• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O NOUĂ LOVITURĂ pentru FERMIERII CARE CER SPRIJIN CUPLAT PENTRU ACEASTĂ CULTURĂ! CONDIȚIA care VĂ POATE LĂSA FĂRĂ SUBVENȚII!

    Roxana Dobre -

    Lovitură pentru fermierii care cer Sprijinul Cuplat! Subvenția pentru această schemă legată de producție are cea mai mare sumă pe care o primesc producătorii pe hectar dar agricultorii primesc o veste proastă pentru Campania 2018, mai exact cultivatorii de sfeclă de zahăr care oricum erau dezavantajați din cauză că fabricile de profil de închid ”pe capete”.

    Ministerul Agriculturii a anunțat că cultivatorii de sfeclă de zahăr care cer Sprijin Cuplat Vegetal trebuie să știe că pentru Campania 2018 sunt obligați să deţină contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR. Modelul contractului este prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr. Contractul se înregistrează la DAJ, iar o copie a contractului se depune la APIA până la data de 1 octombrie a anului în curs.

    În plus cultivatorii de sfeclă de zahăr trebuie să mai respecte următoarele condiții:

    -fac dovada comercializării unei producții minime de 26.400 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverință eliberată de fabrica de zahăr recunoscută de MADR pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent;
    -prezintă o copie a contractului de producere a sfeclei de zahăr încheiat cu o fabrică de zahăr, recunoscută de MADR, conform modelului din anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr. Contractul se inregistreaza la DAJ si se vizeaza de reprezentantul desemnat al DAJ, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie privind respectarea condiţiilor agrotehnice, a suprafeţei şi densităţii culturii.
    -Factura de comercializare a unei producţii minime de 26.400 kg/ha pentru persoanele juridice sau adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr recunoscută de MADR pentru persoanele fizice

    Documente privind utilizarea seminţei certificate:

    Document oficial de certificare a lotului de sămânţă/Buletin de analiză oficială /Document de calitate şi conformitate al furnizorului/orice alt document echivalent documentelor mentionate emis într-un stat UE sau într-o tară terţă care are echivalenţă sau Eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate sau adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahăr.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat procedura de recunoaștere a fabricilor de zahăr

    Ministerul agriculturii a anunțat printr-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că decizia a fost pusă în aplicare conform regulamentului (CE) nr. 1185/2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307 și 1308/2013 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor şi documentelor, a adus modificări și în piața zahărului.

    În acest sens, la nivelul MADR, a fost adoptată Ordonanța de urgență nr.94/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcționarea Sistemului Informațional pentru Piața Produselor Agricole şi Alimentare, precum și Ordinul nr.10/2018 pentru aprobarea procedurii de recunoaștere a operatorilor economici care desfășoară activități privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr și/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.

    Potrivit prevederilor ordinului sus-menționat, fabricile de zahăr care depun cerere și documentația aferentă acesteia, sunt verificate de către comisia constituită în acest sens, pentru a primi recunoașterea ca operator economic care desfășoară activități de fabricarea zahărului, dacă îndeplinesc condițiile de recunoaștere. Comisia de verificare a fabricilor este formată din reprezentanți ai MADR, ASAS, Patronatul zahărului din România, Federația cultivatorilor de zahăr din România și Direcția Agricolă Județeană pe raza căruia se află fabrica de zahăr.

    Comisia astfel formată a verificat fabricile Antrepriza Zahăr Bod SRL și Tereos România SA, urmând ca în perioada imediat următoare să fie verificate și celelalte fabrici.

    Ministerul Agriculturii menționează, de asemenea, că potrivit prevederilor Ordinului nr.619/2015 cu modificările și completările ulterioare, producătorii de sfeclă de zahăr pot beneficia de ajutor național tranzitoriu și sprijin voluntar cuplat, dacă fac dovada încheierii unui contract cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR.

    De precizat că în 2016 cuatumul pentru sfecla de zahăr  a fost de 786,3000 euro pe hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”