• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EMIL DUMITRU LA AGRALIM 2017: ”MAI AVEM DOAR 2 MILIOANE DE VACI. Trebuie SĂ RESTARTĂM ÎNTREGUL SISTEM dacă VREM SĂ FIM COMPETITIVI”

    Andreea Elefterie -

    Scădere drastică a efectivelor de bovine din România. Un fenomen îngrijorător despre care a vorbit vineri, 22 septembrie, președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, în cadrul conferinței ”Ziua fermelor de lapte”. Evenimentul a fost o premieră la Agralim 2017, eveniment ce se desfășoară în perioada 21-24 septembrie la Lețcani, județul Iași.  

    ”România, în perioada interbelică, avea undeva la 8 milioane de capete de bovine. Astăzi suntem undeva la 2 milioane de capete, ceea ce este nesemnificativ pentru o țară atât de mare”, a atras atenția liderul Pro Agro.

    Acesta a arătat că întreg sistemul trebuie restartat din temelii dacă fermierii români vor să fie competitivi într-o piață unică europeană foarte puternică.

    ”(…) Olanda anul trecut a exportat 45.000 de juninci gestante. România, din punct de vedere al vacii de lapte performante, unde are 0,7% din efectiv și produce 17% din total de producția de lapte, este vorba Holstein Ro care este membru al Pro Agro, are undeva la 27.000 de capete de bovine în lactație. Cam aici suntem. Eu vreau să discutăm foarte serios despre piață, despre mecanisme de piață, cum avem acces la piață, cum ne crește forța de negociere a fermierilor pe relațiile contractuale cadru pe care Regulamentul 1.308 ne dă șansa să încheiem contracte cadru pe 30% din totalul cantității de lapte. Și am o situație de la Comisia Europeană în care România nu a accesat acest articol din păcate, pentru că nu am înțeles că imediat în perioada de aderare să nu închidem și acei mici procesatori de lapte autohtoni și suntem în momentul de față împărțiți pe piață în 10 mari jucători care procesează laptele. Apropo de soarta fermei mici și medii în România, trebuie să schimbăm sistemul de selecție și modul în care România alege să finanțeze reproducția dacă vrem să fim serioși cu noi înșine. Pentru că eu am spus-o mereu în spațiul public și o repet ca să fiu auzit și să le transmit un singur lucru colegilor din autoritățile publice centrale, că a venit momentul să nu mai invocăm „Să fie bine ca să nu fie rău”, ci trebuie să facem foarte bine ca să nu mai fie niciodată rău. Cred foarte mult în sectorul agroalimentar românesc, pentru că Federația Pro Agro are foarte multe sectoare. Eu aici nu sunt ca să vin în fața dumneavoastră ca să mă laud cu vreo realizare sau să spun în ce procente ni se datorează nouă anumite politici agricole, dar trag un semnal de alarmă pe ceea ce înseamnă competiția pe care fermierul român o are zi de zi într-o piață unică europeană. Și dacă nu vom înțelege că trebuie să facem politici agricole și nu agrare și vom bate pasul pe loc, deficitul ăsta de competitivitate va crește”, a mai spus liderul Pro Agro.

    Mai mult, Emil Dumitru a mai spus că o soluție-cheie pentru creșterea consumului de lapte este promovarea în mediul educațional a produselor de bază din lapte.

    ”Discutăm de vacă de lapte, dar nu facem nimic să promovăm în mediul școlar ce înseamnă consumul de lapte, nu facem nimic din punct de vedere educațional ca să ne creștem modul în care produsele de bază să le putem consuma. Eu cred că aici, asta este cheia. Cred că mai multe acte normative de reglementare, de verificare, de trasabilitate, de finanțare a celor care merită premiați din ceea ce înseamnă piramida reproducției și aici mă refer la fermele de elită, iar colegii de la Holstein Ro stau mărturie că pot realiza producții. Am văzut chiar în presă unul dintre fermierii de la Holstein Ro care este peste media pe care o are Olanda astăzi. Deci se poate și în România, se poate să nu mai exportăm grâu și porumb și să exportăm subvenție, deci să facem valoare adăugată în România. și cred eu că dacă mediul privat va fi consultat, de fiecare dată va veni cu propuneri concrete. Cât privește, domnule director Roșu, politicile pe care Ministerul Agriculturii trebuie să le facă, trebuie să le facă împreună și în interesul fermierilor și nu pe percepții personale și eu cred că împreună putem să dezvoltăm parteneriate corecte,fără niciun fel de resentimente și în continuare susțin zootehnizarea României, dar trebuie să începem de undeva și trebuie să finanțăm foarte mult zootehnia României dacă vrem să fim competitivi”, a mai subliniat Emil Dumitru.

    INS: Efectivele de bovine au scăzut cu 3,3%, la 2,01 milioane, la 1 iunie

    Efectivele de bovine au scăzut cu 3,3% pe total și cu 2,5% la efectivul matcă la 1 iunie 2017, față de aceeași dată a anului 2016, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, vineri presei.

    Astfel, efectivele de bovine însumau peste 2,01 milioane, fiind în scădere cu 68.949, iar efectivul matcă era de 1,28 milioane, în diminuare cu 33.267.

    ”Analizând distribuția efectivelor de bovine la 1 iunie 2017 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 iunie 2016, se constată că ponderea acestora s-a menținut aproximativ constantă, cu ușoare creșteri în regiunile Nord-Vest (+0,4 puncte procentuale), Vest (+0,4 pp) și Centru (+0,1 pp) și ușoare scăderi în regiunile Nord-Est (-0,3 pp), Sud-Est (-0,2 pp), Sud-Muntenia (-0,2 pp) și Sud-Vest Oltenia (-0,2 pp)”,  informează INS.

    Bovinele reprezintă totalitatea animalelor din speciile Bos taurus și Bubalus bubalis precum și hibrizi ca Beefalo, de reproducție, de muncă și din îngrășătorii indiferent de sex, vârstă și destinația economică, iar efectivul matcă — totalitatea femelelor, pentru reproducție (vaci pentru lapte, bivolițe și juninci pentru reproducție).


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării