• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BOTĂNOIU, replică pentru BUDA: ”Efectuăm verificări asupra MODULUI CUM SUNT ȚINUTE REGISTRELE GENEALOGICE!”

    agrointeligenta.ro -

    Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu, replică la afirmațiile europarlamentarului Daniel Buda. Reprezentantul MADR consideră că eurodeputatul PNL pune în pericol subvențiile fermierilor români și că înainte de a raporta situații la nivelul Comisiei Europene, trebuie să se aștepte raportul verificărilor ce se fac la nivel național în cazul asociațiilor care administrează registrele genealogice de care depinde încasarea Sprijinului Cuplat din sectorul Zootehnic.

    În urma dezvăluirilor Agrointeligența – www.agrointel.ro pe marginea sumelor care au fost direcționate de la bugetul de stat către asociațiile care gestionează registrele genealogice din sectorul de creștere a bovinelor, precum și după ce a participat la Ziua Națională a Bălțatei, europarlamentarul Daniel Buda a luat decizia de a se adresa Comisiei Europene, comisarului Phil Hogan, pentru găsirea unei soluții similare cu cele aplicate în alte state UE.

    ”(…) Problemele ridicate au fost multiple. Mi-a fost subliniată încă o dată necesitatea menținerii fermelor de tip familial, ca o consecință a dezvoltării teritoriale în România. Mai mult, acestea trebuie, în opinia fermierilor, să fie mai bine definite în legislația europeană și națională și, în același timp, sprijinite prin politicile agricole la nivel național și european. O situație greu explicabilă am întâlnit-o în privința cărții de rasă pentru Bălțata românească. Deși în Germania există 6 asociații care dețin această carte de rasă, în România este o întreagă dispută între asociațiile de crescătorii și structurile de stat. Ori, acest lucru trebuie să fie cât mai repede soluționat (…) De altfel, mă voi adresa Comisarului European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, cu privire la lămuriri pe marginea acestui aspect”, a anunțat Daniel Buda pe pagina personală de Facebook.

    Citiți și:

    SCANDALUL CĂRȚILOR DE RASĂ ajunge pe masa DECIDENȚILOR DE LA BRUXELLES: ”Mă voi adresa COMISARULUI PHIL HOGAN!”

    În replică, secretarul de stat Daniel Botănoiu a publicat și el pe Facebook o replică la cele scrise de Daniel Buda, acuzându-l pe acesta de politicianism.

    ”Aș putea înțelege aceasta dorință a unora de a ieși din anonimat, dacă ea nu ar aduce costuri importante pentru țară și mai ales pentru fermieri. Nu pot să înțeleg, însă, cum oameni care nu au nici o legătură cu agricultura (și mai ales cu zootehnia) aruncă vorbe, prezumă vinovății și amenință. Pe cine amenință? Vă asigur că nici ei habar nu au! Ei cred că fac o declarație politică. Dar nu fac. Prin vorbele fără rost aruncate din dorința de “a se da mari”, pun în pericol finanțarea europeană pe care o primesc fermierii. E simplu? Cum care fermieri? Fermierii care și-au pus casele gaj la bancă pentru a construi o fermă de animale!”, a scris pe Facebook secretarul de stat Daniel Botănoiu.

    ”Acest domn europarlamentar Buda, pe care îl invit oricând să viziteze o fermă de vaci din România (dar nu în pantofi și costum), primește bani pentru a promova interesele statului român, ale fermierilor și pentru a lupta pentru securitatea alimentară a acestei țări. România a ales să acorde asociațiilor dreptul de a ține registrele genealogice de rasă și să facă controlul oficial al producției. A ales această cale, pentru că noi considerăm că este varianta cea mai corectă pentru asigurarea unei relații directe între crescătorii de animale, cu o trasabilitate mult sporită pe baza unei mai bune evidențe a raselor. România a ales să finanțeze acest tip de activitate, înțelegând că ținerea unei cărți de rasă, realizarea unui program de ameliorare și un control oficial al producției implică o serie de costuri, asta dacă ne dorim genetică de calitate și rase performante. Dacă actuala Comisie Europeană taie banii fermierilor, îi plătiți dumneavoastră, domnule Buda?”, întreabă secretarul de stat în MADR.

    totodată, Daniel Botănoiu arată că în urma anchetei jurnalistice a Agrointeligența, cât și în urma mesajelor venite din partea fermierilor, se fac verificări în modul în care sunt gestionate cărțile de rasă: ”Instituțiile statului, an de an, au acționat pentru înlăturarea deficiențelor și îmbunătățirea sistemului, fiind permanent alături de fermieri și în sprijinul acestora. Nu stăm, domnule Buda! Chiar în prezent efectuăm verificări asupra modului în care sunt ținute registrele genealogice și dacă sunt îndeplinite condițiile de acreditare. De aici și până la a spune că toți sunt „băieți deștepți”, cu inducerea ideii că banii alocați de stat ar ajunge în buzunarele unor persoane private care nu își realizeaza atribuțiile, este cale lungă. Și este exagerare”.

    Pe de altă parte, secretarul de stat îl sancționează pe Daniel Buda și pe colegii săi din PNL că nu au sprijinit agricultura românească atunci când au fost ”la butoane”.

    ”Domnule Buda, de ce nu vreți să îl informăm și noi pe domnul Comisar Hogan cum mulți din colegii dumneavoatră (și poate și dumneavoastră ca fost parlamentar) v-ați bătut joc de agricultura românească, atunci când aveați “butoane”, nu doar vorbe? Când țara noastră avea cele mai multe hectare nelucrate, când fermierii își vărsau laptele din cisterne, când efectivele de animale erau la minimul istoric, unde vă era glasul, stimate domnule Buda? Erați prea interesat de ițele conducerii politice care băga România în criza și tăia veniturile populației, uitând să achite bani fermierilor sub faimosul slogan “nu sunt bani”? E poate mai atractiv să reclami și să faci zgomot. Însă, vă asigur, este mult mai atractiv și mai interesant să vezi cum fermierii își primesc banii la timp, cum se dezvoltă, cum ajung să fie o forță în Europa și cum produsele lor ajung pe masa cetățenilor europeni. Vă invit… Nu! De fapt vă solicit. Vă solicit să înceapă să vă placă România și fermierii români, domnule europarlamentar Buda!”, încheie Daniel Botănoiu.

    Citiți și:

    DEZVĂLUIRI COMPLETE: „Băieții deștepți” ai CĂRȚILOR DE RASĂ PENTRU BOVINE. Miza: 6 milioane de euro pe an!

    ”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” AI CĂRȚILOR DE RASĂ pentru BOVINE: 1,4 milioane de euro din AJUTORUL DE STAT au fost băgați ÎNTR-UN SOFT AL UNEI ASOCIAȚII!


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA