• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LOVITURĂ pentru FERMIERII CARE ÎNCASAU SPRIJINUL CUPLAT de la APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermierii din nord-vestul țării ar putea rămâne fără subvențiile primite pe o suprafață totală de mai bine de 7.000 de hectare. Producătorii agricoli trebuie să gândească un alt plan de culturi după ce patronii germani ai fabricii ”Zahărul” din Oradea au anunţat că vor închide producţia, nerentabilă în ultimii patru ani.

    În consecință, peste 93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş sunt nevoiţi să se reorienteze pentru că nu mai au unde să vândă în profit sfecla de zahăr dar rămân și fără banii pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), o subvenție de circa 610 euro pe hectar, având în vedere că una dintre cerințele de bază pentru încasarea banilor este ca o parte din producție să fie valorificată către un procesator. În plus, unii și-au cumpărat utilaje speciale, de sute de mii de euro, pe care acum nu mai au la ce să le folosească. 

    La „Zahărul” ajungeau în fiecare an, în medie, peste 400.000 de tone de sfeclă cultivate pe aproximativ 7.500 de hectare. Producătorii de materie primă au încercat să cumpere fabrica pentru a asigura continuitatea producţiei, dar nu au reuşit.

    „Până în 2020 cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste o mie de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă, dar dacă proprietarii aşa s-au gândit atunci nu avem ce face”, a precizat Alexandru Lukacs, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest pentru Digi24.ro.

    În această situaţie, cultivatorii caută alte soluţii. „Pierdem 7.000-7.500 de hectare. Trebuie să ne gândim să le reorganizăm, să vedem ce alte culturi punem. Suntem unele unităţi care am cumpărat utilaje proprii necesare pentru cultura sfeclei de zahăr, care nu se mai pot folosi la altă cultură”, spune preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.

    Fermierii primeau 2 subvenții speciale pentru cultura de sfeclă de zahăr

    Cultura de sfeclă de zahăr este încurajată la nivel european prin acordarea, pe lângă plățile de bază pe suprafață, a două subvenții speciale. Este vorba în primul rând despre Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) 6  sfecla de zahăr care, pentru cultura din 2017, a avut un cuantum de 72,69 euro/ha.  Pentru a încasa însă acești bani fermierii au nevoie să prezinte la APIA o contractul de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale înregistrat la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) şi vizat de reprezentantul desemnat al DAJ, pe baza verificărilor privind respectarea suprafaţei cultivate şi a densităţii culturii. Acesta se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/mp; lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru ANT 6; rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces-verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ.

    Acest sprijin se acordă în cuantum fix numai pentru suprafaţa cultivată în baza contractului de producere a sfeclei de zahăr încheiat cu a fabrică de zahăr pentru anul în curs, cu îndeplinirea condiţiilor specifice.

    În plus, producătorii de sfeclă de zahăr primesc și o subvenție mai mare pe hectar – Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) care în 2016 a avut un cuantum de 610 euro pe hectar.  Pentru a lua banii fermierii trebuiau să deţină un contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr și să facă dovada comercializarii unei producţii minime de 26.400 kilograme pe hectar, pe bază de factură fiscală pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr pentru persoanele fizice.

    Citiți și:

    SCANDALOS! Fabrica de zahăr Diamant SE ÎNCHIDE! Nemții au cumpărat-o și acum DISPONIBILIZEAZĂ TOȚI ANGAJAȚII!

    CUANTUMURI FINALE! APIA a stabilit ANT-urile pentru SFECLĂ DE ZAHĂR, HAMEI, TUTUN, CÂNEPĂ ŞI IN FIBRĂ

    Fermierul EUGEN POPA a obținut 100 de tone la hectar la CULTURA DE SFECLĂ DE ZAHĂR

    EXCLUSIV! Directorul APIA confirmă cuantumul pentru subvenția la tutun, hamei și sfeclă de zahăr


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd