VESTE pentru FERMIERII ROMÂNI din partea OFICIALILOR DE LA BRUXELLES!

O chestiune importantă pentru care, la nivel decizional, se pare că s-a ajuns la o concluzie și…la o soluție! Potrivit unui comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro de către Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, oficialitățile de la Bruxelles au anunțat că, în mod oficial, Comisia Europeană a venit cu o propunere pentru reautorizarea pe o perioadă de 10 ani a glifosatului ca substanță activă ce poate fi folosită în agricultură.

Comisia Europeană a cerut supunerea la vot, în cadrul unei Comisii Permanente alcatuită din experți delegați din fiecare dintre cele 28 de guverne naționale membre ale UE, a reautorizării folosirii glifosatului pentru o nouă perioada de 10 ani, arată LAPAR. ”Comisia se va întruni pe data de 25 octombrie ți va avea un singur punct pe ordinea de zi: reautorizarea folosirii glifosatului pentru o nouă perioada de 10 de ani. Comisia Europeană a propus reautorizarea folosirii glifosatului pentru o noua perioadă de zece ani, în ciuda faptului că Franța, Austria și Italia și-au declarat public opoziția, iar Parisul semnalează că este gata să ia în considerare o perioadă mai scurtă de licențiere”, se arată în comunicarea semnată de președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Conform protocoalelor semnate pe 5 octombrie, CE a avertizat asupra posibilelor consecințe financiare ale unei actiuni de lobby condusă de gigantul agronomic american Monsanto. Acesta a amenintat cu ințierea unei proceduri judiciare în cazul în care nu va fi luată nicio decizie cu privire la reautorizarea folosirii glifosatului. ”Comisia s-a exprimat în sensul ca rezultatul evaluării UE privind potențialul cancerigen al glifosatului a fost pus la îndoială. Îndoielile privind concluziile Agenției Europene pentru Produse Chimice și ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară au făcut obiectul unei audieri a Parlamentului European în această săptămână”, concluzionează LAPAR.

Vă reamintim că utilizarea glifosatului a fost prelungită temporar anul trecut, iar autorizația pentru folosirea substanței active în erbicidare expiră în decembrie.

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*