• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ATENȚIE, OIERI! BOALA LA OVINE care vă lasă FĂRĂ PĂȘUNE ȘI EXPLOATAȚIE!

    agrointeligenta.ro -

    Boala care îi lasă pe crescătorii de ovine fără efectivele de oi. Exploatațiile zootehnice din întreaga țară se luptă an de an, cu scrapia, o boală extrem de periculoasă care amenință stânele an de an.

    În cazul unei ferme de animale infestate efectele sunt catastrofale pentru oier de la pășuni și pajiști închise pentru fermierul respectiv până la mortalitatea crescută în rândul mioarelor. Oierii sunt nevoiți să lupte singuri contra bolii iar statul pare că vrea să ține ascunsă această boală, deși a fost identificată în câteva județe din România. Motivul este legat de  export care este permis pentru animalele care provin din centrele de colectare/exploataţiile de orgine, din judeţele libere de scrapie

    Marius Coc este un fermier din Luduș, județul Mureș care se confruntă din vara anului trecut cu scrapia, apărută în efectivul propriu de ovine, ulterior sacrificate, conform regulamentului în vigoare. Problema oierului care a pierdut până acum deja 658 de animale a ajuns și la Ministerul Agriculturii care a oferit un punct de vedere pentru o publicație locală din Mureș.

    “Cu privire la programul de scrapie, problema ridicată de domnul Coc Marius din Mureș, considerând-o demult o problemă foarte importantă și care trebuie rezolvată de către autoritățile statului și crescătorii de animale, directorul ANZ, Iacob Lelior, a prezentat stadiul realizării programului de genotipare pe care l-a început din anul 2017 și în care până la această data sunt 137 probe recoltate, pe anul 2018, precizându-li-se că acțiunea continuă împreună cu ANSVSA, urmând prioritizarea acțiunilor, întrucât acest program trebuie susținut cu bani de la bugetul de stat pentru despăgubirea cazurilor concrete depistate cu sensibilitate la scrapie – tema discutată în principal cu Marius Coc, care se află în situația eradicării unui focar de boală în județul Mureș”, se arată în poziția Ministerului Agriculturii.

    Din cauza bolii, oierii rămân fără exploatație și fără pășuni

    Mai mult, reprezentații de la agricultură promit că vor începe curând testarea berbecilor în țară, dar între timp fermierii rămân cu paguba în fermă și, ca și cum nu ar fi de ajuns, pășunile și exploatația închise pentru următorii 2 ani, conform legislației.  Mai mult, oierii trebuie să trimită și oile care nu au fost afectate de boală la abatorizare unde le dau pe lucru de nimic.

    “În timpul verii din 2017, am sesizat primele semne clinice de scrapie la câteva dintre oi, dar am sperat că nu este vorba despre așa ceva și am amânat trimiterea probelor la laborator, dar văzând că situația se agravează și cazurile se înmulțesc pe zi ce trece, am prelevat materiale de la oile moarte și mi s-a confirmat diagnosticul de scrapie, urmând ca întreg efectivul să-mi fie sacrificat și trimis la abatorizare. Pentru cele 658 de oi am primit 9.700 de lei de la abator, bani pentru țigări, nicidecum pentru valoarea reală a cărnii”, a mai spus dezamăgit oierul.

    Acesta s-a ales momentan doar cu o promisiune de la Ministerul agriculturii: că îl vor despăgubi și că vor începe testările berbecilor la nivel național.

    ”Simple promisiuni, momentan. Comisia pentru despăgubiri m-a dezamăgit, zicându-mi flegmatic că în județul Mureș sunt oi de nimic, că nu merită nu știu ce despăgubire, că tineretul ovin nu are nici cea mai mică valoare, ori eu am avut doar oi din rasa Țurcană Bucălaie și tot efectivul mi-a fost înscris în al 4-lea an consecutiv la COP – Controlul Oficial al Performanțelor și mă întreb unde este valoarea. La cele bătrâne? Nu sunt eu vinovat că la noi în județ nu se pune accent pe rasele de oi ca și în alte zone ale țării. Eu știu ce am crescut și am toate dovezile necesare pentru a-mi susține punctul de vedere în contiuare. Le mulțumesc doar celor de la DSV, care m-au ajutat și mă ajută necondiționat în continuare. În rest, încerc să valorific culturile de cereale pe care le mai am și aștept rezolvarea despăgubirilor”, a declarat Marius Coc.

    Scrapia este o boală specifică ovinelor și caprinelor, aceasta putând fi depistată la ovinele și caprinele în vârstă de peste 18 luni. Materialul de risc major este reprezentat de encefal-parte integrată a sistemului nervos central, ganglioni și coloana vertebrală, în consecință este interzisă prelucrarea materialului de risc în făinuri proteice de origine animală. Consumul accidental al acestor făinuri de către ovine și caprine constituie una dintre principalele cauze ale apariției acestei boli. Cu toate că scrapia se aseamănă din punct de vedere clinic cu manifestările encefalopatiei spongiforme bovine (pop. boala vacii nebune), aceasta nu trebuie confundată, ea fiind specifică doar ovinelor, caprinelor și muflonilor.

    Deocamdată nu există nici o dovadă științifică și nici vreo înscriere în literatura de specialitate care să demonstreze că scrapia ar putea prezenta un pericol pentru om.

    Sursa: www.zi-de-zi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii