Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ADRIAN PINTEA (APIA) anunță TERMENUL LA CARE FERMIERII vor avea TOATĂ SUBVENȚIA ÎN CONT!

Plăți masive efectuate pentru fermieri! Agenția de plăți este pregătită să înceapă și plățile regulare (finale) pentru producătorii agricoli care au depus cereri în Campania 2017. Anunțul a fost făcut de directorul general al APIA, Adrian Pintea, în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

”Conform Regulamentului European, cum spuneam, din 16 octombrie vom începe plata în avans, care se va desfășura în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, iar începând cu 1 decembrie se începe plata finală pentru cererile aferente anului 2017. Conform Regulamentului European și a legislației naționale, plata finală începe la 1 decembrie 2017 și trebuie finalizat pe data de 30 iunie 2018. Dacă în 2017 am reușit să facem plăți masive, finalizate pe 30 martie, ne propunem ca și anul acesta odată cu 1 decembrie să începem plățile masive și să reușim să virăm câți mai mulți bani în conturile fermierilor. De ce? O dată și pentru fermieri, pentru că primesc bani și e un lucru îmbucurător, dar și pentru că atunci nu există nici tensiuni și noi ne putem face treaba în liniște. De asemenea, dorim ca plata să nu se suprapună cu campania de primire a cererilor 2018, să nu se suprapună cele două activități, de autorizare plată și de primire a cererilor, pentru că aceiași oameni fac și un lucru și celălalt”, a anunțat șeful de la APIA Central.

Fermierii vor primi avans de 70% pentru schemele directe și 85% pentru măsurile compensatorii

Agenția de plăți a reușit să obțină pentru fermieri în acest an un procent maxim pentru plata avansului. Astfel, fermierii vor primi 70 la sută din bani pentru schemele directe pe suprafață și 85 la sută pentru banii care se acordă pentru măsurile compensatorii.

”Dacă în anul 2016 avansul a plecat cu  69% din bugetul  Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și 84% din  Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru anul 2017 Comisia Europeană a decis că statele vor merge cu 50% FEGA, 50% FEADR. Dar printr-un efort susținut și nu a fost foarte ușor, prin Ministerul Agriculturii și cu domnul ministru Petre Daea depunând un efort considerabil, s-a reușit ca și România printre alte țări, să primească decizia Comisiei Europene prin care să ni se aprobe și nouă să dăm pentru anul 2017 un avans de 70% din FEGA și 85% din FEADR, deci acestea vor fi procentele care vor fi abordate în anul 2017”, a mai declarat Adrian Pintea în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Daca se va intampla asta eu am sa-l declar pe acest ministru cel mai tare din toata gasca ce s-a perindat pe la acest minister si promit ca o sa votez PSD la urmatoarele alegeri 🙂

 2. Răspuns pentru domnul Ioan. Stimate domn, Ca sa nu intram mult în discuții, va propun următorul concurs: timp de trei ani de zile,fiecare dintre noi doi,trebuie sa vina cu cite trei produse (alimente),obținute în ferma sa care sa întrunească condiția de aliment-medicament.Dacă produsele mele vor fi mai bune decit ale dumneavoastră, atunci va trebui sa renunta ți la poștari inutile și sa trece ți la aplicarea agriculturii ecologice.Dacă produsele dumneavoastră, vor fi superioare din punct de vedere al calitatilor de aliment-medicament,în aceasta situație, eu voi renunta la agricultura ecologica. Și pentru confirmarea calitatilor superioare ale alimentelor,vom apela la cea mai avansata aparatura,plus la degustări de produse alimentare.Și o completare,fiecare din cele trei produse înscrise anual în concurs,sa existe într o cantitate de cel puțin 100kg. Ce spune ți sunte ti de acord?

 3. Tichete? O mare prostie! Sa spunem ca ar trebui sa primesti un spriin de 10.000 de lei, si ai primi un voucher cu aceasta valoare, apoi ar trebui sa mergi la magazine specializate pentru a-ti achizitiona produsele, poate ca furnizorul nu ti-ar putea asigura toate produsele de care tu ai avea nevoie si atunci cum ai folosi acest voucher? Sau ati vrea vouchere cu valori fixe de 100 de lei spre exemplu? cum ati distribui aceste vouchere unui fermier cu un sprijin de 679.52 lei? Si daca un litru de ierbicid ar fi 65.94 lei, imbuteliat la litru, cum ti-ar putea da furnizorul marfa de 100 de lei? Ca rest nu poate sa iti dea…
  In 2007-2008, daca imi aduc bine aminte, s-au dat vouchere pentru achizitia de seminte, cu obigatia fermierilor sa aduca certificatul de calitate al semintelor si sa faca dovada asigurarii culturilor, aveti cunostinte cati au trebuit sa restituie bonurile sau contravaloarea lor pentru nerespectarea cerintelor? Stiti cum se calculeaza valoarea sprijinului? La cel mai recent curs al euro stabilit de Banca centrala europeana, anterior datei de 1 octombrie, pentru anumite forme de sprijin, fiecare cu alt cuantum…(asta ca fapt divers)

  Voi nu sunteti ancorati la realitatile actuale legate de legislatia europeana si nationala!
  Lasati-ma cu voucherele voastre!

 4. Daca banii subventii se transforma in orice in afara de bani sar a elimina orice suspiciune de frauda cu acesti bani. Atunci vor face agricultura doar cei interesati de productie nu de beneficii. Sunt cazuri dovedite cu acesti bani de frauda si sunt foarte multe cazuri nedovedite.

 5. iata ca exista si voci care sustin ca subventiile acordate in cash nu ajung in agricultura .sunt fermieri mari care sustin acest lucru . daca fermieriu afirma ca unii proprietari de teren isi trec terenul la Apia si il dau in arenda la fermieri doar ptr acesti bani fara sa ceara arenda atunci fermierii sa ceara in cor in loc de subventiu in bani sa se dea tichete valorice ptr agricyltura ca sunt mafioti care fac agricultura doar ptr acest bani.

 6. Și de ce as cumpăra îngrășăminte chimice,pesticide,etc,care se folosesc în agricultura clasica ,cu tichete din moment ce activez în agricultura ecologica? Eu spre exemplu mi as cumpăra un aparat de măsură necesar în agricultura ecologica,plus alte investitii necesare și pentru care se cer banii ches. Consider căci fiecare,trebuie sa și folosească cu discernământ banii, sa și folosească fondurile acolo unde considera căci este necesar pentru buna desfășurare a activităților sale. Mulțumesc.

  1. alo colegu agricultura ecologica nu mai exista de mult la noi in tara. si bunica in gradina tot stropeste de. purici sau tot felul de daunatori si tu spui de agricultur a ecologica ?

 7. propun ministrului Daea ca aceste subventii sa fie acordate sub forma unor tichete (vaucere) cu care sa se poata acizitiona numai si numai imputuri folosite in tehnologia agricola, deoarece banii in numerar intr-o proportie destul de insemnata merg in alte si alte directii.Chiar daca se vor comercializa aceste tichete ,cine le va achizitiona o sa procure totusi pe ele samanta certificata, pesticide, ingrasaminte chimice etc.si care in cele din urma vor ajunge in agricultura.

  1. Foarte corect dle. ing. dar acest lucru nu o sa se intample niciodata pentru ca sunt interese majore. Vedeti dvs. cine face agricultura in ziua de azi ? Multi fac agricultura dupa ureche fara un pic de tehnologie sau de pregatire profesionala. Cine primeste subventii ar trebui sa fie specializati in domeniu prin urmarea unor cursuri de specializare. Nu este posibil ca unu cu 8 clase sa acceseze foarte usor acesti bani.

Scrie un comentariu