• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Ministrul PETRE DAEA a cerut URGENTAREA PLĂȚILOR pentru ACEȘTI FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile APIA sunt în curs de plată și o categorie importantă de producători agricoli a solicitat să primească sumele, banii ce li se cuvin fermierilor, mai ales că, la acest moment, aceștia nu cunosc nici măcar cuantumul sprijinului cuplat pe care îl au de încasat pentru anul de cerere 2017.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat reprezentaților agenției de plăți să urgenteze plata pentru legumicultorii care au cerut în Campania 2017 Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru suprafețele cultivate cu tomate destinate industrializării. Pentru acest demers și fermierii trebuie să coopereze și să depună documentele justificative la APIA! 

    Potrivit unui comunicat remis joi, 1 februarie, pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, i-a primit, în data de 30 ianuarie 2018, la sediul instituției pe reprezentanții Organizației Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) legume-fructe. La întâlnire au participat experți ai Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală – Direcția Generală Dezvoltare Rurală, ai Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură, ai Agenției de Plăți pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și personalul tehnic din cadrul Direcției Generale de Politici Agricole a MADR.

    O temă de pe agenda zilei a vizat urgentarea acordării sprijinului pentru suprafețele cultivate cu tomate destinate industrializării. În acest sens, reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură vor prezenta Ministerului o situație referitoare la stadiul depunerii documentelor pentru sprijinul cuplat, iar conducerea MADR va face precizările privind măsurile care se impun.

    ”Din nefericire, nu toți și-au depus documentele, MADR solicitându-le urgentarea depunerii, pentru a începe acordarea subvenției. Până la această dată, din cele 234 de solicitări pentru sprijin cuplat pentru tomate destinate procesării, circa 137 de beneficiari sunt în proces de clarificare sau nu au depus documentațiile complete la APIA”, se precizează în comunicat.

    Din această cauză sunt ținute pe loc plățile deoarece APIA stabilește cuantumul alocat pe hectar în funcție de suprafețele eligibile la plată.

    Începând cu Campania 2017, sprijinul cuplat pentru tomate pentru industrializare a devenit mai accesibil pentru mai mulți producători agricoli. Ministerul Agriculturii a luat o decizie menită să vină în sprijinul cultivatorilor care solicită sprijinul cuplat vegetal pentru tomate pentru industrializare, roșii care NU sunt crescute în spații protejate. Astfel, cantitatea minimă de producție cerută pentru un hectar cultivat cu tomate a scăzut de la 30 de tone tomate/ha la 15 tone tomate/ha

    Pentru perioada 2017 – 2020, s-a propus la Bruxelles reducerea producției comercializate la 15.000 kg/ha, urmare a solicitării fermierilor care cultivă tomate pentru industrializare, în sensul unei mai bune orientări a sprijinului către toți fermierii care răspund scopului măsurilor vizate. Impunerea unei producții minime reprezintă în același timp un mijloc de stimulare a fermierilor pentru a aplica o tehnologie de cultivare corespunzătoare.

    Sprijinul cuplat pentru tomate destinate industrializării s-a acordat fermierilor care:

    -Cultivă în câmp tomate;

    -Prezintă la APIA factura de valorificare a cantității minime de 15 tone tomate/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a cantității minime de 15 tone tomate/ha, în cazul persoanelor fizice la o unitate de industrializare înregistrata pentru siguranța alimentelor;

    -Unităţile de industrializare care cultivă tomate fac dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne, până la data de 1 noiembrie 2017;

    Atenție! Legumicultorii au avut obligația să utilizeze numai semințe certificate și să păstreze documentele care atestă acest lucru.

    Adică factura de achiziţie a seminţelor (procentul din sămânţa certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar). 

    Document oficial de certificare a lotului de sămânţă/Document oficial de certificare a lotului de sămânță din productia proprie a fermierului care solicită plata/ Document care atesta calitatea semintelor certificate autohtone vizate in prealabil de ICTSMS sau de Laboratorul central pentru calitatea semințelor și materialului săditor/Buletin de analiză oficială/Document  de calitate şi conformitate al furnizorului/orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat UE sau intr-o tara terta care are echivalenta sau Eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. 


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale