• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Albu, la Gala Trofeelor: Ferma noastră pierde subvenții de 500.000 de euro

    agrointeligenta.ro -

    Perseverența i-a adus fermierului Gheorghe Albu din județul Constanța atât producții mai mari la hectar, cât și pierderi de subvenții. Deși în ultimii ani, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din românia (LAPAR) s-a luptat la cel mai înalt nivel – sesizările sale ajungând inclusiv la Bruxelles, suprafața de 250 de hectare pe care a înființat perdele forestiere cu salcâm continuă să nu fie eligibilă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Pentru decizia de a nu desființa perdelele și de a continua să se lupte pentru recunoașterea lor ca suprafețe eligibile, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a fost premiat în cadrul primei ediții a Galei Trofeelor Super-Ferma României și Super-Hrana României. Evenimentul organizat de Mediafax și Agrointeligența – BT Video a avut loc marți, 12 decembrie, la Hotel JW Marriott din Capitală și a reunit peste 150 de invitați – fermieri, procesatori, parlamentari și oficialități ale statului, responsabili din sectorul agro-alimentar.

    Fermierul Gheorghe Albu a fost premiat ca categoria Super-Ferma României și a primit trofeul de ”Cel mai perseverent fermier al anului 2017”, o distincție oferită cu sprijinul companiei AGRO-EST Muntenia, furnizoare de inputuri de calitate pentru femele românești.

    ”Eu administrez în jur de 6.000 și ceva de hectare de teren agricol în Dobrogea, unde plouă din trei în trei luni și când plouă, plouă câte 5-6 litri. Motiv pentru care am căutat să aplicăm metode conexe combaterii secetei și deșertificării. Dacă sistemul de irigatții nu mai poate fi reabilitat pentru că, de-a lungul anilor, tot am vorbit de sisteme de irigații, dar cu cât vorbim mai mult de ele, cu atât irigăm mai puțină suprafață, și atunci am căutat metode conexe de combatere a secetei și a deșertificării. Una dintre ele o reprezintă promovarea în cultură de soiuri și hibrizi rezistenți la secetă și arșiță. O a doua metodă o reprezintă efectuarea de lucrări agricole cu cât mai puține treceri pentru a păstra apa în sol. Și o altă metodă la îndemâna oricărui producător agricol este înființarea de perdele forestiere. Eu în forma pe care o administrez de aproape 6.000 și ceva de hectare, cât vă spuneam mai devreme, 80% din suprafața agricolă cu culturi este protejată cu perdele forestiere. Am plantat un milion două sute de mii de pomi însumat fac cam 200 și ceva de hectare”, a declarat Gheorghe Albu.

    Marea nemulțumire a agricultorului ce cultivă pământul în zona Viișoara, comuna Cobadin, este că în ciuda tuturor demersurilor făcute, perdele de salcâm tot nu primesc subvenții, în timp ce alte suprafețe înființate cu salcie sau chiar cu Paulownia sunt răsplătite cu plăți directe de la APIA.

    ”Am plantat nu din fonduri europene și nu îmi pare rău, am făcut acest lucru din surse proprii, pentru că nu aveam acces la un proiect european pentru că în România nu există cadastru și ca atare nu puteam fi eligibil. Numai că Ministerul Agriculturii a zis să mă sancționeze pentru că nu am făcut prin fonduri europene: suprafața de 250 de hectare nu beneficiază de plata pe suprafață cu toate că această suprafață nu îmi aduce numai mie beneficii, aduce benefii tuturor celor care stau în zonă. Adică au zis că aceste suprafețe de salcâm în perdele forestiere nu pot fi eligible la plata pe suprafață din cauză că salcâmul nu este indigen și mai indigen sunt Paulownia care este eligibilă, salcia care este elegibilă. Consider ori o răutate că nici în ziua de azi nu s-a rezolvat, motiv pentru care firma noastră pierde aproximativ 500.000 de euro. Dar eu vreau să vă spun că este un proverb: cine face un copil – și am făcut doi, cine face o casă – și am făcut două case, câte o casă pentru fiecare copil, și cine plantează un pom, și-a făcut datoria pe pământ și eu consider că mi-am făcut datoria de pământean. În calitate de vicepreședinte al LAPAR-ului, vreau să vă spun și eu din partea conducerii LAPAR, să transmit producătorilor agricoli, colaboratorilor noștri sănătate, fericire, prosperitate și belșug. La mulți ani! Mulțumesc mult!”, și-a încheiat fermierul cuvântarea la eveniment.

    Trofeul înmânat fermierului Albu a fost oferit cu sprijinul AGRO-EST Muntenia. Mihai Moraru, directorul general al companiei, a subliniat importanța fondurilor europene – prin subvenții sau programe, pentru dezvoltarea fermelor românești în ultimii 10 ani.

    ”Noi am fost încântați să oferim acest premiu, în primul rând pentru că sunt miniștri ai Mediului care, în 28 de ani, nu au reușit să planteze perdele forestiere de 200 de hectare din bugetul de stat și îl felicit pe domnul Albu pentru inițiativa pentru care a avut-o. O să îmi permit într-un minut să spun că mă bucur că agricultura României astăzi este în prim-plan și mă bucur că dumneavoastră cei care ați avut curajul să investiți în agricultură, în procesare, precum domnul Timiș, sau în ferme, precum domnul Sitaru, ați fost cu adevărat niște oameni care au crezut într-o perioada dificilă, când România nu-și găsea parcursul. V-ați asumat riscuri mari an de an, dar astăzi, aici, pe lângă laude, pentru că știți, atunci când ajungeți la un anumit nivel, laudele sunt mai ușor de primit, mai greu este când nu suntem la acel nivel, azi aș vrea să spun doar un singur lucru: pe lângă dumneavoastră, cei din sală, care ați adus agricultura aici, mai este un actor important, el se numește Uniunea Europeană, care în 10 ani a adus în acest domeniu 24 de miliarde de euro prin subvenții sau programe de dezvoltare, ceea ce statul român nu ar fi putut să o facă în 10 ani. Și eu sper ca România să nu decidă vreodată precum Anglia, ieșirea din UE, pentru că dacă agricultura este unde este, este și datorită faptului că din 2007 facem parte dintr-o alianță în primul rând economică care ne-a ajutat foarte mult”, a spus Mihai Moraru.

    Iată lista premiilor și a câștigătorilor de la prima ediție a Galei Trofeelor Super-Ferma României și Super-Hrana României:

    1. LUCIAN BUZDUGAN – ÎNTREAGA CARIERĂ ÎN SLUJBA AGRICULTURII NAȚIONALE – SUPER-FERMA
    2. RADU TIMIȘ – PERSONALITATEA ANULUI 2017 – SUPER-HRANA
    3. DIMITRIE MUSCĂ – CEL MAI PERFORMANT FERMIER ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    4. COOPERATIVA CARREFOUR – VĂRĂȘTI – CEA MAI BUNĂ INIȚIATIVĂ DE SPRIJIN A PRODUCĂTORULUI ROMÂN ÎN 2017 – SUPER-HRANA
    5. ZIUA PORUMBULUI ÎN FERMA LUI NICOLAE SITARU – EVENIMENTUL CU CEA MAI MARE VALOARE ADĂUGATĂ ÎN RÂNDUL FERMIERILOR ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    6. AECTRA – BLACKJAK – PRODUSUL CU CEA MAI MARE VALOARE ADĂUGATA PENTRU FERMIERI – SUPER-FERMA
    7. AGRICOVER CREDIT – PRODUSUL FINANCIAR AL ANULUI PENTRU FERMIERI: CREDITUL PENTRU MOTORINĂ CU PLATA LA RECOLTĂ – SUPER-FERMA
    8. PREMIU SPECIAL MINISTRUL AGRICULTURII PETRE DAEA – PENTRU CELE MAI BUNE DOUĂ MĂSURI ADMINISTRATIVE LUATE PENTRU FERMIERI: INVESTIȚIILE ÎN IRIGAȚII ȘI PROGRAMUL TOMATA
    9. PREMIU SPECIAL – ALEXANDRU STĂNESCU – PENTRU LEGILE BUNE DATE PENTRU FERMIERII ȘI PRODUCĂTORII ALIMENTARI ROMÂNI
    10. GHEORGHE ALBU – CEL MAI PERSEVERENT FERMIER AL ANULUI 2017- SUPER-FERMA
    11. AGROCONCEPT TRACTORUL NEW HOLLAND T7.165 – CEA MAI BUNĂ MAȘINĂ AGRICOLĂ ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    12. BAYER AGRO SOLUTION – CEA MAI BUNĂ APLICAȚIE INFORMATICĂ PENTRU FERMIERI ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    13. NICUȘOR ȘERBAN – CEL MAI EFICIENT FERMIER DIN ZOOTEHNIE ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    14. CARTAGRIS, CARTARE AGROCHIMICĂ – EXCELENȚĂ ÎN CALITATEA SERVICIILOR OFERITE FERMIERILOR ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    15. FERMA PISCICOLĂ PĂSTRĂVĂRIILE CEAHLĂULUI – PERFORMANȚĂ ÎN ACVACULTURĂ ÎN ANUL 2017 – SUPER-HRANA
    16. LIMAGRAIN – CEA MAI INOVATIVĂ COMUNICARE CU FERMIERII ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    17. SMITHFIELD COMTIM – REPUNEREA ROMÂNIEI PE HARTA INDUSTRIEI AGRO-ALIMENTARE GLOBALE – SUPER-HRANA
    18. HOLSTEIN RO – CEA MAI PERFORMANTĂ ASOCIAȚIE DE FERMIERI ÎN 2017 – SUPER-FERMA
    19. JIDVEI – PRODUCĂTORUL DE VIN AL ANULUI 2017 – SUPER-HRANA
    20. PREMIUL SPECIAL MEDIAFAX – PENTRU SPRIJINUL ACORDAT AGRICULTURII NAȚIONALE ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE PRIN SERIA DE CONFERINȚE ”FERMIERII ROMÂNIEI” ȘI ”PRODUCĂTORII ROMÂNIEI
    21. PREMIUL SPECIAL AGROINTELIGENȚA – PENTRU POZIȚIA DE LIDER AL PRESEI AGRICOLE DIN ROMÂNIA
    22. TELEMEAUA DE IBĂNEȘTI – CEL MAI BUN PRODUS TRADIȚIONAL ROMÂNESC – SUPER-HRANA
    23. MAGIUNUL DE TOPOLOVENI (SONIMPEX SRL) – PRODUSUL ALIMENTAR AL ANULUI 2017 – SUPER-HRANA


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar