONTA în toamnă DE LA APIA!

Ministrul PETRE DAEA a făcut ANUNȚUL CARE O SĂ ÎI BUCURE PE TOȚI FERMIERII!

LIVIU DRAGNEA: Începem PLATA SUBVENȚIILOR din 16 OCTOMBRIE!

AVANS MAI MARE DIN SUBVENȚIA APIA pentru FERMIERII CALAMITAȚI: ”Poate ajunge PÂNĂ LA 70%”


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. hai dle ca traim in RO nu stii la legile le respecta doar fraierii autoritatile nu se iau de smecheri ca aia sunt cotizanti la partid. cu forta de munca din agricultura am 100% dreptate mergi in campanii in marile podgorii din tara sau in livezi sau sa nu mai zic de patria cartofului sau de sere solarii din zona Matca si o sa imi dai dreptate Itm ul ori e mana in mana cu ei ori sunt constransi de sefi sau pur di simplu nepasatori. acum poate intelegi si tu de ce nu se gaseste forta de munca sau pleaca peste hotare unde sunt angajati cu acte in regula si platiti cu minim 10 euro pe ora sau prefera ajutorul social care nu este mare dar e mai practic. in agricultura nu este un program fix ca la fabrica de 8 ore ci se lucreaxa zi lumina si ar trebui platita munca care se desfasoara sub cerul liber in conditii extreme si trebuie platita cu ora nu cu ziua.

  1. La teorie ești capabil (atenție nu am zis bun), dacă ai fi implicat in agricultura ai vedea altfel lucrurile. Ce sa faci, e ca la fotbal, cei din tribuna sunt mai fotbaliști decât cei din teren.
   Ai ceva dreptate dar privești în jur cu prea multa ura și ești cu adevarat frustrat.
   Scriind comentarii nu o sa realizezi nimic, doar te consolezi putin pe moment ca sa acumulezi ulterior si mai mult venin.
   Omule, schimba stilul.

 2. da dl gelu aici ai perfecta dreptate dar cum ramane cu fermierii daca vrei iti dau si exemple ca sunt fermieri mari care de cativa ani nu au dat arenda la oameni nu platesc nimic la stat acumuleaza datorii la stat nu au angajati doar ca zilieri platiti foarte prost sau daca tot zice Isarescu ca are podgorie sa spuna cu cine face lucrarile manuale in vie. iti zic tot eu in agricultura lucrarile manuale se face cu sclavi prost platiti fara forma legale si se plang ca nu se gaseste forta de munca mai bine stau degeaba ca sa iti dau si exemple niste sclavi care ay fost la taiat lastarii sau ciuntat pe calduri de peste 40°C fara apa sau mancare erau platiti cu 30 de leu pe zi si tine cont lucrau ptr un mare fermier din Romania si care invarte sute de milioane de euro

  1. Aici e posibil sa ai dreptate (parțial) si dacă știi cazuari de ce nu reaclami la instituții abilitate? Esti complice prin tăinuire.
   Ce o dai asa la vrajeala?
   Legea trebuie sa isi spună cuvântul indiferent de persoana sau personalitate.
   Acum, dacă Isarescu (exemplul tau) face performanta ar trebui după tine tocmai el sa ia subvenție si ceilalți care lucrează corect cu angajați si cu facturi si tocmai de aceea nu pot avea profit ca dau cu remorca bani la stat.
   Eu zic sa iti revii, sa devii coerent si poate iti trece si oftica generala

 3. vi se pare ca la noi in tara avem hrana ieftina ? este o vrajeala de 2 lei . daca anul asta o fost productie record in agricultura o sa avem si hrana mai ieftina ? nu prea vad. painea trebuia ieftinita .o sa avem cumva ulei mai ieftin ca floarea soarelui este de peste 4000 /ha . daca nu este rentabila agricultura de ce se bat toti pe ea ? sunt fermierii cu suvuri de peste 100 000 de euro. cu ce bani synt luate ?

  1. Iaca Ioane, am revenit.
   Uite iti dau un exemplu de meditat. Tu vrei subvenții pe performanta. Ar fi corect dacă tot terenul ar avea aceiași calitate. Dar cum pui tu Balta Brăilei (care e cadou de la partid si nici prea mare redevență nu se da la stat)cu un teren de categoria a treia unde arenda este 1000 kg de grâu. Daca ar fi după tine, jumătate din terenurile tarii ar fi pârloagă.
   In alta ordine de idei, mai schimba si tu placa ca mereu ești ofticat de ce au unii, de ce nu te oftici de sărăcia altora. Eu nu spun ca cei care fura sa fie protejați sau tolerați, ba chiar vreau sa ii vad cat mai repede la zabrele dar tu ai o frustrare si dai mereu ca “un disc zgâriat” Asa ca rămân valabile felicitările pe care le-a șters moderatoarea. Apropo de dreptul la exprimare, pai tocmai de aia ma exprim asa ca si tine sub alta forma.

 4. in 1989 a fost castigat dreptul la exprimare prin jertfa eroilor si vine unu ca “gelu” si iti suprima acest drept. comentariile mele sunt simple exemple pe care le vad in mediul rural si le scriu pe acest site doar sub un singur nume acela de ioan daca altii au aceleasi pareri sau idei ca ale mele e strict problema lor .eu ce spun imi asum si imi sustin ideiile in continuare daca deranjeaza unii fermieri inseamna ca este adevarat. indiferent daca te deranjeaza trebiue sa imi respecti parerile sau sa le ignori dar sa vii cu cuvinte obscene pe un site public si sa ai um limbaj licentios nu stiu cine iti da voie. astfel de mesaje ar trebui sterde imediat sau sa nu fie publicate asta este atac la persoana

  1. Atunci ar trebui sa-ti vezi de treaba ta . Nici macar nu intelegi pentru ce se dau aceste subventii , de aceea o sa pierd 5 minute din timpul meu sa-ti explic : aceste subventii sunt acordate tuturor fermierilor din EU ( si SUA dupa cate stiu iar in Romania sunt cele mai scazute ca valoare ) pentru a compensa preturile platite pentru recolte . In acest mod ,recolta se poate achizitiona la o valoare care poate mentine pretul scazut al produsului final si anume mancarea noatra cea de toate zilele . Noi chiar nu vrem subventii ,nu avem nevoie de zile pierdute pe coridoarele primariilor si ale sediilor APIA . Avem alte lucruri de facut primavara: tratamente si ingrasaminte la paioase , pregatirea terenului , semanat , alte tratamente , etc. Nu vrem decat sa ni se plateasca exact cat trebuie pentru recolta : 0,80 lei /kg grau ; 0,75 lei /kg triticale ; 1,80 lei / kg floarea soarelui ; 2,20 lei /kg soia ( fara niciun sprijin cuplat in plus) ; 0,80 lei /kg porumb . Si daca se va intampla acest lucru , vei plati si tu 30% mai mult pentru mancare . Sa foloseasca banii de subventii pentru pensii de exemplu . Asa vei sta si tu mai linistit pentru ca se vede treaba ca nu poti dormi noaptea de grija acelor fermieri care au masini scumpe . Intro zi o sa faci bataie de joc la inima .

 5. e clar ca se grabeste terminarea controalelor si asta insemnand controloarea doar pe hartii iar pe teren nu se mai ajunge . conditiile si criteriile de acordare a subventiilor ar trebui modificate si alea ar trebui sa fie in primul rand de performanta de productivitate de atragere de personal de absortie a fondurilor de dezvoltare a zonei etc nu le poti acorda aceleasi subventii fermierilor declaranti cu cei activi

Scrie un comentariu