• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! ANUNȚ de la ANAF pentru TOȚI FERMIERII!

    Roxana Dobre -

    Anunț important care îi vizează pe fermieri! Producătorii agricoli care care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA), vor avea de depus anual o singură declarație fiscală, conform unui proiect de lege pregătit de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

    Concret, declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 31 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul va fi 15 iulie. Noul formular va reprezenta o comasare a șapte formulare fiscale actuale, printre care și controversata declarație 600 care trebuia depusă și de agricultori.

    Concret, cele șapte declarații care vor fi comasate sunt următoarele:

    -formularul 200 (veniturile realizate din România);
    -formularul 201 (veniturile realizate din străinătate);
    -formularul 220 (venitul estimat/norma de venit);
    -formularul 221 (normele de venit pentru agricultură);
    -formularul 600 (stabilirea contribuțiilor de pensii – CAS – și sănătate – CASS – datorate statului);
    -formularul 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri);
    -formularul 605 (cererea de stopare a plății CASS pentru persoanele fără venituri).

    Practic, prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice, PFA-urile și alți contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

    Transmiterea declarației unice se va face atât prin depunerea în format tipărit (doar pentru 2018), cât și prin depunerea prin Spațiul Privat Virtual (SPV) și portalul e-guvernare.ro.

    Totodată, autoritățile ar vrea ca, pentru anul 2018, să introducă bonificații pentru contribuabilii care-și achită mai repede obligațiile. Concret, sumele datorate ar urma să scadă cu:

    -10%, dacă declarația unică se depune prin SPV și plata este efectuată integral până la 15 iulie 2018;
    -5%, dacă declarația unică se depune prin SPV și plata este efectuată integral până la 30 septembrie 2018;
    -5%, dacă declarația unică se depune la unitățile Fiscului și plata este efectuată integral până la 15 iulie 2018;
    -2%, dacă declarația unică se depune la unitățile Fiscului și plata este efectuată integral până la 30 septembrie 2018.

    Atenție! Măsurile pregătite de MFP nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie incluse într-un proiect de act normativ care să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

    Fermierii care au venituri din din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură datorează CAS și CASS

    De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS şi CASS se datorează astfel:

    – CAS –  asigurările sociale se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 de lei);

    – CASS – contribuțiile la asigurările sociale de sănătate se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 de lei, pentru anul fiscal 2018).

    Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităţilor desfăşurate şi de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puţin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (1.900 de lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe ţară.

    Sursă selectivă: www.avocatnet.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”