Ştiri agricole

VESTE pentru FERMIERII ROMÂNI din partea OFICIALILOR DE LA BRUXELLES!

O chestiune importantă pentru care, la nivel decizional, se pare că s-a ajuns la o concluzie și…la o soluție! Potrivit unui comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro de către Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, oficialitățile de la Bruxelles au anunțat că, în mod oficial, Comisia Europeană a venit cu o propunere pentru reautorizarea pe o perioadă de 10 ani a glifosatului ca substanță activă ce poate fi folosită în agricultură.

Comisia Europeană a cerut supunerea la vot, în cadrul unei Comisii Permanente alcatuită din experți delegați din fiecare dintre cele 28 de guverne naționale membre ale UE, a reautorizării folosirii glifosatului pentru o nouă perioada de 10 ani, arată LAPAR. ”Comisia se va întruni pe data de 25 octombrie ți va avea un singur punct pe ordinea de zi: reautorizarea folosirii glifosatului pentru o nouă perioada de 10 de ani. Comisia Europeană a propus reautorizarea folosirii glifosatului pentru o noua perioadă de zece ani, în ciuda faptului că Franța, Austria și Italia și-au declarat public opoziția, iar Parisul semnalează că este gata să ia în considerare o perioadă mai scurtă de licențiere”, se arată în comunicarea semnată de președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Conform protocoalelor semnate pe 5 octombrie, CE a avertizat asupra posibilelor consecințe financiare ale unei actiuni de lobby condusă de gigantul agronomic american Monsanto. Acesta a amenintat cu ințierea unei proceduri judiciare în cazul în care nu va fi luată nicio decizie cu privire la reautorizarea folosirii glifosatului. ”Comisia s-a exprimat în sensul ca rezultatul evaluării UE privind potențialul cancerigen al glifosatului a fost pus la îndoială. Îndoielile privind concluziile Agenției Europene pentru Produse Chimice și ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară au făcut obiectul unei audieri a Parlamentului European în această săptămână”, concluzionează LAPAR.

Vă reamintim că utilizarea glifosatului a fost prelungită temporar anul trecut, iar autorizația pentru folosirea substanței active în erbicidare expiră în decembrie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu