Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

APIA ANUNȚĂ sumele ALOCATE PENTRU ZOOTEHNIE. CE BANI PRIMESC CRESCĂTORII de ANIMALE!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) dă o veste bună crescătorilor de animale. Astăzi, 29 septembrie, APIA a anunțat oficial că în data de 28 septembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 771 Hotărârea de Guvern nr. 701 privind plafoanele aferente ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine şi ovine/caprine şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Plafoanele aferente plăților pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru anul de plată 2017,au fost stabilite astfel:

– 24.081,014 mii euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte;
– 101.200,897 mii euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne;
– 50.783,642 mii euro pentru schema decuplată de producție, speciile ovine/caprine.

Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile.

Pentru plata directă pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine s-a aprobat plafonul de 48.500 mii euro, iar cuantumul se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Mai mult, agenția de plăți mai anunță că au stabilite și cuantmurile pentru plata unică pe suprafață.

Cuantumurile plăților directe în sectorul vegetal, an de cerere 2017, sunt următoarele:

APIA menționează că începând cu data de 16 octombrie 2017, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură va acorda plăți în avans în cadrul tuturor schemelor de plăți, iar începând cu data de 1 decembrie 2017, va efectua plățile corespunzătoare diferenței între cuantumul calculat și acordat în avans și plafonul financiar ar fiecărei scheme, în condițiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Plățile se acordă în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în anii 2017 și 2018 și se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2017.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

Scrie un comentariu