• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • JUDEȚUL care NU PRIMEȘTE vreun BAN PENTRU PRIMA ÎMPĂDURIRE!

    Roxana Dobre -

    Fermierii dintr-un județ din estul țării, fără vreun ban dintr-un ajutor de stat desfășurat prin agenția de plăți! Raportul de selecție preliminar pentru schema de ajutor „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, publicat recent de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), arată că niciun vasluian nu beneficiază, în 2017, de fonduri nerambursabile pentru lucrări multianuale de împădurire a pământurilor. 

    Ediția din acest an a Programului Național, derulat de APIA, în cadrul căruia se acordă sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite, nu a avut mare succes la fermieri. La nivelul întregii țări s-au înregistrat numai 55 de solicitări din partea fermierilor interesați să-și împădurească terenurile.

    Deși ajutorul nerambursabil pentru prima împădurire este unul consistent, beneficiarul avȃnd posibilitatea de a primi pȃnă la 7 milioane de euro, spre exemplu interesul fermierilor vasluieni a fost unul foarte scăzut. Cele mai multe solicitări au venit din județele Dolj, Brașov, Galați și Sibiu, acolo unde fermierii vor primi 6.000 de euro pentru fiecare hectar împădurit, în primul an de derulare a Programului, urmȃnd ca, vreme de 12 ani, să primească 2.700 de euro pe hectar.

    La nivelul județului Vaslui există numeroase suprafețe degradate, care ar putea fi împădurite, însă procedura pentru înscrierea la schema de ajutor este una greoaie și de durată. Înainte de depunerea cererii de sprijin, solicitanții sprijinului trebuie să parcurgă etapele de identificare a suprafețelor care urmează a fi împădurite în IPA Online, etape care vizează elaborarea proiectului tehnic de împădurire și obținerea avizului pentru proiectul tehnic de la Garda Forestieră. Ulterior, fermierii trebuie să solicite Centrelor Județene APIA eliberarea Notei de constatare și identificare a suprafețelor de teren destinat împăduririi în sistemul IACS – LPIS gestionat de APIA, care stă la baza întocmirii proiectului tehnic de împădurire. Cererile pentru obținerea finanțării se depun într-o aplicație electronică, în intervalul de timp stabilit de APIA, iar toate cheltuielile eligibile din proiect sunt decontate integral, contribuția financiară a beneficiarilor fiind zero.

    În program se pot înscrie, de asemenea, primăriile care vor să planteze, pe banii statului, perdele forestiere în jurul localităților, perdele care să oprească zăpada adusă de viscol.

    Fermierii mai au timp să depună cereri până pe 17 noiembrie

    Agenția de plăți a anunțat recent că cea de a doua sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Submăsurii 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020, se prelungește până la data de 17.11.2017, ora 14.30.

    Citiți și: 

    SUBVENȚIA pentru PRIMA ÎMPĂDURIRE. Veste bună PENTRU FERMIERI!

    PRIMA ÎMPĂDURIRE 2017. Cum se pot accesa FONDURILE pentru PLANTAȚII FORESTIERE PE TERENURI AGRICOLE ȘI NEAGRICOLE!

    APIA ANUNȚĂ OFICIAL: TERMEN PRELUNGIT până pe 17 NOIEMBRIE!

    Sursă selectivă: www.estnews.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini