Traian Băsescu: Agricultura este prioritatea zero a României

Președinele Traian Băsescu spune că agricultura este prioritatea zero a României, iar insuccesele de până acum nu trebuie puse doar pe seama guvernanților. O parte din vină o au și micii proprietari de terenuri care nu vor să se asocieze.

În opinia președintelui, principalele probleme cu care se confruntă agricultura locală țin de lipsa unei strategii pe termen lung, care ne-ar permite să avem o viziune națională în abordarea PAC, dar și de lipsa cadastrului agricol, important nu doar pentru plățile directe, ci și pentru noua lege de restituire a proprietăților.

”Este greu să ne valorificăm tot potențialul agricol atât timp cât avem 1,5 milioane de ferme care au 1-1,5 ha de teren, trebuie să găsim formula asocierii pentru a realiza exploatații viabile”, a declarat joi președintele la conferinţa naţională a agricultorilor membri LAPAR.

România trebuie să urmărească nu doar dezvoltarea producției agricole, ci și a industriei alimentare, mai spune președintele, mai ales că hrana se va vinde oricând.

”Dacă va exista ceva ce se va vinde de acum și peste 1.000 de ani este hrana. Eu am convingerea că peste zece ani o să constatăm că nu se va mai cere la export ce dăm acum. Următoarea criza a lumii nu va fi cea de bani, ci de hrană, cu atât mai mult cu cât în Asia se trece tot mai mult la un sistem de alimentare apropiat de cel al europenilor sau al americanilor”, a precizat Băsescu.

Bruxelles-ul nu este Înalta Poartă
Preşedintele Traian Băsescu le-a mai spus fermierilor reuniţi la conferinţa naţională a agricultorilor, că Bruxelles-ul nu este Înalta Poartă, ci un partener al României, el arătând că interesul celor de la Bruxelles este ca banii europeni să fie cheltuiţi bine şi la vreme.

„Poate de la această întâlnire veţi pleca, dacă voi reuşi să vă conving, că Bruxelles-ul nu e Înalta Poartă. Vă pare Cioloş a fi unul de la Înalta Poartă? Mie nu-mi pare deloc. Eu cred că Bruxelles-ul e partenerul nostru, cu o singură condiţie: să respectăm regulile. Atunci când respecţi reguli şi ce ne-am angajat să facem, cu certitudine Bruxelles-ul ne va fi un partener. Când vedeţi sancţiuni, să vă întrebaţi de zece ori ce o fi făcut România de sunt poziţii care o admonestează”, a afirmat Băsescu.

4 Comentarii la Traian Băsescu: Agricultura este prioritatea zero a României

  1. Basescu a cazut intr-o capcana ……nu irigatiile ii intereseaza pe bolsevicii USL…..ci acele fonduri pe dezvoltare rurala si de coeziune ,la care se mai pot adauga inca 25% din subventia pe suprafata !….iar o Gaura Neagra de unde pot fi DELAPIDATI mai usor este tocmai reteaua de canale ceausista….ce dracu sa faci cu apa daca o ai intru-n canal din care trebuie sa o mai pompezi odata ca sa irigi..??????….toata Europa iriga prin tubulatura pentru ca ai deja presiune si investitia este la un sfert…..dar lor le trebuie o GAURA NEAGRA…!!!!!

  2. Constat ca multa lume nu realizeaza amploarea investitiei repunerii in functiune a sistemului de irigatii prin canale…..ca si comparatie ,avem de 100 de ori mai multe sanse sa ajungem pe Marte inaintea americanilor…!!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*