• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ESTE OFICIAL: SUBVENȚII APIA și pentru TERENURILE FĂRĂ CADASTRU!

    Roxana Dobre -

    Adeverința pentru subvenții agricole ce se eliberează fermierilor de la primării rămâne la fel ca cea de anul trecut. Datorită intervențiilor reprezentanților Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) obligativitatea înscrierii datelor cadastrale a fost eliminată. Singura obligație le revine fermierilor pe ale căror suprafețe există cadastru deja efectuat, fie din bani proprii sau prin programul de la stat. Pentru restul suprafețelor unde lucrările de cadastru nu sunt finalizate/efectuate, nu se va trece nimic, dar nici fermierii nu vor avea de suferit. 

    Regulile pentru subvenții au apărut în Monitorul Oficial ceea ce înseamnă că devin obligatorii pentru agricultorii care depun cererea unică începând cu 1 martie 2018.

    Potrivit noilor reguli pentru subvenții, fermierii au obligația să identifice, să declare, să localizeze şi să delimiteze parcelele agricole în aplicaţia electronică GIS pusă la dispoziţie de către APIA şi să utilizeze informaţiile cadastrale urmare înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, în situaţia în care acestea sunt disponibile şi relevante.

    Atenție! La solicitarea reprezentanților Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) obligativitatea înscrierii datelor cadastrale a fost ELIMINATĂ din adeverința pe care fermierii trebuie să o solicite de la Primăria localității unde au terenurile. Astfel, nu au fost introduse coloane suplimentare cu denumirea parcelei sau cu numărul cadastral.

    Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a confirmat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că la solicitarea Ligii acea modificare la adeverința eliberată de primării a fost eliminată. ”Toate cerințele pe care le-am transmis în comunicatul LAPAR au fost admise de Ministerul Agriculturii, inclusiv eliminarea acelei rubrici cu înscrierea numărului cadastral și topografic. Fermierii pot sta liniștiți!  De altfel, noi am fost singurii care am cerut și am obținut modificări”, a punctat Laurențiu Baciu în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

    Așa arăta formularul care trebuia eliberat de Primărie, în ordinul privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015  pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi.

    Așa arată formularul apărut în Monitorul Oficial, deci FORMA FINALĂ a adeverinței:

    Notă: Lizibilitatea adeverinței din Monitorul Oficial nu este excelentă dar se vede clar că în a doua variantă nu mai apare pe mijloc înscrierea numărului cadastral sau topografic.

    O altă veste bună pentru fermieri este că se menține decizia luată în Campania 2015 ca autoritățile locale să elibereze adeverințe tuturor producătorilor agricoli, indiferent dacă aceștia sunt la zi cu plata impozitelor și taxelor datorate statului.

    Ce modificări a mai propus LAPAR și au fost puse în practică de MADR

    – eliminarea sintagmei “utilizarea legală a terenurilor” atât din OUG 3/2015 cât și din Ordinul 619/2015. Astfel că pe tot conținutul OUG 3/2015, cât și din Ordinul 619/2015, s-a acceptat scoaterea termenului “legal”;
    – eliminarea din Anexa 1 propusă (respectiv – adeverința) a coloanelor 1 (Denumirea parcelei) și coloanei 3 (Număr cadastral sau topografic conform înregistrării sistematice prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară instituit potrivit dispoziţiilor art. 9 alin. (23) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare). S-a acceptat ca în cazul Anexei 1 (Adeverința), conținutul din Ordinul 619/2015 să aibă același conținut ca în anul 2017. Motivația a fost aceea că într-o parcelă sau tarla sunt chiar zeci sau sute, de numere cadastrale, ceea ce ar duce la imposibilitatea eliberării adeverințelor”, se arată în comunicarea oficială a LAPAR remisă Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Totodată, în cadrul discuțiilor de la MADR s-a acceptat ca toți fermierii să declare zonele de interes ecologic, indiferent de suprafața pe care o au în exploatare. Agricultorii care înființează culturi secundare trebuie să anunțe acest lucru la APIA.

    Conform noii legislații, s-a agreat ca definiția pentru culturi secundare să însemne amestecurile de specii de culturi înfiinţate pentru respectarea cerinţelor privind zonele cu strat vegetal, care se înfiinţează după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere curent, în scopul asigurării acoperirii terenului arabil pe o perioada de 8 săptămâni.

    S-a stabilit ca termenul de 8 săptămâni să curgă de la data la care fermierul notifică APIA că a înființat cultura secundară, iar din acel moment să curgă perioada de 8 săptămâni. Pentru a realiza practicile agricole benefice pentru climă și mediu, respectiv, diversificarea și 5% zone de interes ecologic (pentru fermele peste 15 hectare), acestea pot fi realizate din elementele ZIE sau strat vegetal care să acopere terenul timp de 8 săptămâni”, mai arată comunicarea LAPAR.

    Citiți și:

    LAPAR informează: ADEVERINȚA pentru APIA de la PRIMĂRIE NU SE MODIFICĂ!


    Te-ar mai putea interesa

    Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile