Ştiri agricole

JUDEȚUL unde SECETA A FĂCUT RAVAGII: Aproape 90.000 de hectare CALAMITATE!

Foto: www.altoday.com

Seceta a făcut ravagii în unul dintre județele care cuprind cele mai însemnate și valoroase suprafețe agricole din România. Până la acest moment, potrivit autorităților, aici s-au înregistrat culturi distruse pe o suprafață de aproape 90.000 de hectare, iar fermierii speră că nu vor fi uitați și vor primi sprijin financiar pentru pierderile suferite.

Aproape 90.000 de hectare cu culturi agricole calamitate! Asta au constatat până acum, în judeţul Timiş, echipele mixte de evaluare a pagubelor produse de secetă, iar bilanţul este încă provizoriu, pentru că mai apar fermieri care solicită constatarea oficială a pierderilor înregistrate, după cum a relatat pentru Renașterea.ro Doru Petanec, şeful Direcției pentru Agricultură a judeţului Timiş.

Din punct de vedere legislativ, sunt considerate calamitate culturile în care, ca efect al unor fenomene meteorologice extreme, pierderea de recoltă este mai mare de 30 de procente. În anii trecuţi, fermierii care au suferit asemenea pagube au primit compensaţii băneşti, de la bugetul de stat. Chiar dacă sprijinul respectiv nu a acoperit decât parţial daunele, agricultorii au putut măcar să-şi acopere cât de cât costurile.

Ca urmare a evaluărilor efectuate până la sfârşitul săptămânii trecute, la nivelul judeţului Timiş tabloul agricol arată de-a dreptul sumbru: 89.383 de hectare cu culturi în care pierderea este între 30 şi sută la sută. Cele mai însemnate suprafeţe cu culturi calamitate sunt cele cultivate cu porumb, fiind vorba despre mai mult de 37.000 de hectare. Floarea-soarelui înregistrează, de asemenea, pierderi mai mari de 30 de procente pe 28.400 de hectare din judeţ. Seceta şi arşiţa din iulie şi august au făcut ravagii, totodată, pe 13.700 de hectare cultivate cu soia.

Întrebarea pe care şi-o pun agricultorii loviţi este dacă vor primi compensaţii băneşti. Până în prezent, Ministerul Agriculturii a dispus doar acordarea unui avans mai mare, de 70 la sută din sumele cuvenite fermierilor ca plăţi directe pentru anul în curs. Plata avansului va începe din 16 octombrie.

Faptul că nu există un act normativ care să reglementeze despăgubirea fermierilor în acest an, şi nici bugetul ministerului nu are un capitol pentru astfel de cheltuieli, nu constituie, desigur, semnale prea bune pentru agricultorii de ale căror recolte s-a ales praful.

Pe de altă parte, insistenţa cu care acelaşi minister a dispus efectuarea estimărilor oficiale în regim de urgenţă lasă să se întrevadă posibilitatea unei forme de ajutor de care ar putea beneficia, finalmente, fermierii care au înregistrat pierderi mari. Rămâne, deci, de văzut.

Sursa: www.renasterea.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu