• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PACT PENTRU ȚURCANĂ: PETRE DAEA și DUMITRU ANDREȘOI și-au dat mâna pentru ZOOTEHNIZAREA ROMÂNIEI!

    agrointeligenta.ro -

    Aburii dimineții învăluie vârfurile împădurite din munții Orăștiei. Din motive necunoscute, norii se sfiesc să plouă, la răstimpuri trăgându-se în lături asemeni unor perdele, lăsând razele soarelui să mângâie plaiurile. Culorile toamnei încep să muște melancolic din vârfurile frunzelor copacilor. La 2 kilometri de ruinele din piatră străveche ale cetății Costești, un versant e cotropit de mioarele care înaintează lin, în ritmul rumegatului. Deși obișnuite cu afluxul de turiști, satele de gospodari presărate de-a lungul drumului ce urcă la Sarmisegetuza sunt animate de o zarvă neobișnuită. Asta fiindcă azi e ziua în care se ține ”Sărbătoarea Țurcanei, Regina Munților”, organizată de ”Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia”.

    Ziua Țurcanei, ajunsă la a XIII-a ediție, este deja prilej de pelerinaj pentru turiști din toată țară și localnici deopotrivă, fiind un fel de iarmaroc uriaș, în care îți poți cumpăra de la produse tradiționale din lapte și carne de oaie, până la blănuri, piei, curele și alte produse meșteșugite de mici artizani. Peste tot te cotropesc ispititoare miresme de mâncare, de la plăcintele dacice, până la carne friptă care fumegă pe jar. Totul în ritmul muzicii populare, interpretată de ansambluri locale, dar și de nume consacrate.

    Președintele Asociației Dacia, Dumitru Andreșoi, este cel care, prin eforturi organizatorice și personale considerabile, se încăpățânează an după an să adune oierii crescători de țurcane la un loc, pentru a demonstra potențialul imens al acestei rase autohtone. O consideră o datorie, dat fiind că e cel mai mare crescător de oi din România, cu 45.000 de capete. Are zeci de turme de oi răspândite pe munți din toată România, preponderent în Ardeal. Tot el este și catalizatorul care reușește să aducă oficiali de cel mai înalt rang de la București, să vadă cu ochii lor ciobănașii, mioarele și toate problemele care apasă această breaslă. În acest an i-a avut oaspeți pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe Ioan Dârzu, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, directorul general al APIA, Adrian Pintea, membri din conducerea ministerului, profesori universitari și oficialități locale.

    Ministrul Petre Daea a ajuns la Costești la ora 2.00 noaptea, venind special de la un eveniment agricol de la Iași să vadă performanțele țurcanei. Dumitru Andreșoi l-a condus pe ministru la fiecare țarc în parte, explicându-i specificitățile animalelor.

    La final, pentru a demonstra valoarea geneticii acestei rase, Andreșoi a suit pe cântar un berbec și o țurcană femelă. Nu înainte ca Petre Daea să ”verifice personal” ca nu cumva cântarul să fie măsluit, ”cântărindu-se pe sine”, spre deliciul audienței. Berbecul cântărit în prezența ministrului Agriculturii a fost înregistrat cu o greutate de 106 kg.

    Petre Daea a mângâiat lâna oilor, a prins în mână un bât de baci, dar a ținut și să urce un versant pentru a ajunge la o turmă de oi (cu măgărușii aferenți) pășunată de păstorul ei. Ministrul a dorit să strângă mâna ciobănașului și să afle ”direct de la sursă”, greutățile cu care se luptă cei care îngrijesc oile în vârf de munte, fie soare, fie furtună, fără să coboare la cei dragi, stând izolați uneori și câte 6 luni pe an.

    De pe scenă, în fața unei audiențe de câteva mii de oameni, Ioan Câmpeanu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine din România Pro-Ovis, a spus toate ofurile breslei în fața reprezentanților Guvernului și Legislativului. Printre problemele punctate au fost nevoia ca autoritățile statului să se implice pentru ca prețul cărnii de oaie care pleacă la export să nu mai fie tras artificial în jos de către ”intermediari”, cum se întâmplă de câțiva ani, secătuind financiar oierii, în contextul în care în țările arabe prețul cărnii de oaie provenită din România ”a rămas neschimbat de 30 de ani”. Cum oaia aduce României din exporturi în jur de 1 miliard de euro pe an, Câmpean militează pentru ”un lobby la nivel statal” pentru deschiderea unor piețe din orientul mijlociu.

    O altă problemă semnalată de președintele Federației a fost nevoia identificării unei soluții pentru minimizarea amenințării aduse de fiarele sălbatice (urs, lup) asupra turmelor de oi, în contextul în care turmele sunt extrem de vulnerabile la atacuri. Totodată, acesta a punctat că crescătorii de ovine nu sunt în conflict cu ONG-urile care apără mediul, declarând că oierii susțin protejarea de ”suprapășunat” a acelor areale din Parcurile Naționale și Naturale, atâta timp cât specialiștii în protecția naturii, aduc dovezi concludente referitoare la valoarea acelor specii.

    Oierii au salutat programul inițiat de Ministerul Agriculturii în mandatul lui Daea, prin care să se ajute crescătorii să valorifice lâna într-un mod în care să nu mai iasă în pierdere, precum și dorința ministrului, reiterată în fața audienței adunată la ”Ziua Țurcanei”, de a începe peste o lună efectuarea plăților subvențiilor pentru anul agricol 2017-2018.

    Ministrul Petre Daea a apreciat lupta lui Dumitru Andreșoi pentru ”promovarea” și ”ameliorarea” rasei țurcana și consideră deloc întâmplător faptul că epicentrul acestei acțiuni e în ”inima Daciei”. Ioan Câmpean l-a descris pe Dumitru Andreșoi drept cel mai bun ambasador al crescătorilor de ovine, care niciodată n-a declinat solicitările din teritoriu și de la nivel de Federație a Crescătorilor de Ovine, de a le reprezenta interesele în rândul autorităților de la București. Ioan Câmpean l-a descris pe ”Dumitru (n.r. Andreșoi) între politicieni” ca pe ”un lup între oi”, care învață repede și cunoaște procedurile și legile mai bine decât mulți funcționari guvernamentali și care nu ezită niciodată să spună adevărul în față, chiar dacă riscă să își atragă dușmănia unora.

    Până la ora 17.00 la evenimentul de la Costești veniseră conform estimărilor organizatorilor, peste 7.000 de oameni, aproape la fel de mulți ca la ediția de anul trecut. Sărbătoarea continuă…


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul

    Ultimele știri

    Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Horia Constantinescu a renunțat la funcția de președinte al ANPC Plantele beau, nu mănâncă!