Creșterea animalelorŞtiri agricole

APEL DISPERAT! OIERI BLOCAȚI PE MUNTE CU OILE: ”Autoritățile NU VOR SĂ NE AJUTE. Suntem SINGURI ÎN FAȚA ZĂPEZILOR!”

Foto: pinimg.com

Apel disperat din munți! O turmă de circa 650 de oi și 50 de vaci – blocată de nămeți în Munții Cailor, la limita dintre județele Brașov și Prahova. Între crescătorii de ovine se află și nepotul președintelui Federației Oierilor de Munte, Eugen Gonțea, care a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența că autoritățile nu dau nici un ajutor oamenilor care se luptă cu un strat de peste un metru de zăpadă căzută în ultimele 24 de ore. 

UPDATE: Agrointeligența – www.agrointel.ro a semnalat situația oierilor blocați cu oile pe munte secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, responsabil cu situațiile de urgență. Oficialul ne-a spus că va lua legătura cu Eugen Gonțea (pe numărul furnizat de Agrointeligența) și că va încerca să rezolve situația.

La o altitudine de 1.400-1.600 de metri, crescătorii se luptă cu nămeții pentru a salva cele circa 700 de suflete de animale blocate în zăpadă și fără hrană. O situație disperată la care niciuna dintre autoritățile statului, dar nici oamenii din satele apropiate nu se par să se sensibilizeze. Oierii sunt singuri și fac eforturi uriașe pentru a croi, cu lopețile, o cale de a coborî oile și vacile de pe munte. Deja, din cele 50 de vaci, numai 30 mai sunt în turmă, restul rătăcindu-se în furtuna de zăpadă.

Nepotul meu se află cu o turmă de oi și vreo 50 de vaci în Munții Cailor, limita de județ Brașov-Prahova. A căzut o zăpadă de azi-noapte până azi-dimineață de un metru și 10 centimetri, nu s-au putut mișca. S-au dus vreo 8-10 băieți să deblocheze situația, nu au reușit. Eu am apelat la instituțiile statului – acum vreo două ore la Jandarmeria Montană, și dânșii spun că nu este o situație de competența lor. Ei știu să ia numai măsuri de represiune a popoluției și de înăbușire a situațiilor politice. Ne-au întrebat dacă oamenii sunt echipați corespunzător, iar de animale nu-i interesează. Pot să moară acolo, să le mănânce lupii, nu le pasă. Dacă oamenii pot să reziste…în țară, în ce stat ne aflăm?!”, ne-a declarat Eugen Gonțea.

Sunt vreo 6-7 persoane și nu au reușit de dimineață și până acum că creeze un culoar să ajungă animalele jos. Iar jandarmii îi spun nepotului meu să se adreseze poliției ca să îi dirijeze că trebuie coborâte animalele într-o zonă unde să poată rezista până mâine dimineață. Sunt 24 de ore de când bietele ființe sunt nemâncate”, mai spune Gonțea.

Nimeni nu a sărit în ajutorul celor de pe munte: ”Unde mai sare lumea?! Cine mai sare în ajutor?! De 27 de ani, toată lumea e axată numai pe bani, tinerii au plecat, nu mai găsești decât bătrâni. Ei sunt la 35 de kilometri de Săcele, vizavi de Ciucaș”.

În efectivul de animale, viscolul a provocat deja pierderi: ”Vacile nu le mai găsim. Am găsit vreo 30, restul de 20 nu le mai găsim. Din fericire, putem comunica telefonic cu cei de pe munte, dar acum nu mai răspund că se concentrează să dea la zăpadă. De dimineață dau la zăpadă. Au venit câțiva colegi să ne ajute, dar nu au putut să urce acolo cu jeepuri, cu nimic. E blocat totul acolo”.

Președintele Federației Oierilor de Munte este revoltat de modul în care instituțiile statului se comportă în această situație disperată în care se află oierii blocați de nămeți. ”Acum punem preț numai pe animalele sălbatice care ne omoară în case, în curți, ne distrug culturile, ne fac zob și nimeni nu spune nimic. Iar animalele noastre dacă ne prind acolo…Sunt oi înscrise în Registrul Genealogic, animale cu valoare. A cumpărat berbeci din Franța cu 800 de euro berbecul”, mai spune Gonțea.

Turma de 650 de oi și 50 de vaci a fost blocată pe munte de o ninsoare neașteptată despre care autoritățile statului n-au prevenit locuitorii de la munte în timp util. Abia vineri, de la ANM s-a dat o alertă care, însă a venit prea târziu pentru că oierii erau deja cu animalele urcate.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

  1. Va dati toti cu parerea fara sa aveti habar ce inseamna sa sa fii
   crescator de animale, rusine sa va fie celor ce comentati fara sa cunoasteti realitatea !

 1. Ce fel de oieri sunt ăia atâta de habarnişti?!?
  Oile se întorc de pe munte în a treia duminică a lunii septembrie, octombrie nu se numeşte brumărel degeaba, la câmpie cade bruma, la munte ninge.
  În munţii Cailor şi anul trecut, între 7 şi 17 octombrie a nins, căutaţi arhivele meteo.
  Ce făceau acum 2 decenii, pe cine acuzau, la cine cereau ajutor?!?
  Să facă bine să plătească oameni să-i scoată din nămeţi, ce să facă Arafat, să care oile şi vacile cu elicopterele pentru intervenţii, dotate ca salvările?!?

 2. Este exclusiv vina ciobanilor, inconstienti. Sa angajeze 20-30 de oameni sa merga sa deschida drum sa poata cobora animalele. Cer ajutor autoritatilor ca asa s-au invatat, dar nimic nu este gratuit in viata domnilor, autoritatile sunt platite din banii tuturor romanilor. Poate au asigurare si-i despagubeste pentru animalele pierdute, dar tinand cont ca era anuntata alerta galbena si portocaie in zona, cu risc de ninsori nici asigurarile nu-i despagubesc.

 3. Totusi…pe 8 octombrie sa stai in munte cu animalele…la 1600 de metri…mi se pare inconștientă si fără nicio înștiințare meteo. Sper sa le sara cineva in ajutor. Bietele animale n-au nicio vina ca stăpânii sunt inconstienti.

Scrie un comentariu