Ştiri agricole

PROTEST cu peste 500 DE OI ÎN STRADĂ! CRESCĂTORII amenință CĂ VOR BLOCA DRUMURILE CU 10.000 DE ANIMALE!

Foto: Captură video/Stirile ProTV

Crescătorii de animale, în stradă! Mai mulți producători agricoli din zootehnie protestează, vineri – 3 noiembrie, la Comarnic, în judeţul Prahova, speriaţi de atacurile tot mai dese ale urşilor, oamenii aducând peste 500 de animale pe care le-au pus în şase ţarcuri, amplasate lângă DN 1. Protestul, care se desfășoară în intervalul orar 10:00 – 19:00, este unul paşnic, dar crescătorii atenționează că dacă nu vor fi găsite soluţii, vor aduce 10.000 de oi! 

Foto: Captură video/Mediafax

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Comarnic, Tavi Boşman, a declarat, corespondentului Mediafax, că ursul vine seară de seară şi atacă gospodăriile oamenilor, până acum omorând 50 de oi. De asemenea, a fost înregistrat şi un caz în care ursul a încercat să intre într-o casă, iar într-un alt caz un cioban a fost atacat.

„Sunt atacuri repetate ale animalelor sălbatice. Până acum era normal, venea ursul o dată, era normal. Acum, seară de seară, ursul vine şi atacă gospodăriile oamenilor. Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă, să explicăm autorităţilor ce se întâmplă aici, să se ia nişte măsuri. Nu suntem pentru omorârea urşilor, încercăm să se găsească nişte soluţii. Să-i ia, să-i relocheze. Există un caz unde a încercat să intre în casă. Avem şi un cioban atacat de urs. E periculos! Acum problema nu e dacă o să omoare pe cineva, ci când o să se întâmple”, a declarat Boşman.

„Acum manifestăm paşnic, dacă nu se iau măsuri, data viitoare aducem 10.000 de oi şi blocăm DN 1”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Comarnic.

Un cioban care a venit la protest cu oile spune că în fiecare seară goneşte ursul. „Vine mereu. (…) În toamna asta am pierdut patru oi. Mă iau după el cu câinii când vine. Sunt mari, e unul la vreo 700 de kilograme”, spune ciobanul.

Alt cioban a povestit că nu mai are timp de odihnă şi stă la pândă să îşi apere animalele. „Suntem atacaţi aproape seară de seară, intră în gospodării. Nimeni nu ia nicio măsură să ne ajute şi pe noi. Seară de seară vine, când ne-a prins pe picior greşit, ne-a ras. La mine, într-o seară, patru oi mi-a nenorocit, la alţii a luat porci”, a declarat bărbatul.

La rândul său, primarul din Comarnic, Sorin Popa, a declarat că au fost înregistrate 19 cereri de despăgubiri, după atacurile urşilor. „Sunt cetăţeni care nu au venit la Primărie să facă reclamaţii pentru pagubele produse de urs. Ne confruntăm cu probleme, cetăţenii şi-au pierdut răbdarea pentru că în fiecare seară ursul atacă, mor animalele, oi, porci. Sunt cetăţeni care şi-au pus speranţă în porcul acela, care l-a crescut un an, că de Crăciun vor avea ce pune pe masa. Am făcut demersuri către toate insituţiile abilitate. Această acţiune are rolul dea trage un semnal de alarmă, poate găsim soluţii pentru a rezolva această situaţie”, a declarat Popa.

Potrivit acestuia, numărul urşilor din zonă nu se cunoaşte exact, însă numai pe o vale au fost numărate nouă astfel de animale.

Protestul, la care participă 50 de fermieri din Comarnic şi din localităţile învecinate, se desfăşoară, vineri, între orele 10.00 şi 19.00.

Sursă selectivă: www.mediafax.ro

Citiți și:

CRESCĂTORII DE ANIMALE IES MÂINE ÎN STRADĂ. Iată motivul care A DUS LA FURIA PROTESTATARILOR!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu