• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PORUMBUL DE MĂLAI. Care sunt avantajele acestei culturi și ce HIBRIZI SE POT CULTIVA PENTRU MORĂRIT!

    agrointeligenta.ro -

    Cultura porumbului pentru mălai a devenit o alternativă reală pentru fermierii care doresc să obțină un profit mai mare din cultura prășitoarei. Pentru a obține porumbul cu boabe mai intens colorate și care se pretează procesării în mălai, agricultorii trebuie să opteze pentru anumiți hibrizi de porumb, așa-numitul porumbul sticlos.

    Varietățile de porumb sticlos sau porumb de mălai sunt prezente în portofoliile tuturor marilor producători de sămânță prezenți pe piața din România. Miza ultimilor ani a fost ca hibrizii de porumb sticlos să ajungă la aceeași producție cu porumbul obișnuit, iar boabele să se usuce mai ușor.

    Anul 2017 nu a fost unul relevant pentru fermierii care au optat pentru porumbul de morărit. Motivul: producțiile foarte bune în numeroase ferme au dus prețul boabelor la un prag prea mic pentru ca diferența dintre hibrizi să fie semnificativă. Astfel, agricultori precum Gheorghe Silasi din Dej, județul Cluj, au decis să mai aștepte cu vânzarea porumbului sticlos sau să încerce să îl valorifice în mod direct, prin intermediul site-urilor de anunțuri.

    Anul acesta am cultivat 20 de hectare de porumb pentru mălai și am avut o producție foarte slabă din cauza secetei, mai ales. Am făcut doar 5 tone la hectar, anul trecut am făcut 10 tone la hectar. Porumbul pentru mălai are o serie de calități: ajunge mai repede la maturitate și cantitatea de proteină este mărită față de porumbul furajer. Am avut probleme cu vântul care a culcat porumbul jos”, a spus Gheorghe Silasi pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Tehnologia folosită pentru porumbul de morărit nu diferă foarte mult față de tehnologia porumbului obișnuit. Se acordă însă o atenție sporită folosirii fertilizanților naturali și se reduc tratamentele. Astfel, agricultorul clujean folosește un îngrășământ foliar pe bază de alge marine pentru a-și spori recolta. ”Am scarificat acum doi ani tot pământul care e cam argilos. Am arat la 40 de centimetri, am discuit și am venit cu 8 saci de complex NPK 20:20:0 la hectar. Am erbicidat și am venit apoi cu îngrășământ foliar pe bază de alge marine. Sămânța pe care am folosit-o a fost de la Dekalb”, a povestit agricultorul.

    Dacă în anii trecuți, prețul de vânzare la porumbul de morărit era mai mare, în 2017 fermierii se plâng că nu se plătește ”bonus” pentru calitate. Traderii sunt interesați de cantitate și deloc de calitate. ”La noi în zonă, prețurile au fost de 35-40 de bani. Nu am reușit să obținem un preț mai bun chiar dacă porumbul nostru este pentru mălai. Pentru cumpărători nu contează soiul, pentru ei contează doar prețul. Ne dau 30-35 de bani pe kilogram în condițiile în care trebuie să îi asigur și transportul”, ne-a spus supărat fermierul clujean.

    Un alt fermier care a investit anul acesta în porumbul de mălai este Dan Priceputu. Fermierul de la Agroarend a avut cea mai mare producție de porumb în 2017, obținând 18,03 tone la hectar ca vârf de producție cu hibridul P0937. Agricultorul a investit și într-un hibrid Pioneer pe care îl valorifică pentru morărit – hibridul P9911. Cum prețurile nu depășesc 60 de bani pe kilogramul de boabe, agricultorul din Viziru, județul Brăila, este decis să stocheze producția pentru a valorifica porumbul pentru mălai în lunile următoare.

    Cu toate că noi am făcut o producție bună, asta nu înseamnă că vrem să vindem la orice preț. Și ca dovadă, stocăm. Sperăm ca ulterior, în lunile ianuarie-februarie, să vindem cu un preț mai bun. Am avut hibrid P9911 de la Pioneer, un hibrid foarte căutat de către morari. Este un hibrid mult mai roșu și pretabil pentru mălai. Noi l-am ținut separat, nu l-am amestecat, și acum așteptăm oferte din partea morarilor pentru achiziționarea acestor boabe”, a spus agricultorul Dan Priceputu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Producția obținută în ferma Agroarend din Viziru, Brăila, la hibridul de porumb P9911 a fost între 13 și 15 tone la hectar.

    Care este oferta de semințe pentru porumbul de mălai

    Porumb pentru mălai de la DEKALB/Monsanto

    Din portofoliul de semințe Monsanto, porumbul care se pretează producției de mălai este hibridul Dekalb DKC3415. Supranumit ”Preferatul morarilor”, acesta este primul hibrid sticlos din portofoliul DEKALB, destinat fermierilor care cultivă porumb pentru industria de morărit. Se poate cultiva atât în sistem irigat, cât și neirigat, are o înflorire timpurie și boabe de o calitate fitosanitară de invidiat. Alte calități ale proumbului DEKALB sunt tulpinile sănătoase, vigoarea bună la răsărire și faptul să este pretabil şi pentru cultura dublă în sistem irigat. Ca și performanțe de producție obținute în rețeaua producătorului de sămânță, DKC3415 a avut un vârf 11,27 tone la hectar în județul Timiș, cu 14,6% umiditate la recoltare.

    Porumb pentru mălai de la PIONEER

    Hibridul Pioneer P9911 (FAO 410) este o soluție pentru fermierii care vor să valorifice boabele către morari sau în industria berii. Hibridul reacționează foarte bine la tehnologie intensivă și este recomandat pentru zonele de câmpie și de deal din sudul, vestul și estul țării. Acest hibrid semitardiv are o excelentă capacitate de producție, prezintă un sistem radicular foarte dezvoltat și este recunoscut drept cel mai căutat hibrid de porumb către procesatori pentru industria berii.

    Porumb pentru mălai de la LIMAGRAIN

    De la Limagrain, fermierii care vor să producă porumb pentru morărit au opțiunea hibrizilor LG 32.58 și LG 23.06. În cazul primei opțiuni, vorbim despre un hibrid simplu cu bobul semisticlos. La LG 32.58, știuleții au boabe dense, sunt uniformi, cu inserție medie (14-16 rânduri) și MMB de 280 gr. Cel de-al doilea hibrid recomandat pentru mălai, LG 23.06, este un hibrid triliniar, semi-tmpuriu cu bobul semi-sticlos. Știuletele este cu inserție medie, uniform, bine dezvoltat și cu o fecundare foarte bună. Numărul de rânduri pe știulete este de 14-16.

    Porumb pentru mălai de la KWS

    Între hibrizii de porumb de la KWS, cel care se remarcă pentru producția de mălai este Losc. Acesta este un porumb sticlos cu FAO 250, un hibrid recomandat pentru boabe ce are talia medie, cu înălțimea de inserție medie, cu știuleți lungi, conici, complet umpluți cu boabe, rahis alb. Boabele sunt de tip sticlos, rotunde, galben – portocalii, cu o fracție foarte bună de materie vitroasă, ceea ce îl face foarte bun pentru industria mălaiurilor grișate și a producţiei de corn flakes.

    Porumb pentru mălai de la SAATEN-UNION

    Hibridul SUM 402 (FAO 400) este porumbul sticlos recomandat de specialiștii Saaten-Union pentru producția de mălai. Se remarcă atât prin calitățile deosebite în consumul uman, cât și prin culoarea intensă de galben portocaliu. SUM 402 are o capacitate foarte bună la stresul hidric și termic, precum asigură și o producție bună în condițiile unei tehnologii agricole medii.

    Porumb pentru mălai de la MAISADOUR

    În gama de porumb special, Maisadour este prezent pe piața din România cu doi hibrizi: Gritz și Arzano. Dacă primul este ”bine adaptat la industria de mălai și la creșterea porumbeilor”, Arzano este un porumb sticlos semitardiv cu FAO 500.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția? Victorie a fermierilor români în Parlamentul European! Regulamentul SUR a picat la vot!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte