Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

DANIEL BUDA, europarlamentar: FERMIERII PIERD SUBVENȚIA APIA din cauza ÎNCADRĂRII GREȘITE A UNOR CULTURI!

Semnal de alarmă tras de către europarlamentarul Daniel Buda cu privire la o situație care face ca numeroși fermieri să își piardă subvențiila la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Eurodeputatul  (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European arată că producători agricoli din zona Apuseni l-au sesizat că încadrarea într-o categorie greșită a unor specii de plante duce la pierderea subvențiilor. Daniel Buda îi solicită ministrului Petre Daea o soluționare rapidă a situației, pentru ca fermierii să nu fie scoși de la plată.

​”În urma discuțiilor purtate cu fermierii din zona munților Apuseni, aceștia mi-au semnalat o eroare în ceea ce privește încadrarea a două specii de plante care fac parte din categoria arbuștilor. Afinul, vaccinium myrtilus, respectiv iarba neagră denumită științific calluna vulgaris sunt două specii de plante care intră în mod normal în categoria de teren CP-culturi permanente, dat fiind că sunt arbuști.

​Reglementările actuale nu permit fermierilor să declare acești arbuști în categoria de culturi permanente, fiind nevoiți să îi asimileze pajiștilor permanente. Astfel, la depunerea cererilor pentru subvenții la Agenția de plăți și intervenție în agricultură, fermierii sunt condiționați să declare aceste suprafețe la catergoria de teren-pajiști permanente întrucât arbuștii se dezvoltă pe pășuni. În urma controalelor efectuate de APIA prin teledetecție, cele două specii de arbuști sunt eliminate de la plată din cauză că sunt declarate ca pajiști permanente”, declară europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Daniel Buda îi solicită ministrului Petre Daea să clarifice de urgență situația pentru care s-a ajuns deja la procese în instanță și numeroși fermieri au pierdut banii de la APIA. ”Îi solicit public ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să clarifice de urgență această situație ingrată în care agricultorii pierd subvențiile din cauza că nu există o reglementare prin care să fie încadrate la culturi permanente. În absența unui cadru legal care să reglementeze încadrarea precisă a acestor specii, agricultorii au pierdut sume importante de bani, existând și procese în instanță pe această problemă. Având în vedere că aceste specii se dezvoltă în zone preponderant defavorizate și ar putea contribui la dezvoltarea acestora, am solicitat și Comisiei Europene să îmi comunice în ce măsură poate să sprijine procesul de încadrare a arbuștilor de afini și iarbă neagră în categoria de Culturi Permanente”, concluzionează Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Vaccinium myrtilus, este specia care creste in flora spontana( uneori chiar pe pășuni in zonele montane).
  Afinul de cultura ( vaccinium corymbosum) poate fi cultivat in plantații comerciale!!!

 2. Lipsa specialistilor in agricultura este marea problema . Toti analfabetii fac agricultura nu stiu cu ce se mananca dar stiu numai de subventii. Fermierii care au peste 100 de ha declarate la Apia trebuie obligatoriu sa aiba angajat minim 1 specialist in domeniu. Se prezinta la Apia cu documente varza miros ingrozitor jegosi dar incaseaza mii de euro. Tineri cu fa ultati stau slugi prin strainatate dar unii in RO incaseaza miliarde necuveniti.

 3. Există cod de cultură pentru arbuști din diferite specii în categoria CP.
  Fermierul nu și-a schimbat categoria de folosință din acte în conformitate cu realitatea.
  Recomand celor “de sus” să vină în sprijinul fermierilor privind schimbarea categorie de folosință.
  De acolo vin neconformitățile.
  Puțină atenție, IPA știe tot și vede tot!
  O zi bună!

 4. Codul de cultura la APIA al afinilor este 804 deoarece se încadrează la alți arbuști fructiferi și au suprafața minima eligibila 0.1 ha. Persoanele respective probabil ca au ales greșit categoria de folosință și codul culturii!!!

Scrie un comentariu