• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROGNOZA METEO. Ce se întâmplă cu VREMEA ÎN PERIOADA URMĂTOARE!

    Roxana Dobre -

    Prognoza meteo pentru perioada următoare, un instrument util în această perioadă în care agricultorii se află în plină campanie de recoltat porumbul și nu numai. Iată care sunt estimările privind precipitațiile și temperaturile în intervalul 18-29 octombrie. 

    BANAT

    În prima săptămână a intervalului de prognoză vremea va fi caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie, iar valorile termice diurne se vor situa, în medie, între 22 și 26 de grade. În jurul datei de 23 octombrie temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât, până la finalul celei de a doua săptămâni, media regională a maximelor se va situa între 14 și 17 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru ultima decadă a lunii octombrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de o valoare medie regională situată în jurul a 10 grade în perioada 18 – 23 octombrie, pentru ca, ulterior, o ușoară răcorire a vremii să determine temperaturi minime de 6….7 grade, până la finalul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză.

    Până pe 19 – 20 octombrie nu se vor semnala precipitații, apoi probabilitatea de ploaie va fi în creștere, cu precădere în jurul datei de 22 – 23 octombrie.

    CRIŞANA

    Temperaturile diurne vor fi în creștere în primele zile ale prognozei, de la valori, în medie, în jurul a 23 de grade în  prima zi, până la aproximativ 25 de grade în data de 18 octombrie. Între 19 și 23 octombrie vremea se va răci ușor de la o zi la alta, devenind apropiată de normalul termic al perioadei. Astfel, în intervalul 24 – 29 octombrie, media regională a maximelor termice se va situa în jurul valorii de 15 grade. Temperaturile minime vor fi de 8…10 grade în intervalul 18 – 23 octombrie, apoi vor marca o ușoară scădere și, până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză, se vor situa în jurul unei valori medii de 6 grade, fără a prezenta variații semnificative.

    Probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă până în jurul datei de 20 octombrie, apoi va fi în creștere și, mai ales pe 22 – 23 octombrie, vor fi ploi pe arii relativ extinse.

    TRANSILVANIA

    În intervalul 18 – 20 octombrie, media valorilor diurne va fi de 20…23 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă a anului. Apoi temperatura aerului va scădea ușor și treptat, spre 14 grade pe 24 octombrie, după care se va menține, în medie, în jurul acestei valori, până la sfârșitul intervalului de prognoză. Temperaturile nocturne vor fi de 6…7 grade până spre 24 octombrie, iar între 25 și 29 octombrie se vor situa în jurul valorii
    medii de 4 grade.

    Nu va ploua până în jurul datei de 20 octombrie, după care probabiltiatea pentru precipitații va fi în creștere, însă ploile se vor semnala pe arii mai extinse pe 22 și 23 octombrie.

    MARAMUREŞ

    În prima săptămână a intervalului de prognoză vremea va fi caldă pentru mijlocul lunii octombrie. Temperaturile diurne vor avea o valoare medie regională în creștere de la 20 de grade în prima zi până la 23 de grade pe 19 octombrie. Ulterior, vremea se va răci ușor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice ale perioadei în jurul datei de 24 octombrie, când media maximelor va fi de aproximativ 14 grade. Iar în următoarele zile, până la sfârșitul lunii, nu se vor mai înregistra variații importante ale temperaturilor maxime. Regimul termic nocturn va avea o evoluție caracterizată prin valori medii în jurul a 7 grade în prima săptămână de prognoză, iar în cea de a doua săptămână vor fi de 4…5 grade.

    În primele zile nu se vor semnala precipitații, dar după data de 20 – 21 octombrie probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere, iar pe 22 – 23 octombrie acestea se vor semnala pe arii extinse și izolat pot fi mai importante cantitativ.

    MOLDOVA

    Deși tendința valorilor termice diurne va fi de ușoară scădere de la o zi la alta, până în jurul datei de 23 octombrie vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă. Vor fi temperaturi maxime, în medie, de 18…24 de grade, cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în data de 17 octombrie. În intervalul 23 – 29 octombrie, media maximelor termice va fi de 13…16 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic. În ceea ce privește regimul termic nocturn, până în data de 21 octombrie vor fi ușoare variații, media regională a temperaturilor minime fiind de 9…12 grade. Ulterior acestei date, minimele vor marca o scădere treptată și vor fi cuprinse între 6 și 9 grade.

    Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere în intervalului 23-29 octombrie, până atunci însă șansele de ploaie vor fi extrem de reduse.

    DOBROGEA

    În intervalul 18-23 octombrie valorile termice nu vor prezenta variații semnificative. Media temperaturilor maxime va fi de 19…23 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă, iar a celor minime va fi de 12…13 grade. După această dată, temperatura aerului va marca o scădere, până la medii ale valorilor maxime de 15…17 grade și ale minimelor în jurul a 9 grade.

    Ploile se vor semnala doar la nivel izolat, mai degrabă în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză.

    MUNTENIA

    În prima săptămână vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, deși tendința temperaturii aerului va fi de ușoară scădere în ultimele zile. Media temperaturilor maxime va fi de 20…25 de grade. După data de 23 octombrie, vremea se va răcori, astfel că media regională a maximelor va fi de 15….17 grade, valori normale pentru ultima decadă a lunii octombrie. În intervalul 18-21 octombrie, temperaturile minime nu vor prezenta variații și vor fi, în medie, de aproximativ 9 grade. Ulterior acestui interval, regimul termic nocturn va marca o scădere treptată, astfel încât minimele termice se vor situa în jurul a 8 grade.

    Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi extrem de redusă pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, dar șanse mai mari pentru ploi la nivel izolat vor fi în cea de a doua săptămână.

    OLTENIA

    Prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât în mod normal pentru jumătatea lunii octombrie, cu o medie a maximelor de 21…26 de grade. După data de 23 octombrie, valorile termice diurne se vor situa în jurul mediilor multianuale, înregistrându-se, în medie regională, 15…17 grade. În ceea ce privește regimul termic nocturn, în perioada 18 – 24 octombrie acesta nu va prezenta variații importante, temperatura medie nocturnă urmând a fi de 9….10 grade. Ulterior acestei date, minimele termice vor scădea ușor, iar media acestora se va situa în jurul valorii de 7 grade.

    Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere în intervalul 23-29 octombrie, iar în rest condițiile de ploaie vor fi extrem de reduse.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii