Ştiri agricoleStrategii de afaceri

UPDATE: Reprezentanții FABRICII DE ZAHĂR BOD: ”Fabrica este FUNCȚIONALĂ LA CAPACITATE MAXIMĂ. NICI UN SALARIAT NU ESTE TRIMIS ÎN ȘOMAJ!”

UPDATE: În urma informațiilor false apărute în presă, compania Fabrica de Zahăr Bod, singurul producător de zahăr din sfeclă cu capital românesc, face următoarele precizări:

Fabrica de Zahăr Bod, fondată acum 128 de ani, este funcţională la capacitate maximă din punct de vedere operațional. Din punct de vedere al structurii acționariatului, schimbarea cea mai importantă constă în crearea unei noi entități juridice în care principalii acționari (aproape 50%) sunt fermierii din județele Brașov-Covasna. Decizia a fost determinată de faptul că foștii acționari sunt fie foarte în vârstă, fie o parte dintre ei au decedat.

Prin urmare, cei 350 de angajaţi nu au niciun motiv de îngrijorare. Salariile sunt plătite la zi, la fel şi obligaţiile către stat, informații care pot fi verificate foarte ușor.

În pofida ştirilor alarmiste şi false lansate pe piaţă în ultimele zile, nu se pune problema trimiterii în șomaj a vreunui angajat al fabricii Bod. În acest sezon, compania a produs deja peste 28.000 de tone de zahăr, dar încă procesul de producţie este departe de a fi încheiat, dat fiind că avem încă multă materia primă pe stoc. Totodată, vom continua livrarea către hypermarket-uri a singurului zahăr românesc de pe piaţă rafinat exclusiv din sfeclă de zahăr”, subliniază Cornelia Crevean, purtătorul de cuvânt al Fabricii de Zahăr Bod.

Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod, care funcţionează neîntrerupt din 1889, are cel mai înalt randament de prelucare: și-a dublat capacitatea de producţie și s-a clasat printre primele 30 din Uniunea Europeană în ceea ce privește eficienţa procesării sfeclei de zahăr.

Dintre cele 39 de fabrici de zahăr existente în România în 1989, mai funcţionează doar patru, cea din Braşov fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc și având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr.

Lovitură primită de fermieri, dar și de către consumatori! O fabrică românească cu o tradiție de 128 de ani în țara noastră a intrat în faliment, după ce la începutul acestei luni, instanța a acceptat solicitările Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice și Enegie România în acest sens. Este vorba despre fabrica de zahăr Bod, deţinută de mai mulţi antreprenori români cea care cumpăra în jur de 180.000 de tone de sfeclă de zahăr pe an, de la circa 450 de fermieri din judeţele Braşov şi Covasna, producţie pe care o transformă în 30.000 de tone de zahăr pe an. 

Vestea este proastă și pentru fermierii din județele Covasna și Brașov care mizează anual pe sfeclă de zahăr și care, probabil, nu vor mai avea unde să își vândă producția dar și pentru angajații fabricii. Mai mult, putem afirma că vestea nu este tocmai bună nici pentru iubitorii de produse româneși care căutau pe rafturile magazinelor zahăr sută la sută autohton.

Fabrica și-a cerut insolvența în 2010, solicitarea fiind admisă în ianuarie 2011. Atunci, compania avea datorii de 93,81 milioane de lei, acestea crescând până în 2012 la 119,17 milioane de lei. Planul de reorganizare propus și acceptat de creditori nu a fost respectat, ceea ce a dus la această situație.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanțelor este 19 ianuarie 2018. Fabrica este controlată, în acte, de o octagenară – Elena Plătică (84 de ani) având un pachet de 64,92% din titluri, în timp ce Ioana Oprescu (88 de ani) deține un pachet de 11,06% din acțiuni.

Fabrica are o capacitate de prelucrare de 2.500 de tone de sfeclă de zahăr pe zi

Anul trecut fabrica lucra la capacitate bună și se produceau 350 de tone de zahăr pe zi care era vândut în proporţie de 60% în Carrefour, Auchan, Kaufland sub brandul propriu Zahăr Bod. Restul producţiei de zahăr mergea la angro, sub orice formă: plicuri, cuburi, ambalaj de un kilogram sau în saci mari.

Potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a fabricii, aceasta este este una dintre cele patru fabrici producătoare de zăhar din țară, fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc și având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr.

”Cultura sfeclei de zahăr reprezintă principala cultură agricolă din județele Brașov, Covasna și Harghita, fiind singura activitate agricolă eficientă cu rezultate sigure și constante. De menționat este că 80% din cultura agricolă a județelor Brașov și Covasna este dată de sfecla de zahăr și cartof astfel încât populația rurală din aceste zone depinde în mare parte de producția celor două culturi. Fabrica de Zahăr Bod susține cultivarea sfeclei de zahăr și în județele limitrofe, respectiv în Sibiu și Alba”, se mai arată în descrierea activității fabricii.

Peste 780 de ferme mari plus 1200 ferme mici sunt implicate în procesul agricol al culturii de sfeclă de zahăr, acestea furnizând materia primă necesară producției anuale. Conform evidenței AJOFM Brașov, fermele antemenționate susțin un număr de circa 17.000 de angajați care au un loc de muncă stabil datorită funcționării societății. Aceste date relevau importanța fabricii sub aspect economic și social în județele menționate.

Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod are cel mai înalt randament de prelucare, clasându-se printre primele 30 din Uniunea Europeană cu privire la clasamentul eficienței procesării sfeclei de zahăr având un număr permanent al angajaților de aproximativ 320.

Fabrica de Zahăr Bod a fost înființată în 1889.

Sursă selectivă: www.bizbrasov.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

  1. Si cine ne opreste sa nu cumparam produse romanesti bune? proasta educatie, calicia, indiferenta. Daca aveam putin spirit in noi, turcii faceau cale intoarsa cu otravurile alea rosii care ni le baga pe gat. Intrati in Lidle si vedeti cate absurditati au aduse de te miri unde si e plin de clienti. S-au falimentat fabrici intregi pentru ca romanul a cautat in primul rand sa fie ieftin, apoi se uita si la calitate.

  2. Usor usor dragii mei,suntem scosi din ecuatie,fie ne-am vindut pamantul la UE,fie ne-au subjugat cu trederi si fraerii care bat toba cu productii record si nu in ultimul rind cu ai nostri guvernanti de-a lungul anilor care ne-au lasat la masina de tocat a strainilor.De ce mai comentati despre fabrica BOD?Trebue sa dispara!Cum a disparut si GHIMPELE UTB si multe altele,etc…Dar noi ca oameni,cei de acasa ce facem?Stiti dumneavoastra ca englezul,francezul,neamtul si altii din invadatorii nostri nu permit nimic din afara pina nu-si vind propia productie?Dupa care face o selectie foarte atenta si permite doar ce e foarte bun. La noi intra de la ei doar ce este foarte nociv adica 0 natural.Cum va explicati ca in mislocul iernii avem legume proaspete care stau si o luna de zile fara scimbare in raft?Nu cumva trebue sa gindim si sa actionam noi pentru noi si nu mai trebue sa lasam totul la voia intimplari si a guvernantilor?E FOARTE TIRZIU PENTRU NOI DAR TOTUSI TREZITI-VA.

  3. Pai cum mama naibii vin unii cu zahar mai ieftin din import? Ca daca vine din UE – cred ca putem zice toti ca salariile lor sunt mai mari, materia prima nu creste de 2 ori mai mare ca sa fie mai ieftina. Deci ori fac dumping – ceea ce se poate dovedi di fabrica ar cere ministerului ceva ajutor.
    Daca zaharul mai ieftin provine din spatial extracomunitar atunci sa creasca taxele de import.
    Dar daca nici una nici alta – inseamna ca afacerea nu e buna si romanii nu sunt dispusi sa cumpere zahar romanesc ieftin – deci faliment. Sa se apuce oamenii de cartofi sau crescut brazi….

  4. Profi a anunțat azi-dimineață ultimul preț la zahăr: 2,09 lei ! Cum să reziste o fabrică românească cu un asemenea preț, când înainte de intrarea în UE ne vindeau zahărul cu 5 lei. Occidentalii ăștia, care de decenii și secole urmăresc randamentul, eficiența, calitatea, uite ce ieftin reușesc să producă! O fi rău pentru fabricile românești, care nu fac față concurenței, dar e bine pentru consumatori și nu mă refer neapărat la zahăr.

    1. Asa este. Zaharul de la Bod a avut mereu un pret mare pe rafturile magazinelor, poate si ca statul nu i-a ajutat cu nimit pe antreprenorii romani si a preferat sa lase importurile.

  5. Cum a ajutat MADR prin dl. ministru Daea această fabrică? La noi se promovează căcăreze, recte oaia, susținerea unei fabrici românești și a producției de sfeclă de zahăr nu intră în obiective MADR?

  6. Nu se poate tot ce este românesc sa intre în faliment sa lase pe altcineva la conducerea fabricii.vreau sa conduc eu fabrica de zahar,nu exista ,nu cred că lucrurile stau așa.

    1. ba fix asa stau.
      credeti ca degeaba am intrat in UE in 2007 ?
      am favorizat importurile, masiv !!
      am devenit cea mai importanta piata de consum din UE, alaturi de vecinii bulgari.
      In conditiile in care sunt si alte fabrici de zahar in UE iar BOD din Romania lua o felie importanta din tortul acesta, nu e logic ca solutia era ca statul sa nu intervina cu niciun ajutor si sa lase sa se duca in deriva ? sau mai bine zis, sa urmeze ceea ce i s-a impus la telefon regelui căcărează – daea si predecesorilor sai ?

Scrie un comentariu