• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea cu brazi de Crăciun. Pepiniera familiei Ciorogariu aduce spiritul sărbătorilor în casele românilor

    Andreea Elefterie -

    Afacerea cu brazi de Crăciun este una frumoasă și poate fi chiar profitabilă. Însă munca implicată pentru dezvoltarea unei astfel de pepiniere este imensă, iar la bază trebuie să stea cunoștințe temeinice. Acestea sunt secretul familiei Ciorogariu care reușește, an de an, prin Pepinierea Robinia, să pună pe piață brazi frumoși pe care îi comercializează în prejama Sărbătorilor la ghiveci.

    Afacere cu brazi fondată de părinți și continuată de copii

    În urmă cu 14 ani, pasiunea pentru plante l-a determinat pe inginerul silvic Dan Ciorogariu ca alături de soția sa, care are aceeași profesie, să pună bazele unei pepiniere. Cea mai mare satisfacție a celor doi soți a venit din partea copiilor acestora Florentina și Florin Daniel Ciorogariu, care au preluat afacerea de familie.

    „Pepiniera Robinia este în Lugoj, județul Timiș, și este administrată de Florentina, care este economist și se mai ocupă de pepinieră Florin, care este inginer silvic – a terminat anul acesta. Eu îi mai ajut, dar lucrez și în sistemul silvic, și nu pot să mă ocup de pepiniera lor de brazi. Mă bucur însă de faptul că ai noștri copii au dus mai departe pasiunea mea și a soției pentru plante și pentru pepinieră. Este o afacere de familie, a fost pornită de mine inițial, sunt de profesie inginer silvic, după care ei au prins din mers. Eu îi mai ajut cu sfaturi și muncă. Băiatul a absolvit Facultatea de Silvicultură și el merge mai departe pe linia tehnică, iar fiica e pe partea asta de promovare, de marketing, deci împreună încercăm să facem să fie cât mai bine. Formăm o echipă și ne unește pasiunea pentru plante. Și ca o completare și soția este tot inginer silvic. Toți ne ajutăm”, ne-a explicat, cu mândrie, Dan Ciorogariu.

    Pepinierea Robinia vinde mai ales pomi fructiferi

    Pepiniera din Lugoj produce o multitudine de plante și pomi. Ca și suprafață, la început se întindea pe o suprafață de 2-3 ha, iar în prezent plantația a ajuns la 10 ha. Ajutorul pentru dezvoltarea pepinierei a venit și printr-un program SAPARD, familia Ciorogariu obținând 50.000 euro pentru achiziționarea utilajelor necesare muncii ce o implică o asemenea afacere.

    „Pepiniera Robinia este în principal cu pomi fructiferi, cu plante ornamentale și puieți forestieri. În sezonul de iarnă producem puieții de conifere ce sunt vânduți la ghiveci”, a explicat Dan Ciorogariu.

    Pe lângă speciile pomicole obișnuite, în pepiniera Robinia sunt întâlnite și soiuri mai vechi, rezistente, care au devenit tot mai căutate în ultima perioadă.

    „Speciile pomicole sunt cele adaptate zonei noastre, zona Banatului, județele Timiș, Caraș-Severin, Arad. Dar sunt în general specii pomicole introduse în România, specii cunoscute, iar pe lângă speciile clasice promovăm și proveniențe locale, deci soiuri vechi. Încercăm să le producem pentru piață fiindcă sunt oameni care caută anumite soiuri pe care le știau ei, care sunt mai rezistente decât cele noi”, a spus inginerul.

    Molidul argintiu – cel mai căutat brad de Crăciun

    Dintre speciile de conifere, cel mai căutat este molidul argintiu, iar în perioada sărbătorilor de iarnă se preferă pomii la ghiveci, cu posibilitatea de replantare în primăvară.

    „Dintre conifere avem molidul, avem bradul alb, bradul Douglas și molidul argintiu. Dintre acestea patru, molidul argintiu este mai căutat. Are o culoare argintie, frumoasă, arată și bine la ghiveci. Lumea caută brazii noștri la ghiveci, mulți oameni se gândesc tot mai mult să meargă pe spiritul ecologic, să ia pomul și apoi după Sărbători să-l replanteze. Noi chiar încercăm să-i determinăm să facă lucrul ăsta și sunt deja clienți ai noștri care au cumpărat mai mulți ani la rând de la noi și spun acum că brazii sunt deja mari, au doi-trei metri”, a adăugat inginerul.

    În ceea ce privește plantarea coniferelor, distanța între puieți diferă, iar adâncimea este determinată de mărimea balotului de pământ în care se află bradul. Pentru a ajunge la o înălțime de 1,5-2 metri și o coroană bogată, coniferele au nevoie de aproximativ 7-8 ani.

    „Nu vorbim despre plantații forestiere, unde sunt alte criterii privind distanțele de plantare. (…) La aliniamente sunt 1-2 metri între ele, depinde acum și de specie. La grupe, tot așa în funcție de specie, la 3-4 metri, în funcție de mărimea coroanei care se dezvoltă ulterior. Noi scoatem puieții cu balotul de pământ, care să zic că are o dimensiune cam de 30-40 cm, ca un cub ar fi. Așsar, dacă balotul de pământ are o înălțime de 30 cm, se face o groapă de 30 cm și se revine la nivelul solului. Bradul trebuie să atingă dimensiunea de 1,5-2 metri. Acum depinde de creșterea fiecărei specii. Bradul crește mai încet ca molidul argintiu, dar sunt speciile Douglas sau molid cresc mai repede. Dar cam așa ajung. Ca să fie o coroană frumoasă și la ei, este nevoie cam de 7-8 ani probabil”, a explicat silvicultorul.

    Puieții de conifere sunt aduși din diferite stațiuni sau din străinătate, iar după 1-2 ani de la plantare încep diferitele lucrări de întreținere.

    „Materialul săditor îl luăm, mai ales pentru molizii argintii, din stațiuni și din străinătate. Îi luăm de talie mică, foarte mică chiar, și îi creștem în pepinieră la noi. (…) Aș sublinia că după 1-2 ani de la plantare, trebuie făcută o replantare cu distanță mai mare între ei ca să-și dezvolte coroana. În toată perioada aceasta sunt necesare lucrări de irigare, de întreținere, uneori de tratamente, de stimulente, să fie feriți de boli… Nu este o muncă simplă, dar este vorba și de pasiune și copiilor le place lucrul acesta și asta facem. Lucrările de îngrijire la conifere sunt mai puține, coniferele sunt mai puțin pretențioase. Acum, în perioada asta de repaus vegetativ, facem unele lucrări de corecție de coroană și tratamente eventual după ce începe vegetația în primăvară”, a spus inginerul.

    Vânzarea brazilor prin platforme online

    Vânzarea plantelor și a pomilor se face în mare parte prin intermediul site-urilor de socializare, dar și cu ajutorul unei firme specializate în comerțul online.

    „În general, noi vindem de aici, de la pepinieră. Ne mai promovăm pe Facebook cu imagini din pepiniera noastră, cu activitatea noastră, mai colaborăm și cu o firmă de comerț online care preia comenzi pentru noi și cam astea ar fi modalitățile. Brazii în general sunt între 50-150 lei, în funcție de specie și de dimensiuni. Molidul este mai ieftin la 50, 70 sau 80 de lei și sunt brazii argintii care merg la prețul de 150 lei”, a explicat Dan Ciorogariu.

    În ceea ce privește profitabilitatea, capul familiei Ciorogariu mărturisește că vânzările diferă de la un an la altul, motiv pentru care pepiniera Robinia acoperă o gamă cât mai largă de plante și pomi.

    „Într-un an pot fi mai profitabili pomii fructiferi, în alt an pot fi plantele ornamentale, nu este o regulă generală. Noi încercăm să mergem pe toate nișele – pomii fructiferi, puieții forestieri și plantele ornamentale și rezultatele ca profit diferă de la un an la altul”, a declarat Dan Ciorogariu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar