Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ULTIMA ORĂ! SITUAȚIA SUMELOR VIRATE DE APIA! NUMĂRUL-RECORD de fermieri care AU INTRAT LA AVANS!

Plăți record pentru fermieri! Directorul general al APIA face un anunț de ultimă oră pentru agricultorii care așteaptă avansul din subvențiile pentru Campania 2017. Adrian Pintea îi informează pe producătorii agricoli că în a doua zi de când plățile au demarat, agenția de plăți a reușit să transfere sume record în conturi. 

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, monitorizează permanent situația fermierilor autorizați la plata avansului

”Astăzi, 17 octombrie, s-au autorizat la plată 120.689 de fermieri cărora le-am transferat suma de 218,29 milioane de euro. Este un record la avans în istoria agentiei de plăți”, a declarat șeful APIA în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

APIA a demarat plata avansului luni, 16 octombrie, ora 00:01 iar suma totală autorizată la plată în prima zi a fost de 42,1 milioane euro pentru un număr de 24.464 fermieri. Potrivit agenției de plăți, 28,59 milioane euro au fost plătiți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 13,51 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național.

Plăţile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:

– 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.09.2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329/05 din 30.09.2017, pentru plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);

– 4,5390 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.12.2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 491/01 din 31.12.2016, pentru plăţile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

Ministrul agriculturii Petre Daea a înaintat în spațiul public o dată până la care funcționarii agenției vor încerca să achite integral prima tranșă din subvenții pentru toți fermierii eligibili la această fază de plăți. ”APIA trebuie să finalizeze plățile până la 30 noiembrie, însă cu siguranță, prin organizarea noastră, prin eforturile și angajarea specialiștilor, dar și prin dorința de a da la timp subvențiile, ne propunem să finalizăm plata avansului cât mai repede cu putință, respectiv până la începutul lunii noiembrie. Avem toate fondurile necesare, banii sunt asigurați, sunt în cont la APIA și vorbim de câteva sute de milioane de euro. Totul este organizat, dar este important să avem răbdare pentru că nu putem da banii într-o singură zi pentru toți fermierii”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.

Vă reamintim că pentru Campania 2017 APIA achită 70% din schemele de plăți directe, exceptând sprijinul cuplat vegetal, și 85% din plățile compensatorii. Se dau bani și pentru zootehnie: oierii și crescătorii de caprine încasează un avans de 16 euro pe cap de animal din sprijinul cuplat zootehnic.

Iată lista completă a plăților care se fac în faza de avans:


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


21 comentarii

  1. Dar macar sa putem loa adeverință de credit de la apia la bovine cei care nu beneficiem de sprijinul cuplat noi ce facem lasam animalele sa moara de foame rușine sa va fie

  2. si arenda cat este ?tot 500 kg/ha cereale sau 40 litri ulei din ala penal luat din marchet cu 3 lei litru? nu va e rusine oare ? nu platiti arenda nici jumatate din valoarea subventiei . acum vede si lumea cati ban intra in conturile fermierilor . impozitele la stat pe teren de ce nu le platiti la oameni ? Apia nu controleaza in teren nimic Itmul nu controleaza Vosganian avea perfecta dreptate ca agricultura nu genereaza plus valoare

    1. @ioan, daca tot comentezi aici ca timpitul de ce dracu nu ei tu teren in arenda???? sa dai tu mai mult de 300 kg sau 40 litri ulei?????

  3. Traiasca PSD au sosit ajutoarele sociale. Banii virati la timp ar trebui sa fie o stare de normalitate problema este directia acestor bani. Multi bani din subventii nu ajung in agricultura sau in mediile rurale ci ajung pe mana profitorilor. Acesti bani din subventii sunt mai daunatori decat ajutoarele sociale. Acesti bani trebuiesc atent monitorizati sau mai bine inlocuiti cu cupoane vauchere dar nu cash.

  4. Dati bani la puturosi care au lasat agricultura in paragina au luat bani la proiecte si au facut case vine control si ii mituieste ,utilaje n-usi cumpara ca trebuie vile pe bani neunciti,rusine celor care vin in control nu mai avem nici o protectie,sant corupti la tot pasu pe bani statului!

  5. frumos,cu cei de la control ,am lasat-o balta….daca au ferma complexa si cu bovine poate sa crape! Ce timpenie cu retentia diferita intre oi si vaci/?desi produc acelasi nivel de cheltuieli…

  6. Deci pana la urma chiar face treaba mosul si PSD-ul,de la mine au un vot in urmatoarele alegeri, dupa atatia ani de intarzieri uite ca vin astia si ne arata ca pot fii facute si platile la timp, si asta pentru al doilea an consecutiv. Bravo!

Scrie un comentariu