Piaţa terenurilor

Străinii nu vor avea nici o piedică în a ne cumpăra ogoarele. Ministrul: E prea târziu să mai facem ceva

În timp ce țări precum Ungaria, Letonia, Slovacia sau Polonia au găsit o cale să amâne liberalizarea pieței terenurilor agricole, Ministerul României a decis să nu facă nimic. Scuza găsită și expusă de ministrul Daniel Constantin este că a mai rămas puțin timp până la 1 ianuarie 2014, moment în care cetățenii europeni vor putea cumpără ogoarele țării la prețuri cu mult sub sumele pe care le-ar plăti în orice altă țară din UE.

Șapte luni! Atât timp a mai rămas până când orice cetățean european își va putea cumpăra teren agricol sau păduri în România. Fără nici o restricție!

În timp ce deputatul liberal Dan Motreanu a chestionat, joi, Ministerul Agriculturii despre responsabilitatea pe care România o are de a cere Uniunii Europene o prelungire a perioadei de tranziție până în 2017, ministrul Daniel Constantin a anunțat în emisiunea ”Realitatea la raport” că Guvernul Român nu va face nici o solicitare în acest sens.

realitatea la raport

”Tratatul de aderare pe care România l-a semnat în 2005 și care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2007 spune clar că după o perioadă de tranziție de 7 ani trebuie să fie liberalizată piața funciară. Cu alte cuvinte, dacă până acum, până la 1 ianuarie 2014, străinii pot cumpăra terenuri în România numai prin intermediul societăților comerciale, de la 1 ianuarie 2014, conform trataului de aderare, o pot face și persoanele fizice. Sigur că ne vom lua măsuri de precauție, care să nu încalce principiul liberei circulații, fie că vorbim de bunuri sau servicii. Ca atare, nu putem să interzicem acest lucru.

Ce putea să facă România era ca în Tratatul de aderare , atunci când a fost negociat, în anii 2005-2006, să prevadă, așa cum au făcut alte state, ca și Ungaria, care au cerut ca, în cazul în care nu se întâmplă nimic pe piața funciară, încă o perioadă de 2-3 ani. Neavând această posibilitate, singura variantă de prelungire a acestei perioade de tranziție ar fi ratificarea Tratatului de aderare în toate celelalte 26 de state membre, în parlamentele acestor state, lucru care ar necesita și timp și, cred eu, ar fi imposibil în acest moment”, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul a dorit să sublinieze că Guvernul ia toate măsrile ca schimbările pe piața terenurilor agricole să nu fie catastrofale.

”Ce trebuie să facem este să întărim competitivitatea agricultorilor din România. Am dat posibilitatea printr-o ordonanță de urgență ca cetățenii români să cumpere terenuri agricole venind doar cu un avans de 10% și având garantat de către Stat 50% din diferență. În acest fel, fermierul poate să garanteze cu o parte din teren, are jumătate din sumă garantată de Stat, și nu are nevoie deât de o mică parte din bani, astfel încât să își cumpere el terenul”, a exemplificat minsitrul modalitatea în care Guvernul a decis să sprijine fermierii români să facă față rivalității europenilor cu bani.

Săptămâna trecută, liberalul Dan Motreanu a anunțat, într-un comunicat de presă, că își oferă sprijinul pentru ca România să ceară o prelungire a perioadei de tranziție, așa cum au făcut-o și alte state, precum Letonia, Ungaria, Lituania sau Polonia. ”Este drept că acestea au avut prin tratat posibilitatea ca după perioada de tranziție „ aceasta să poată fi prelungită doar o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei ani”, dar argumentele prezentate autorităților europene sunt aproape identice cu cele din realitatea românească. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că Polonia a obținut o perioadă tranzitorie de 12 ani și nici că România a susținut demersul acestor țări. Statul român, regăsindu-se într-o speță similară, ar trebui să beneficieze de același sprijin din partea țărilor partenere pe care le-a sprijinit”, a transmis Motreanu.

Sursa foto: ebihoreanul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


17 comentarii

  1. Aceasta este tot o metoda de a baga bani in buzunarul bancilor, cine va accesa creditele are nevoie de un profit anual e min 300-400 E/ ha pentru a putea plati ratele. Cei care vor cumpara, risca sa piarda astfel tot, profitul bancii fiind asigurat. Chiar, daca acestia vor reusi sa plateasca, pretul final va fi suportat tot de economia romaneasca. In Ungaria, terenul are impozite foarte mari, si nu este atragator.

  2. […] 10. Refuzul de a promova o legislație restrictivă și absența unui organism românesc cu drept de preempțiune la achiziția terenurilor. “Pozitia ministrulului Agriculturii”. Pacaliciul plantat de Felix la Ministerul Agriculturii s-a remarcat in ultimul an prin doua atitudini cu privire la vanzarea terenurilor – pe de-o parte a incercat sa minimalizeze fenomenul catalogandu-l drept “subiect de presa”, sau sa treaca sub tacere problema, iar, cand acest lucru nu a mai fost posibil, a invocate “greaua mostenire”, lipsa masurilor care trebuiau adoptate de predecesorii sai si faptul ca “este prea tarziu, ca nu se mai poate face nimic”. Numai ca pentru alte tari precum Ungaria, Bulgaria, Polonia, nu este “prea tarziu”. Pentru aceste tari nu este “prea tarziu” nici sa impuna restrictii la nivel local pentru orice strain ar incerca sa cumpere teren. Cititi si: Strainii nu vor avea nicio piedica in a ne cumpara ogoarele. Ministrul: este prea tarziu sa mai face… […]

  3. de ce nu ajutati viitorii tineri fermieri fermieri?
    de ce nu ati suplimentat masura 112? daca cei de la caravanele adprp ziceau ca se suplimenteaza masura. era o optiune de a ajuta viitorii fermieri de a achizitiona teren. niciodata nu e prea tarziu, dar e tarziu daca nimeni nu face nimica. toata lumea vorbeste si nimeni nu misca un deget.

  4. Statul Roman sa infiinteze Agentia Terenurilor prin care sa cumpere la pretul real pamantul proprietarilor astfel incat acesta sa ramana Romaniei. Pentru despagubiri in cazurile constructiilor de drumuri s-a acordat un pret rezonabil de 4 euro/mp. asa sa procedeze si cu celelalte terenuri si totul va fi ok.

  5. Subventionati agricultura si ajutati taranii romani sa fie competitivi si profitabili,in loc sa ingropati si sa vindeti tot in tara asta,cum naiba sa poata romanul sa concureze cu strainul cand nu i se ofera nici o sustinere,decat taxe si alte biruri,iar in loc sa i se ofere sansa de a se dezvolta ,exemplu cu fondurile europene nerambursabile,din contra stimabilii nostrii alesi,incurca si increuneaza procedurile doar ca sa distruga avantul dermierului,in favoarea propriilor burti umflate cu nesimtiere si firme care nu cotizeaza la stat ca toti ceilalti.Asta e,ce mai e din Romania” nu se vinde , se da de gratis defapt” ! Vai de noi romani , ce ne lasam calcati in picioare cu dreptul in mana si “vom muri de foame cu mancarea in mana” !

  6. Pt dl Motreanu Aveti Constitutia pe masa la modificari. Faceti precum maghiarii, interziceti vanzarea terenurilor catre straini si vedem ce iese. Sau reglementati printr-o lege infiintarea unei agentii prin care sa treaca orice tranzactie de acest gen, in asa fel incat sa fie practic imposibil sa cumperi o palma de pamant. Si apropo dl Motreanu nu e singurul parlamentar care a luat pozitie

  7. Constantin si guvernul din care face parte sunt tradatori si vinzatori de neam si tara!In campania electorala nu au scos un cuvint in legatura cu intentiile lor de a destructura Romania,de a face sa dispara natia romana,sa raminem doar o populatie!Treziti-va romani pina nu este prea tirziu,aduceti-va aminte de textul de inceput al imnului national!Sa iesim din UE si sa ne revenim prin forte proprii,mai avem putere!USL-ul si UDMR-ul,sub coordonarea lui Basescu,sunt dusmani ai Romaniei!!!

  8. La taranul roman nimeni nu a tinut; pe fermierul roman nimeni nu l-a ajutat, se ajuta unul cu altul si se bat cu fantomele guvernarii ca doar nu credeti ce spune ministrul agriculturii! Nu crede nici el! Ei nu fac altceva decat sa-si aloce tot felul de fonduri, le striga in gura mare dar le da pe muteste, si daca vrei si tu (cetatean roman si muritor), ori s-au terminat ori nu indeplinesti criteriile. Eu personal sunt un exemplu viu si autentic de cetatean roman si muritor binenteles (doar cei de la guvernare sunt “nemuritori”), care, cu contract de finantare semnat si blocat din cauza lor, nu am avut loc in nici un fond de creditare infiintat; asa ca, toate aceste fonduri sunt cu dedicatie. Sa spuna ministrul daca nu am dreptate!

Scrie un comentariu