Ştiri agricole

FERMIERII DE TOP din România se pregătesc SĂ DEA ÎN JUDECATĂ COMISIA EUROPEANĂ! Vezi MOTIVUL SUPĂRĂRII!

Fermieri de top din România se pregătesc să dea în judecată Comisia Europeană! Este o acțiune fără precedent la care au decis să recurgă membri ai Asociației Cultivatorilor de Porumb din România – APPR, structură de reprezentare din care fac parte și numeroși fermieri marcanți din țara noastră precum Nicolae Sitaru, Lucian Buzdugan, Arnaud Perrein sau Adrian Mocanu.

În cazul în care nu se reautoriza glifosatul, cea mai utilizată substanță utilizată în erbicidările din fermele românești, mai mulți fermieri imporatnți au anunțat o acțiune comună prin care vor da în judecată Comisia Europeană, anunță APPR printr-un comunicat remis Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Procedura a fost declanșată prin notificarea mai multor lideri ai fermierilor, fermieri membri ai Asociației Producătorilor de Porumb din România! Membrii APPR au transmis direct la Bruxelles sau prin intermediul Asociației o notificare către Comisarul Andriukaitis. Prin notificare se arată faptul că oricare dintre femierii care au făcut acest demers își rezervă dreptul de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, conform articolului 265 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene”, se arată în comunicarea APPR.

Fermierii interesați de a face un demers similar pot contacta Asociația Producătorilor de Porumb din România pentru a le pune la dispoziție mai multe informații referitoare la acest subiect. ”Un demers similar din partea a cât mai mulți fermieri este necesar pentru ca aceștia să își poată recupera în justiție eventualele pierderi cauzate de o posibilă neluare de poziție a Comisiei privind reautorizarea în timp util a glifosatului”, mai arată APPR.

Un precedent periculos se poate crea odată cu substanța glifosat și în aceeași situație se poate regăsi oricând un alt produs de protecția plantelor utilizat la scară largă de către fermierii europeni, mai trage semnalul de alarmă asociația fermierilor români.

APPR arată că notificarea transmisă deja la Bruxelles poartă semnătura unro agricultori importanți din țara noastră, între care Nicolae Sitaru, Lucian Buzdugan, Adrian Mocanu, Emil Bălteanu sau Arnaud Perrein.

Vă reamintim că reautorizarea glifosatului este încă o situație netrașată la nivelul Uniunii Europene. Actuala autorizare expiră pe data de 15 decembrie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Dar ei pentru cine fac porumbul? Se stie ca glifozatul este cancerigen. Societatea civila nu vrea asa ceva si sigur animalele care consuma hrana cu aceasta otrava sunt afectate. Pana si solul este afectat dar pe fermierii mari nu-i doare pentru ca majoritatea au facut landgrabbing. Pentru ei pamantul nu are nici o semnificatie. Lobby-ism peste tot, numai natura nu e luata in considerare.

    1. Glifosatul este cancerigen?! Pe bune?! Mai bine mâncăm monoglutamat de sodiu, nu?! Dacă nu vă pricepeti, lăsați pe alții care știu ce vor. Dacă dispare glifosatul fermierii vor fi nevoiți să folosească alte erbicide și in numar cât mai mare!

Scrie un comentariu