Ştiri agricole

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI – o chestiune ”împinsă” către FINELE ANULUI!

Chestiune delicată, rămasă încă suspendată la nivelul decizional al Uniunii Europene. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) informează prin intermediul Agrointeligența-www.agrointel.ro că în cursul zilei de ieri, miercuri – 11 octombrie, nu a fost luată încă nicio decizie privind reautorizarea glifosatului.  

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat ca Franța vrea să mențină termenul limită și să ia o decizie in Consiliul European (care sa fie executată de către Comisia Europeană) până la sfârșitul lunii decembrie.

Ieri, 11 octombrie, a avut loc o audiere publică comună ENVI/AGRI pe tema Actele Monsanto și glifosatul . Reprezentantii Monsanto au refuzat să participe la această întâlnire. Glifosatul este un produs de protecție a plantelor utilizat pe scară largă, extrem de controversat, substanța activă în Roundup, produsul care distruge buruienile- fabricat de Monsanto. EFSA și ECHA au concluzionat că glifosatul este sigur, în timp ce Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului l-a clasificat drept probabil cancerigen pentru oameni”, se arată într-o informare a ELO – European Landowners Organisation, structura care reprezintă la nivel european drepturile proprietarilor de terenuri și păduri. În cadrul ELO, România este reprezentată de LAPAR.

Accentul se pune pe așa-numitele ”Acte Monsanto”.

Audierea de ieri a avut loc în contextul dezbaterii în curs, privind reînnoirea aprobării glifosatului. Aprobarea curentă UE expiră la 15 decembrie 2017, iar Comisia a propus o reînnoire pentru zece ani. Audierea ar trebui să furnizeze Parlamentului informațiile necesare pentru a decide cu privire la eventualele măsuri ulterioare.

Citiți și:

BLOCAJ LA BRUXELLES! Ce decizie importantă ESTE ÎN DISCUȚIE ASTĂZI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu