• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Reacții privind BLOCAREA SUBVENȚIILOR APIA. ALEXANDRU BACIU, FERMIER: ”SUNT JOCURI DE CULISE”

    Andreea Elefterie -

    Situație critică pentru plata subvențiilor! Fermierii nu știu în acest moment ce se va întâmpla din luna decembrie cu plata banilor din sumele finale pe care trebuie să le încaseze pentru Campania 2017. Licitația pentru softul cu care ar urma să se plătească subvențiile fermierilor a ajuns într-un punct în care ițele s-au încurcat atât de tare că sunt șanse minime ca începând cu în ianuarie, APIA să mai poată vira fermierilor vreun leu din schemele restante aferente anului 2017. Un exemplu de schemă ”în aer” este plata pe înverzire, unde APIA nu poate achita drepturile fermierilor până la finalizarea licitației. 

    Alexandru Baciu, fermier în județul Călărași spune că fermierii ar putea lua atitudine și ar putea face o adresă la Ministerul Agriculturii pentru rezolvarea situației.

    ”Nici nu mă pricep, nici nu înțeleg. Asta este România. Mai vrem altceva? E peste puterea noastră de înțelegere. Sunt jocuri de culise de-ale lor de acolo. Ar fi o noutate asta (să se blocheze softul de tot -n.r.)? Nu ar fi nicio noutate. La noi totul este posibil. România este țara tuturor posibilităților. Este posibil să se blocheze, da. Noi o să facem niște demersuri instituționale, o adresuță, o solicitare pentru o întâlnire cu domnul ministru Petre Daea, dar sperăm să nu ajungem până acolo. Rezolvă dânsul, că are capacități”, a arătat Alexandru Baciu într-o declarație acordată în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    Banii fermierilor sunt blocați în licitația de 100 de milioane de lei din care Profit.ro a aflat că a fost scoasă chiar firma ce a dezvoltat softul informatic cu care s-au plătit subvențiile agricole în ultimii 10 ani. Siveco România a fost exclusă de APIA din licitația lansată în luna septembrie, determinând compania să deschidă un proces la Tribunalul București.

    Informația privind scoaterea din joc a Siveco România a fost confirmată pentru reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro și de către oficiali din companie.

    Se pare că motivul pentru care Siveco a fost înlăturată pe moment din joc este o amendă primită de la Consiliul Concurenței în luna iulie, o amendă ce nu ar fi fost amintită de companie în oferta pe care a depus-o. Amenda, contestată de către dezvoltator de soft în justiție pare acum de-a dreptul suspectă având în vedere că în vară a picat din senin pentru presupuse fapte din 2008, ca acum exact această sancțiune să devină motivul invocat la excluderea din licitația APIA.

    Șeful APIA, Adrian Pintea, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. Singura referire la achiziția noului soft a făcut-o în Parlament când toată conducerea Ministerului Agriculturii s-a prezentat la Comisia de Agricultură pentru a prezenta un bilanț a activității din anul 2017.

    Deputații și senatorii prezenți la ședința extraordinară au putut adresa întrebări ministrului agriculturii, Petre Daea, legate de plata subvențiilor, accesarea fondurilor europene, susținerea zonei montane sau sistemul de irigații.  Una dintre întrebările adresate a vizat și activitatea agenției de plăți, mai exact sumele care sunt alocate pentru achiziționarea softului informatic care face posibilă plata subvențiilor, serviciu asigurat până la începutul toamnei de firma SIVECO.

    ”Ne-ați prezentat cifrele record înregistrare în acest an la diverse culturi dar am observat însă că este și un cost record la achiziționare pentru softul APIA. Deci este o sumă de bani alocată, eu am trimis către dvs. la minister o solicitare de informații și din răspunsul pe care l-am primit eu am evaluat un cost per ziua de dezvoltare a acestui soft de 1.500 de euro pe zi. Prețul pieței este de 400 de euro de aceea încerc să înțeleg de unde vine această diferență. Și aș mai întreba de ce o firmă care a fost amendată de Consiliul Concurenței (este vorba despre firma SIVECO n.r) mai are dreptul să participe la o asemenea licitație?”, au fost întrebările transmise de unul dintre deputații prezenți în Comisia de Agricultură.

    Ministrul agriculturii l-a ”delegat„ pe șeful APIA să răspundă la această întrebare iar explicațiile au venit prompt din partea acestuia. ”Atâta timp cât legea nu interzice nu a fost niciun fel de îngrădire pentru a participa la licitație. În ceea ce privește dezvoltarea sistemului informatic, în momentul de față sunt depuse trei oferte, Comisia formată este în plină evaluare a acestor oferte iar evaluare este de 25,75 de milioane de euro cu TVA dintre care 17,7 milioane sunt pentru dezvoltare iar 8 milioane pentru mentenanță. În ceea ce privește stabilirea prețului, acesta a fost stabilit de către un consultant extern deci nu l-a stabilit APIA și nici Ministerul Agriculturii”, a arătat Adrian Pintea.

    Notă: Dintr-o regretabilă eroare, în textul inițial, declarațiile din articol au fost atribuite domnului Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR. Agrointeligența își cere scuze pentru orice inconvenient creat. 

    Citiți totul despre acest subiect aici: 

    BOMBĂ LA APIA! Compania SIVECO – EXCLUSĂ din licitația APIA! Cine vrea SĂ PUNĂ MÂNA PE SOFTUL CU BANII FERMIERILOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA