• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DUELUL VĂCARILOR pentru BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ: Haller versus Frânc, ACUZAȚII INCENDIARE. Cine e băiatul deștept și pe cine INTERESEAZĂ DOAR BANII?

    agrointeligenta.ro -

    Vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească, Zoltan Haller, susține că o parte dintre neregulile din zootehnie, printre care lipsa controalelor de producție în cadrul programului cărților de rasă, i se datorează și lui Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. Acesta susține în schimb că Haller este un om interesat doar de banii încasați de asociația sa de la bugetul public și nu pune prea mare preț pe fermieri. Ba chiar susține că autoritățile i-au permis să aibă monopol pentru înregistrarea rasei Bălțata Românească în bazele de date ale registrului genealogic.

    Supărat pentru că el a fost indicat, în campania Agrointeligența – www.agrointel.ro privind cărțile de rasă, printre băieții deștepți din zootehnie, Zoltan Haller ne-a indicat că un astfel de personaj ar fi, de fapt, Claudiu Frânc, cel care conduce Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Haller ne-a relatat câteva amănunte din care reiese, conform opiniei sale, că Claudiu Frânc este un personaj influent în Ministerul Agriculturii. În replică, Claudiu Frânc ne-a declarat că este mândru de ceea ce spune, dacă asta înseamnă că el se bate pentru drepturile fermierilor. “Eu nu l-am văzut pe domnul Haller la întâlnirile când se discută despre nevoile fermierilor. El vine doar când se discută despre bani”, ne-a transmis supărat Claudiu Frânc.

    Revenind la acuzațiile lui Haller, Frânc este autorul inițiativei de scădere în ultimii ani limita numărului de animale până la cinci exemplare pe care trebuie să le aibă un fermier pentru a intra în programul cărților de rasă care ar trebui să ducă în final la ameliorarea producției de lapte și carne.

    Precizăm aici că, odată ce un mic fermier a intrat în acest program, asociația care îl reprezintă primește în numele lui ajutorul de stat pentru registrul genealogic (un fel de carte de identitate a animalului) și pentru controlul operativ al producției (inspecții în urma cărora se stabilește sănătate și productivitatea fiecărui animal din gospodăria micului crescător).

    Relațiile privilegiate cu oameni-cheie din Ministerul Agriculturii

    Mai mult, Haller ne-a relatat că mare parte din programele din zootehnie sunt realizate și vizate de Claudiu Frânc, cel care are o fermă de bovine, dar și o asociație de profil. Redăm mai jos, afirmațiile lui Haller privind influența lui Claudiu Frânc în zootehnie.

    Când s-a redus la numărul animalelor care au acces la COP (n.r. – controlul operativ al producției) până la cinci capete pentru sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), asociația noastră din Brașov a primit undeva la zece fermieri noi. În schimb, din județul Brașov au fost vreo 200 de fermieri care s-au înscris la asociația din județului Mureș. Acum o sa va prezint de ce s-a întâmplat acest lucru”.

    Haideți să vă spun o chestie interesantă. Anul acesta, la insistențele Federației Crescătorilor prin vocea lui Claudiu Frânc, s-a decis ca și fermierii cu cinci capete să între în COP. În 2017, pe 1 aprilie a fost data de depune a cererilor, pe 31 martie apare o modificare a hotărârii de guvern prin care cinci capete devin eligibile”.

    Primul care a sărit la gâtul tuturor a fost Claudiu Frânc că nu se eliberează adeverințele de registru. A fost organizată prin intermediul ministrului Agriculturii (n.r este vorba de ministrul Petre Daea) o ședință unde au fost invitate asociațiile de RG și asociațiile importante de COP”.

    Am spus, domnule Frânc, că să fie bine pentru toată lumea, noi vom elabora o procedura în câteva zile de înscriere în RG și COP. Am agreat ca această procedură să i-o trimit domului Frânc. I-am trimis varianta lui Frânc, care a avut două-trei nemulțumiri. Am refăcut. Astfel, ACVBR și Federația și-au împreunat mâinile în favoarea fermierilor ca să se înscrie pentru cărțile de rasă și implicit sprijinul cuplat”.

    Replica lui Frânc: Haller are monopol

    Zoltan Haller a mai recunoscut că sunt unele probleme cu COP-ul, unele asociații nu-l fac deși iau ajutor de stat sau nu se introduc datele controlului în RG, dar că astfel de situații vin dinspre asociații care sunt apropiate de FCBR și de Claudiu Frânc. Acesta din urmă ne-a precizat că sunt foarte multe organizații de la Haller din curte care nu-și îndeplinesc controalele pentru care iau bani de la stat și ne va oferi date concrete în acest sens. Claudiu Frânc a mai atras atenția că Haller deține monopolul cărților de rasă privind Bălțata Românească ceea ce nu este în regulă. “Cei cu Holstein se pot înscrie la două asociații, cei cu Bălțată o pot face doar la Haller. Noi încercăm să ne acredităm de câțiva ani să avem registru genealogic, dar suntem respinși pe criterii pe care nu le îndeplinește nici asociația lui Haller. Așa ceva nu este în regulă”, a spus acesta.

    Citiți și:

    DEZVĂLUIRI COMPLETE: „Băieții deștepți” ai CĂRȚILOR DE RASĂ PENTRU BOVINE. Miza: 6 milioane de euro pe an!

    VALER SICIAN, Semtest BVN Mureș, despre cărțile de rasă: Programele de amelioare NU INCLUD MARII SPECIALIȘTI PE REPRODUCȚIE!

    ”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” AI CĂRȚILOR DE RASĂ pentru BOVINE: 1,4 milioane de euro din AJUTORUL DE STAT au fost ”folosiți”, chipurile, PENTRU UN SOFT!

    SCANDALUL CĂRȚILOR DE RASĂ ajunge pe masa DECIDENȚILOR DE LA BRUXELLES: ”Mă voi adresa COMISARULUI PHIL HOGAN!”

    BOTĂNOIU, replică pentru BUDA: ”Efectuăm verificări asupra MODULUI CUM SUNT ȚINUTE REGISTRELE GENEALOGICE!”

    DESPRE BOVINE: Momentul în care BĂIEȚII DEȘTEPȚI O FAC PE PROȘTII!

    Doar 50.000 de euro au ajuns la compania care a produs softul pentru registrele genealogice. Ajutorul de stat a fost 1,4 milioane de euro

    CU CĂRȚILE PE MASĂ: Fermierii au recunoscut că SUNT PROBLEME în registrul genealogic LA BOVINE!

    ZOLTAN HALLER, jupânul cărților de rasă: SISTEMUL ESTE BUN, nu susțin CAMPANIA AGROINTELIGENȚA!

    Domnule Haller, Agrointeligența retractează public: Nu sunteți jupân și nici arogant. Sunteți un inculpat trimis în judecată pentru spălare de bani, complicitate la trafic de influență și fals în înscrisuri!

    Zoltan Haller, vicepreședinte ACVBR, declarații complete despre cărțile de rasă


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui