Creșterea animalelorŞtiri agricole

GHIȚĂ CIOBANUL, PLÂNGERE LA DNA: ”Este vorba despre CĂRȚILE DE RASĂ, BERBECII CE SE VÂND ȘI MULTE ALTE LUCRURI”

Acuzații grave îndreptate spre Ministerul Agriculturii! Celebrul oier Gheorghe Dănuleţiu, cunoscut drept “ciobanul Ghiţă”, a fost, astăzi, 22 septembrie la DNA, pentru a depune o plângere care vizează atribuirea, spune el, ilegală a unor fonduri europene. Gheorghe Dănuleţiu a fost însoțit de alţi doi fermieri, să semneze declaraţii în faţa procurorilor, unde au sesizat nereguli constatate în atribuirea unor bani europeni. 

Fermierii susţin că reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au acordat preferenţial fondurile eurooene. Fermierii nu au oferit nume sau informaţii suplimentare, însă au spus că au prezentat celor de la DNA documente şi dovezi care să le susţină afirmaţiile.

„Am venit să vedem poate aici ne găsim dreptatea, că peste tot pe unde am umblat, au fost multe vorbe şi mai puţine fapte. Este vorba despre cărţile de rase, despre berbecii care se vând şi multe alte lucruri. Este vorba despre bani europeni care ajung la unii dintre fermierii din România. Era un grup restrâns. Nu ştim câţi, suntem nişte oameni ca şi ceilalţi, suntem fermieri şi doar am venit să ne cerem drepturile”, a spus ciobanul Ghiţă vineri, în faţa sediului DNA.

Un alt fermier, Dan Petrescu, venit la DNA din Curtea de Argeş, a explicat, după ce a dat declaraţii în faţa procurorilor, că a fost sesizat şi ministrul Agriculturii cu privire la nemulţumirile lor, iar cel din urmă le-a promis că o să verifice situaţia.

„Am semnat o petiţie în care am menţinut o fraudă în care Ministerul Agriculturii, legat de ANSVSA au făcut-o cu privire la programul minimis pentru berbecii de reprodus, de rasă şi originalitate pe teritoriul României. Au fost bani care s-au dat fără a fi controlaţi cum trebuie şi de cine trebuie. Sunt sume foarte mari, milioane de euro, fonduri europene venite pentru producţia de carne pentru fermieri. Aceşti bani nu au fost daţi în scopul acesta, ci în alte scopuri, beneficiind alte persoane. (…) Sunt bani cu dedicaţie specială, dirijaţi pentru anumite persoane. Aceste persoane sunt fermieri, preşedinţi de asociaţie, de federatie. Nu dăm numele. Suntem trei inşi care am făcut sesizarea, această petiţie. Ne simţim nedreptăţiţi. Nu doar noi, ci toţi fermierii din ţară. Am depus documente, avem probe. Acum venim de la Ministerul Agriculturii, ne-a răspuns, a zis că se vor reglementa treburile. Problema cea mai dureroasă e că cei care au greşit nu vor să plătească. Fermierii la care au ajuns sumele dirijate, împreună cu angajaţi din cadrul ANSVSA, din cadrul Ministerului, sunt şi veterinari… E o filiera întreagă. E un lanţ întreg”, a declarat Dan Petrescu.

Petre Daea: ”Au depus plângere și la mine”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat de înțeles vineri, în localitatea prahoveană Valea Călugărească că cunoaște situația și a afirmat că astăzi a avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu cei doi ciobani.

”A depus și la mine o plângere. Eu sunt în legătură cu toți crescătorii de ovine din țară. Dar, întâmplător, astăzi a fost la mine la minister, am discutat aceste lucruri și suntem pe calea rezolvării problemelor pe care ei le ridică astfel încât toți să fie mulțumiți de activitatea pe care o desfășoară înțelegând aici câștigul pe care îl poate realiza. Eram extrem de mulțumiți astăzi, cel puțin așa s-au manifestat la momentul respectiv. Și spun au fost pentru că alături de Ghiță Ciobanul a fost și domnul Petrescu (Dan Petrescu, oier din Argeș n.r). Sunt oameni pe care eu îi respect foarte mult ca și pe toți crescătorii de ovine, îi ascult pe toți și încercăm ca împreună să facem cât mai bine pentru acest domeniu”, a afirmat Daea la Valea Călugărească acolo unde a participat la deschiderea celei de-a XVI-a ediții a Sărbătorii Vinului.

Sursă selectivă: www.mediafax.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Vine camionul cu berbeci de la Arad la Fagaras, se aduna apropiații lui Dr. Bartolomeu, funcționar public dar conducator al unei asociații și om care se zbate tare pt ciobani, sunt berbeci autorizați, certificați etc. Sunt berbecii unui jmecher care a luat pe mieii din 2014-2015 vreo 70-80 de lei pe kg fata de noi care am luat cam tot atât dar fără zero. Cum faci ameliorare cu toți berbecutii dintr-o turma? PE HÂRTIE … ca și COP de altfel… Ar trebui ca un reproducător sa aibă o anumită valoare genetica,sa știi ce îmbunătățește, talie, uger, lana, etc. Niște hoți!!! Cum face COP omul ăla cu 20000 de oi înscrise in RG ? Tot pe hârtie…Eu unul nu vreau 100 de lei pe oaie și nici minimisuri, mi-as dori 4 lei/litru de lapte și 12 lei/kg de miel și ducă-se dracului cu banii și hoțiile lor!!!

 2. Si daca dovedesc tot nu-i baga nimeni in seama.Degeaba faceti plângeri si degeaba aveti dreptate. Nici DNA si nici MADR nu sunt interesați să dea banii inapoi la UE chiar daca se constată că e adevarat.
  Eu am făcut o plângere similară la DNA si dupa ce mi-au dat dreptate in scris au îngropat totul .Mi-e sila sa mai fac ceva ca oricum nu se indreapta nimic. Se fura bani in continuare cu aceeasi metoda si in afara de faptul ca i-am invatat pe cei de la DNA cum se fura banii UE si se eludează bugetul statului facandu-se evaziune fiscală nimeni nu a pățit nimic.
  Pentru cei interesati am documente DNA pe aceasta tema poate la UE sunt curioși sa faca altii sesizări eu nu am timp si nici chef sunt scârbit de incompetenți si am destui dușmani din acest motiv.
  Ca si atentionare pentru,, Ghiță ciobanu,, o sa fiti primii controlați voi cei care ati facut plângerile apoi vor verifica si ce ati scris dupa 2 ani.
  Sau poate la Bucuresti lucrează altfel DNA si va da dreptate. Baftă.Dar intr-o tara unde toti așteaptă să facă altii tot si uni sa primească rezultate nu se misca nimic decât cu încetinitorul.

 3. Un berbec cu origine trebuie urmărit cu doua generați. Cum dracu au apărut berbeci așa hodoronc tronc numai …. “ei stiu ” ….. mai mult decât atita am înțeles ca se vorbește despre ameliorarea raselor ( îmbunătățirea lor ) ! Atunci ce ameliorare facem noi cu aceeași oaie …. ??? Nu cumva bani ăștia trebuiau pt rasele specializate pe carne ? Aici comparam țurcană cu ……..țurcană ( dar luam bani ) O parte din așa ziși posesori ai oilor “de rasa” nici nu au oi de atita timp cat ar fi trebuit sa urmărească o linie genetica a unui berbec si vinde berbeci “cu origine ” ( 500 de berbeci din 500 de mame ) !! Mai las-o draculu de ciobaniie ……

Scrie un comentariu