• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! PRODUCȚIILE cu care EMIL DUMITRU a câștigat PARIUL CELOR 10 TONE LA HECTAR ÎN FERMA DE FAMILIE!

    agrointeligenta.ro -

    Ne-am obișnuit ca producțiile mari la hectar să fie atribuite numai acelor agricultori care lucrează suprafețe de mii de hectare, care au în dotare tractoare de sute de mii de euro și care folosesc tot ce e disponibil pe piață pentru a ajuta cultura. Un mit demontat de o fermă de familie din județul Călărași. Din Chiselet, mai exact. Un exemplu ce probează, încă o dată, vorba românească cu omul care sfințește locul.

    La ferma familiei Dumitru, a familiei președintelui Federației Național Pro Agro Emil Dumitru, nu găsești tractoare abia lansate la târgurile internaționale și nici o armată de mecanizatori și ingineri agronomi care să se plimbe pe câmp cu tableta sub braț. Nu, la ferma Dumitru, cele 170 de hectare sunt lucrate în familie și fiecare membru își aduce aportul.

    Așa că provocarea unei producții de cel puțin 10 tone la hectar la porumb a fost una personală în care parteneriatul cu hibrizii DEKALB a venit să ridice miza. Pentru că, de regulă, acești hibrizi sunt preferații fermelor mari, care fac tehnologie pe bani grei. Iar Emil Dumitru a vrut să vadă dacă și tehnologia medie din ferma de familie poate să aducă producții la fel de bune dacă sunt respectați toți pașii tenologici.

    Emil Dumitru este fermier și, totodată, este la al doilea mandat de președinte al Federației Naționale Pro Agro

    Un nou eveniment dedicat fermei. Vrem să aratăm că și o fermă mai mică poate să fie competitivă. E o chestiune pe care la un moment dat o să o reglăm în ani. Eu cred foarte mult în agricultura României, cred foarte mult în dumneavoastră, fermierii, și vă mulțumesc tare mult că sunteți aici alături”, a vorbit fermierul Emil Dumitru în deschiderea evenimentului de pe platforma cu hibrizi DEKALB, eveniment ce s-a bucurat de participare la cel mai înalt nivel – circa 200 de fermieri, președintele Consiliului Județean Călărași Vasile Iliuță, prefectul George Iacob și secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii Maricel Dima, numărându-se printre cei sosiți la Chiselet să vadă dacă pariul lui Emil Dumitru a fost unul câștigător.

    Gabriel Ghiță este specialistul Monsanto care nu doar a recomandat hibrizii potriviți, ci a și urmărit cultura de porumb DEKALB din ferma de la Chiselet

    A fost un pariu pe care l-am acceptat, un pariu care a venit din partea domnului președinte Emil Dumitru care ne-a spus că vrea să obțină producții de peste 10 tone la hectar la porumb. Am stat puțin de vorbă, am văzut ce fel de tehnologie se practică în fermă, cu ce tip de utilaje, și am agreat să facem o platformă, dar o platformă diferită față de ce avem în mod obișnuit. Am spus să fie o platformă care să reprezinte un fermier mediu, un fermier mic care să vă respecte tehnologia pentru o asemenea exploatație. Am luat în calcul o suprafață reprezentativă – dacă până acum vă obișnuiam să avem 6-8 rânduri de fiecare hibrid, de data aceasta am spus să avem undeva la 4-5 hectare pe fiecare hibrid. Fiind în zona de baltă, cu siguranță hibrizii care vor avea producție de peste 10 tone, sunt hibrizii semitardivi. De aceea am selectat din portofoliu un segment de hibrizi semi-tardivi, respectiv patru hibrizi cu grupe FAO 400-450. De ce? Pentru că fermierii mici de obicei, nu au posibilitatea să recolteze la o umiditate mai mare și atunci, recoltând la o temperatură cât mai aproape de STAS, trebuie să avem niște hibrizi care pot ajunge la o maturitate cu umiditate de 15%”, a explicat Gabriel Ghiță, Director regional pe zona de sud în cadrul Monsanto, cum s-a făcut selecția hibizilor de la platforma din ferma Dumitru.

    Semănatul hectarelor s-a făcut în epoca optimă ”undeva la începutul lunii aprilie”. ”Am avut ca premergătoare rapița, după care imediat am scarificat. După ce am scarificat am trecut la o lună pe aici,si am văzut că era atât de tare terenul aici încât am luat hotărârea să mai scarificăm o dată. Am ales o variantă destul de nefericită, zic eu, pentru că crescând pânza freatică, suntem la aproximativ 1 kilometru distanță de Dunăre, ne-am trezit la început de primăvară că a început apa să izvorască din pământ. Am pregătit terenul excesiv. (…) Am semănat în 12 aprilie, după care a doua zi a început să plouă și am avut 120 de litri în trei zile și apoi temperaturi de minus 1, minus 2 grade Celsius”, a vorbit Emil Dumitru despre provocările culturii de porumb.

    Fermierul a vorbit și despre ce a aplicat în platforma cu hibrizi DEKALB. ”Am aplicat direct la sol cu mașina de împrăștiat îngrășăminte 200 de kilograme de complexe 20:20:0. La semănat am utilizat un starter Microstar – 20 de kilograme pe hectar și 180 de kilograme de azotat de amoniu. În vegetație am efectuat o prașilă mecanică cu 175 de kilograme de azotat de amoniu. Acum presa dacă vă faceți repede calculul substanței active ca să vedeți dacă depășesc unele condiții agricole și de mediu vă spun că am făcut și cartare ca să nu fie discuție. Și am aplicat două tratamente foliare, unul cu zinc pentru că a ieșit destul de rău după perioada de foarte frig și foarte multă umiditate, și un Azo-Speed, 5 litri pe hectar, iar din punctul de vedere al erbicidelor, noi rămânem consecvenți la ceea ce ne-a dat rezultate, este vorba de Adengo, postemergent timpuriu și un Mustang pentru frunză lată și cam asta a făcut juristul din mine pe platforma de porumb. Sigur că dacă la anul o să continuăm povestea cu siguranță vom mai încerca să îndreptăm din erorile tehnologice. Ceea ce vreau să vă transmit dumneavoastră celor din presă este că Emil Dumitru, președintele ProAgro este fermier și lucrul acesta se vede aici în câmp”, a vorbit președintele Federației Naționale Pro Agro despre cultura de porumb din Ferma Dumitru.

    Cultura de porumb de la Ferma de familie Dumitru din Chiselet, județul Călărași

    Densitatea la semănat a fost de 65.000 de boabe germinabile la hectar. ”În momentul acesta, densitatea medie din câmp este 54-55.000 de plante la hectar, dacă vreți facem și o evaluare de producție. Este un pic sub ceea ce recomandăm noi, dar discutăm de condiții concrete, de condițiile reale din fermă și cred că asta este cel mai important. Ne-am făcut niște evaluări de producții, sunt hibrizi la care producțiile sunt undeva la 10.800-11.000 kilograme, dar sunt și hibrizi care sar de 11 tone, poate chiar aproape de 12 tone”, a fost evaluarea ”din ochi” a specialistului DEKALB.

    Daniel Stanciu, Directorul de marketing al Monsanto, alături de fermierul Emil Dumitru

    Pe baza experiențelor pe care noi le-am avut, am observat că în medii scăzute la densități mici din varii motive, în special fermierii folosesc densități mici din cauza secetei. Știm vorba veche, românească pe care noi încercăm să o schimbăm Raru` umple caru`. Noi venim acum cu O plantă în plus face diferența. Densitatea ridicată vă poate duce la producții mult mai mari”, a explicat și Daniel Stanciu, Directorul de Marketing al Monsanto.

    Proba finală a fost la recoltat, lucrare efectuată în data de 14 septembrie. A fost momentul în care ferma de familie Dumitru a dovedit că și tehnologia medie, cu hibrizii potriviți, poate ”răsturna cântarul”. Iar ca și elemente suplimentare, fermierul ne-a declarat că a pornit la recoltare cu o umidoitate de 17,3%, ca la final, să i se indice 15,5%. Aportuld e apă primit din precipitații a fost de circa 850 ml/mp de la semănat până la intrarea combinei.

    Suprafață totală recoltată: 19,5 hectare
    Hibridul DEKALB Suprafața Producția
    DKC 4943 4,8 hectare 10,95 tone/ha
    DKC 5031 5,6 hectare 11,632 tone/ha
    DKC 5141 3,5 hectare 10,654 tone/ha
    DKC 5068 5,6 hectare 13,692 tone/ha
    Producția medie: 11,822 tone/ha
    Rezultatele recoltării celor patru hibrizi DEKALB din ferma de la Chiselet

    Ce spun reprezentanții DEKALB despre hibrizii din platforma de la Ferma Dumitru

    DKC 5141 – ”Este un hibrid semi-tardiv, cel mai tardiv hibrid din această platformă. Am ales acest hibrid pentru că are câteva caracteristici. În primul rând reacționează foarte bine la condiții mai grele și discutăm de semănat timpuriu, semănat în condițiile grele. Nu în ultimul rând, viteza de pierdere a apei la acest hibrid este una foarte bună și o să vedeți, deși este cel mai tardiv hibrid din platformă, dacă vă urcați sus pe dig și vedeți câmpul în ansamblu, o să vedeți că este unul și din cei mai uscați ca și foliaj, ca și umiditate. Hibridu,l deși e mai tardiv are o umiditate mai mică față de celălalt hibrid care îl urmează. O altă caracteristică a acestui hibrid este calitatea boabelor, poate că nu puneți mare accent în momentul acesta și toată lumea se gândește la producție, dar eu vă spun că într-un an cu infestare puternică de dăunători, și aici discut de helicoverpa și de ostrinia, calitatea boabelor poate fi una care face diferența în ceea ce privește prețul de comercializare. Acest hibrid are o tentă de semi sticlozitate, are o vigoarea foarte bună la răsărire în primele faze de vegetație și, de asemenea, o toleranță foarte bună la semănatul devreme. Noi recomandăm semănatul undeva când temperaturile în sol sunt la 7-10 grade Celsius în urcare, dar nu vă ascund faptul că fermierii au semănat și la 4-5 grade Celsius și nu am avut probleme”.

    DKC 5068 – ”Este preferatul meu din două considerente, din punctul meu de vedere este combinația perfectă între DKC 5276 și DKC 5222, a luat stabilitatea lui DKC 5276 și producțiile lui DKC 5222. Este unul din cei mai stabili hibrizi pe care îi avem în portofoliu. La acest hibrid veți întâlni frecvent 18-20 de rânduri de boabe, are un știulete mai cilindric. Din estimările mele în această platformă, este hibridul care se apropie de 12 tone în momentul de față și probabil că va fi hibridul care va fi câștigător din ceea ce am văzut în estimările pe care le-am făcut. La fel ca și DKC 5141, se pretează foarte bine pentru tehnologie medie spre intensivă. Deși aici suntem, dacă vreți la o fermă mică, ați văzut că tehnologia aplicată este una pentru fermă medie spre intensivă pentru că din punctul meu de vedere și cred că sunteți de acord cu toții, nu se pot obține producții de peste 11 tone fără să vii cu o tehnologie adecvată și cu tot ce înseamnă genetică”.

    DKC 4943 – ”Este cel mai timpuriu porumb din platformă și este hibridul care se pretează pentru fermierul mediu și fermierul mic. (…) În momentul în care un fermier dorește să semene la o densitate mai mică pentru că nu își permite să aplice îngrășăminte mai multe, știți desigur că sunt mulți factori limitativi, atunci acesta este hibridul care răspunde cel mai bine la aceste condiții. Poziționarea lui la nivelul companiei este hibridul care produce foarte bine, este hibridul stabil pentru fermierii care țintesc producții între 7 și 9 tone la hectar, deci este hibridul ideal, dacă dorești producții fără prea multe griji”.

    DKC 5031 – ”Este hibridul care, anul trecut, a fost preferatul domnului Emil Dumitru. L-a avut în cultură și i-a plăcut cum a reacționat, cum a plecat în vegetație, cum a fost dacă vreți ca și start.  Și atunci a spus eu vreau să continui cu acest hibrid, să îl am în continuare sub observare, motiv pentru care îl avem aici. (…) Principala caracteristică a lui este că din hibrizii noi pe care i-am băgat în portofoliu, este cel care o vigoare foarte bună și are un start exploziv la plecarea în vegetație. Este un știulete cu o calitate a boabelor destul de bună pentru grupa aceasta de maturitate, este undeva la începutul FAO 400. Acest hibrid are o viteză mult mai bună de pierdere a apei comparativ cu DKC 5068 – dacă vreți îl recoltați cu o săptămână mai devreme față de DKC 5068 cu aceeași umiditate. Acum nu știu cât de important este, dar și la această fază staygreen-ul acestui hibrid este foarte bun. Mă întreba cineva mai devreme dacă staygreen-un nu influențează negativ umiditatea la recoltare. Nu influențează pentru că planta nu este atât de suculentă, în momentul în care intră în combină să elimine atât de multă apă ca să fie umiditate de împrumut și atunci frunza aceea verde nu are atât de multă apă ca să ducă la umiditate de împrumut. Pe de altă parte, este o caracteristică pozitivă pentru că cu cât foliajul se prelungește sau viața sistemului foliar se prelungește, cu atât perioada de acumulare este una mai mare”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA