• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EFECTELE BLACKJAK în ferma Agroind Cauaceu! ING. MIHAI BUDAI: ”Terenul este mult mai afânat și NU MAI FACE CRUSTĂ!”

    Roxana Dobre -

    Agroind Cauaceu este o exploatație agricolă în care noile tehnologii fac casă bună cu experiența și cu planul de cultură atent pus la punct. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării în ferma administrată de Dan Corbuț și în care de partea de culturi se îngrijește unul dintre cei mai buni agronomi ai României, inginerul Mihai Budai.

    Având în vedere istoricul fermei, suprafața lucrată – 3.700 de hectare, dar și faptul că scopul obținerii producțiilor mari ține cont și de exploatarea durabilă a solului, nu ne-am mirat să aflăm că unul dintre produsele de bază la Agroind Cauaceu este BlackJak® de la AECTRA.

    Produsul BlackJak® este folosit cu mare succes la ferma bihoreană unde se cultivă de la fasole verde la grâu, porumb și rapiță.

    Ing. Mihai Budai (foto), tehnolog la Agroind Cauaceu, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro care sunt efectele folosirii BlackJak® în exploatația-etalon din Bihor.

    În ultimii 5-6 ani, de când iernile sunt atipice, fără zăpadă, mai mult cu ploi și în primăvară cu vânturi uscate, care duc la producerea de crustă, am început să folosesc acest produs în primăvară, atât la cultura de cereale păioase, orz, orzoaică, grâu, triticale, cât și la rapița pentru ulei și atunci, pe lângă stimularea pe care o face asupra vegetației, am observat și un efect foarte bun referitor la îmbunătățirea structurii solului. Nu am mai avut după aplicarea lui și mai ales dacă au fost 3-4 ani pe o parcelă, deja am observat că terenul nu mai face crustă și este mult mai afânat. Pentru culturile noatre mai folosim și alte produse care conțin auxine, gibereline mai combinăm BlackJak® cu fitohormoni de creștere și dezvoltare, la aplicarea foliară în primăvară, la cereale păioase, la cultura de rapiță de toamnă, la producția de sămânță de leguminoase, și acolo folosesc BlackJak® și cele cu molecule organice – Cromax, Aminosol, Almagerol, deci în general în ultimul timp am trecut de la foliarele cu minerale la cele pe bază de molecule organice și fitohormoni de creștere”, a arătat specialistul de la Agroind Cauaceu.

    Tratamentul de la AECTRA va fi administrat acum pe 1.400 de hectare

    Acesta a explicat că a început să aplice BlackJak® inițial pe 300-400 hectare, mai ales pe solele pe care a știut că sunt probleme din cauza texturii solului, iar acum, anul acesta a decis să-l folosească pe 1.400 de hectare la primăvară, în doză de 2 până la 2,5 litri pe hectar.

    Este unul dintre puținele produse 100% organice, un produs care ajută la refacerea structurii solului, blochează unele metale toxice pentru cultură, gen aluminiu, fier și, în plus, favorizează absorbția mai bună a micronutrienților din sol, care de obicei sunt blocați de sistem coloidal”, a mai punctat ing. Mihai Budai despre efectele BlackJak®.

    Mult mai ușor de aplicat decât gunoiul de grajd

    Coordonatorul tehnic al Agroind Cauaceu este de părere că BlackJak® poate să înlocuiască cu succes tradiționalul gunoi de grajd care implică o anumită dificultate la transport, aplicare și aduce cu sine numeroase semințe de buruieni, făcând astfel dificilă gestionarea lor în cultură în aplicare.

    Și gunoiul de grajd este excepțional dar nu avem atâta zootehnie să putem asigura aplicarea pe toate suprafețele. Probabil dacă aveam zootehnie pentru 20-25% din suprafața agricolă a țării era altceva. Și nu e tot una să administrezi 3.000 tone la hectar sau 3 litri la hectar. Deci e un consum mult mai mare și ca volum de muncă și ca și combustibil și ca și personal, e mult mai greu. Plus de asta, cum ultimii ani au fost secetoși, gunoiul mai mult rău poate să facă culturii, cu o cantitate așa mare de materie organică în cazul că el nu reușește să intre în descompunere”, a mai adus lămuriri specialistul.

    Potrivit recomandărilor companiei AECTRA Agrochemicals, produsul BlackJak® se aplică în tratament la sol, înainte de semănat/plantare, în doză de 4 litri/ha pe toată suprafața sau 2,0 litri/ha tratament în benzi. La legume, este recomandat a se efectua si 1-3 tratamente în vegetație, în doza de 1-2 litri/ha, când plantele au înălțimea de 15-20 cm. Dacă fermierul dispune de sistem de fertigare, atunci recomandarea companiei este ca produsul să se aplice în doză de 300-500 ml/1.000 mp imediat după plantare și apoi 1-3 aplicări la interval de 3 săptămâni.

    Investiția în sol este vitală pe termen lung

    Ing. Mihai Budai spune că fermierii trebuie să realizeze că solul nu poate fi exploatat la infinit fără să își piardă din calități, de aceea investiția în produse care îmbunătățesc și repară calitatea acestuia este esențială.

    E normal, nu putem numai să-i cerem solului, trebuie să ne gândim și la faptul că trebuie ajutat să se refacă din punct de vedere al materiei organice, al structurii, al texturii, fiindcă noi îl tasăm, îl lucrăm de multe ori forțat, ori că e prea moale, ori că e prea tare și astfel nu îl ajutăm deloc să-și refacă structura și să-și descompună materiile organice care sunt în sol. După cum se știe, produsul BlackJak® este certificat inclusiv pentru agricultura ecologică. Unde avem soluri cu 5-6% humus, cernoziomuri de calitate, acolo nu neapărat produsul BlackJak® poate să facă minuni, dar acelea sunt 25% din suprafața națională. În rest, peste tot el face o treabă foarte bună, are și un pH redus, astfel că reușește să pună la treabă rădăcinile, să-și absoarbă mai bine macroelementele și microelementele din sol”, a mai adăugat tehnologul de la Agroind Cauaceu.

    Acesta a completat că produsul BlackJak® poate fi folosit cu încredere înclusiv pentru pomicultură și viticultură, unde nu trebuie aplicat pe toată suprafața, în sensul să se aplice doar pe rânduri sau chiar prin udare la nivelul fiecărui butaș de vie sau pom într-o cantitate de 15 până la 30 ml în 5-10 litri de apă. ”Să nu se facă risipă, pentru că la pomi, vie nu are rost între rânduri să fie nu știu cât de structurat terenul. Important e să fie în zona rândurilor”, a arătat specialistul.

    Anul 2018 se anunță cu producții-record

    În ferma Agroind Cauaceu, structura culturilor este extrem de diversificată: ”Sunt foarte multe culturile, dar în general avem 1.000 de hectare rapiță, 1.400 de hectare păioase, 60 hectare culturi leguminoase pentru sămânță, respectiv lucernă și trifoi. Vor fi 100 de hectare producție de sămânță soia, vor fi 50 de hectare producție de orzoaică de primăvară, 200 de hectare mazăre furajeră sămânță, 70 de hectare mazăre verde pentru conservă, 25 de hectare fasole verde pentru conservă, 25 de hectare de fasole boabe, floarea-soarelui 300 de hectare și diferența acum va fi cu porumb”.

    Starea culturilor este bună până la această dată iar episodul de vreme rea pe care îl traversăm în prima lună de primăvară nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru agricultori.

    În general, starea culturilor este bună, nu au fost stagnări de apă, fiindcă pământul a înghețat. Aici, în zonă, nu prea sunt zone extinse cu stagnări de apă, dar a fost și o secetă pedologică mare, astfel că s-a absorbit, chiar dacă am avut vreo 250 litri de precipitații de la 1 septembrie până astăzi și acum avem o rezervă de apă cu care eu zic că putem începe noul an agricol cu încredere. Nu avem geruri mari, -11 va fi cel mai mult, în general -7, -8 grade, avem și un strat de 3-4 cm acoperitor. Nu cred că o să fie probleme. Culturile arată destul de bine. Se poate spune că arată bine la ora actuală. S-ar putea să vorbim de culturi-record. Dacă o să fie nivelul de precipitații cât de cât mulțumitor, la culturile de toamnă o să iasă un lucru frumos”, a conchis specialistul.

    Ce este Blackjak®

    Produsul Blackjak® este o suspensie concentrată de acizi humici obținută din cea mai pura sursă de Leonardită, care ajută solul să-și refacă, în mod natural conținutul de humus. BlackJak® este un produs 100% natural (certificat pentru agricultură ecologică), fiind obținut numai din materii prime de origine organică. Astfel, produsul poate fi aplicat în siguranță și la culturile ecologice, unde singura sursă de refacere a fertilității solului o reprezenta până acum gunoiul de grajd, cel care poate aduce cu sine și numeroase semințe de buruieni, făcând astfel dificila gestionarea lor în cultură.

    Acest articol face parte din cadrul campaniei Tehnologiile profitului, desfășurată de compania AECTRA în parteneriat cu Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Citiți și:

    CÂND ȘI CUM SE APLICĂ BLACKJAK®. Sfaturile specialiștilor pentru fermieri

    CULTURILE AGRICOLE la care se poate aplica PRODUS BLACKJAK® de la AECTRA!

    10 MOTIVE pentru A UTILIZA PRODUSUL BLACKJAK pentru SOLUL DIN FERMĂ!

    CE ESTE LEONARDITA – substanța care A REVOLUȚIONAT TRATAMENTELE PENTRU SOL!


    Te-ar mai putea interesa

    Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția? Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an

    Ultimele știri

    La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple