• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hibridul DKC 5830 – CAMPIONUL TOTAL. Producție de peste 17 tone la hectar ÎN FERMA AGRISAN DIN BUZĂU!

    agrointeligenta.ro -

    DKC 5830 este hibridul de porumb care scrie istorie în fermele din România. După ce s-a impus ca fiind cel mai productiv hibrid la Ziua Porumbului 2017, super-genetica de la Monsanto dovedește și în exploatațiile comerciale că este alegerea care le aduce fermierilor cele mai mari producții la hectar. În cazul fermei Agrisan din județul Buzău, această producție a depășit 17 tone la hectar!

    În județul Buzău, în ferma Agrisan, anul agricol se încheie pe plus pe cele 850 de hectare de teren. Un merit al celor doi parteneri – Doru Vâlcu și Aurel Istrățoiu, care au știut să opteze pentru acele tehnologii care dau roade – inclusiv irigarea, dar și pentru hibrizi cu genetică de top care să țină piept oricărei provocări din partea vremii.

    Fără să știe că specialiștii de la Monsanto le vor aduce în fermă cea mai productivă genetică din portofoliul companiei, cei doi agricultori au semănat în aprilie șase hectare cu hibridul tardiv DKC 5830 FAO 480. Au vrut să vadă dacă în condițiile din exploatația lor vor reuși să atingă potențialul genetic al acestui hibrid nou. Iar pariul lor a fost unul câștigător.

    Citiți și:

    Ziua Porumbului 2017: RECORD ABSOLUT AL PRODUCȚIILOR. Ce hibrid a obținut 15.207 KG/HA!

    Recoltarea surafeței cu super-genetica Monsanto s-a făcut într-un dintre puținele zile fără ploaie din această toamnă. Cu ochii pe prognoza meteo și cu calculele făcute pentru orele de lucru în câmp, agricultorii s-au bucurat că munca mașinii de recoltat nu a fost împiedicată de condițiile meteo. Ar fi fost și păcat: ziua de recoltare a fost un succes total – producție peste așteptări, boabe sănătoase și de calitate!

    De partea de tehnologie se ocupă asociatul meu, Doru. El are grijă ca fiecare cultură agricolă să aibă parte de lucrări făcute la timp și în cele mai bune condiții. Pentru că facem agricultură cu multă pasiune, ne-am dorit să vedem și să testăm potențialul hibridului DKC 5830 la noi în fermă, în condițiile în care facem noi agricultură. Este ceea ce noi numim testul suprem, testul adevărului. Dacă noi obținem în fermă producția maximă, atunci e clar că este un hibrid care aduce recolte bune și altor agricultori. Noi nu facem nimic deosebit. Arăm întotdeauna 99% de toamnă și, în ultima vreme, scarificăm. După aceea mai facem o trecere, două primăvara. Fertilizare dăm toamna 200 kg de complexe și în primăvară 200 kg azot, 200 kg nitrocalcar, plus foliarele pe care le administrăm odată cu erbicidatul. Cred că asta este ultima tarla unde mai avem de recoltat porumb, iar ca producție, estimez la 17 tone la hectar. Bine, pot greși, așa aș vrea, dar sigur, sigur peste 16 tone”, a declarat pentru Agrointeligența Aurel Istrățoiu îninate ca mașina de recoltat să intre în lanul de porumb.

    Gabriel Ghiță (stânga), alături de colegii săi de la Dekalb și fermierul Aurel Vâlcu

    Alături de echipa de la Agrisan s-au aflat și specialiștii companiei Monsanto conduși de Gabriel Ghiță, directorul de vânzări care le-a și propus celor doi fermieri să testeze potențialul genetic al lui DKC 5830.

    Ceea ce vedeți aici la Agrisan este o platformă comercială înființată cu scopul de a atinge potențialul genetic al hibridului, în condițiile locale. Este o platformă atipică, de fapt este un câmp comercial unde avem hibridul DKC 5830, un hibrid tardiv. Este hibridul care l-am avut și în platforma de la Ziua Porumbului, de la domnul Sitaru, hibridul care s-a plasat pe locul 1 în condițille acelea cu o producție de 15,2 tone. Vrem să vedem care este potențialul lui, dacă vreți, în condiții mai bune, condiții de irigat. Platforma are șase hectare din acest hibrid înființat în prima parte a lunii aprilie, semănată, după care, imediat după semănat am avut pe zonă o vreme mai capricioasă, am avut o zăpadă cu temperaturi de minus 2, minus 4 grade când porumbul abia începuse să răsară, dar a supraviețuit acestui capriciu”, ne-a declarat Gabriel Ghiță.

    Deși anul agricol a venit cu suficiente ploi, pentru a asigura ”vârful” hibridului, s-a luat decizia unei irigări prin picurare. ”Platforma este la irigat prin picurare. La densitatea pe care am semănat-o noi, 102.000 de boabe germinabile pe hectar, avem o densitate acum, la recoltare de 96.000 – 97.000 de plante la hectar. Pe perioada de vegetație, în această zonă, din fericire au fost precipitații destul de abundente, ceea ce ne-a făcut să limităm irigarea. A fost apă foarte multă: discutăm de o cantitate de apă undeva la 700-750 de mm pe perioada de vegetație, ceea ce este aproape o dată și jumătate față de cantitatea într-un an normal”, ne-a mai vorbit specialistul Monsanto despre cultura de porumb de la Agrisan.

    În final, producția de pe cântar a depășit atât așteptările fermierilor, cât și pe cele ale specialiștilor Dekalb, ”Noi am estimat undeva la 17 tone la hectare. Din fericire avem 17,7 tone, cu o umiditate de 17% și cu o masă hectolitrică foarte bună, 74,4 kg/hectolitru”, a declarat Gabriel Ghiță după ”testul cântarului”.

    Cei mai mulțumiți au fost, așa cum era de așteptat, cei doi asociați de la Agrisan. După aflarea rezultatului de la recoltare, Aurel Istrățoiu ne-a declarat sincer că nu este surprins de rezultatul colaborării cu Monsanto și în acest an. ”Sunt cei mai buni. Noi am început din 2000, Doru înaintea mea cu 2 ani și împreună…Agrisan este din 2001 și am început cu Monsanto. Relația noastră a fost extraordinară întotdeauna și, uite, se fac 20 de ani, aproape. Deci avem o colaborare excelentă!”. Iar despre hibrizii Dekalb, atât cei de porumb, cât și de rapiță, fermierul a fost scurt și la subiect: ”Sunt atât de buni că se vând singuri!”. Și boabele recoltate și-au găsit valorificare rapidă, încă dinaintea campaniei de recoltare, printr-un contract semnat pe 59 de bani pe kilogramul de porumb.

    Cât despre campania următoare, la ferma buzoiană sunt planuri și mai mari. Ținta: o producție de 20 de tone la hectarul de porumb cultivat cu hibrizi Dekalb!


    Te-ar mai putea interesa

    Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu UPDATE. Proprietarul celui mai mare combinat de îngrășăminte din Ungaria – noi declarații despre sistarea producției

    Ultimele știri

    Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”