• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SPRIJIN PROPUS pentru AGRICULTORI: 1 MILIARD DE EURO și SCUTIRE DE IMPOZITE pentru FERMIERII ROMÂNI!

    agrointeligenta.ro -

    1 miliard de euro pentru fermierii români!  Un proiect legislativ înregistrat la Senat prevede modificarea Legii muntelui. Inițiatorii propun înființarea Consiliului Național al Muntelui, cu scopul de a asigura legătura dintre Guvern și reprezentanții zonei montane, pentru a pune în aplicare strategiile și politicile specifice zonei. 

    „În cadrul acestei legi propunem înființarea Consiliului Național al Muntelui, organism cu rol consultativ, cu scopul asigurării legăturii dintre Guvern și reprezentanții zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor și politicile specifice acesteia, precum și constituirea unui Comitet de Masiv, pentru fiecare grupă de munți, cu rol consultativ în aplicarea politicilor și strategiilor de dezvoltare și protecție a mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv”, precizează inițiatorii în expunerea de motive.

    Componența, atribuțiile și responsabilitățile Comitetului de Masiv se stabilesc prin hotărâre de Guvern în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prevede actul normativ.

    Parlamentarii PSD susțin că în prezent este în vigoare Legea muntelui nr. 347/2004 și având în vedere data la care a fost elaborată această lege, precum și numeroasele modificări legislative naționale și europene cu privire la dezvoltarea și protecția zonei montane, aceasta nu mai corespunde realităților actual.

    „Zona montană este marcată de dezavantaje naturale: altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetație etc. și dezavantaje structurale, precum: scăderea populației tinere, distanțele mari față de centrele decizionale și administrative, izolarea față de căile de comunicație și piețele de desfacere. Având în vedere acest lucru, aceasta trebuie să beneficieze de o politică specifică distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care să vizeze reducerea dezechilibrului între zonele mai favorizate și cele montane”, se arată în documentul citat.

    Inițiatorii susțin că implementarea acestei legi are ca scop final crearea de noi locuri de muncă, evitarea exodului populației tinere, obținerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obținute în fermă, creșterea nivelului de bunăstare a populației, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potențialului local, valorificarea pe plan local și național a produselor montane, tradiționale, agricole, ecologice, constituirea sau dezvoltarea formelor asociative indiferent de domeniu în vederea creșterii competitivității economice a teritoriului, creșterii calității vieții și menținerea tinerilor în zona montană, dar și creșterea ponderii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii în industria agroalimentară.

    „Prin prezenta lege se aprobă Programul de încurajare a activităților din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și din Fondul Suveran de Investiții al României. Programul de încurajare a activităților din zona montană se constituie ca sursă de susținere a performanței în sectorul agricol și non-agricol”, prevede textul legislativ.

    Inițiatorii precizează că Programul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.

    De asemenea, inițiatorii propun ca familiile tinere de agricultori de munte, care își întemeiază gospodării și cresc animale în echivalent a 5 unități de vită mare (UVM), să fie scutite de impozitul agricol și impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înființare și de 50% din acestea, în anii următori.

    Totodată, textul legislativ mai prevede ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Educației Naționale să colaboreze în vederea introducerii în învățământul gimnazial, profesional și liceal, a unei discipline de studiu care să cuprindă noțiuni elementare despre socio-economia zonei montane.

    Propunerea legislativă privind Legea muntelui este inițiată de social-democrații Doina Silistru, Alexandru Stănescu, Ioan Dîrzu și Ioan Stan. Printre susținătorii acesteia se numără și liderul PSD Liviu Dragnea, dar și parlamentari ALDE și PMP.

    Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

    Sursa: www.cotidianul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului