• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ DE LA ANM! Meteorologii anunță UN FENOMEN PERICULOS pentru MAI MULTE JUDEȚE!

    Roxana Dobre -

    Cod roșu anunțat de meteorologii! Un fenomen periculos amenință mai multe județe iar autoritățile sunt în alertă și iau măsuri de urgență în unele zone chiar de evacuare a populației. Este vorba despre inundațiile care afectează mai multe zone ale țării iar Institutul National de Hidrologie și Gospodarire a Apelor a emis miercuri – 14 martie, două avertizări de Cod roșu valabile pe toată durata zilei.

    Prima avertizare de Cod Roșu vizează fenomene precum scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele Buzău – aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu.

    A doua avertizare de Cod Roșu arată că, urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râul Buzău aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu, judeţele Braşov, Covasna, Buzău.

    În unele zone din Covasna autoritățile se pregătesc deja de evacuarea populației

    Autorităţile au început pregătirile în vederea evacuării a circa 25 de gospodării din satul Băcel, comuna Chichiş, ameninţate de inundaţii.

    Primarul localităţii, Sánta Gyula, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că apele pârâului Tărlung sunt în creştere şi există pericolul să se reverse dincolo de dig.

    „După cum se vede se îngroaşă ‘gluma’, va creşte debitul apelor şi o să iasă peste dig. Va trebui să evacuăm populaţia din zonă. (…) Acum mergem pe teren să lămurim oamenii să evacueze gospodăriile, să mute animalele şi bunurile din case. Este vorba despre vreo 25 de gospodării din partea dreaptă a pârâului Tărlung. Pregătim căminul cultural ca să îi putem găzdui acolo pe oameni, dacă va fi cazul”, a precizat Sánta Gyula.

    Potrivit acestuia, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, echipajele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna şi ale Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA) au intervenit pentru degajarea unui pod inundat în zona Băcel.

    În ultimele 12 ore, ISU Covasna a intervenit, de asemenea, pentru evacuarea apei din subsolurile mai multor case inundate în municipiul Sfântu Gheorghe, precum şi din mai multe gospodării din satele Brădet şi Floroaia, aparţinătoare oraşului Întorsura Buzăului.

    În zona Baraolt au fost inundate mai multe terenuri agricole, iar la Sita Buzăului s-a intervenit pentru salvarea a 31 de oi dintr-un grajd inundat.

    Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna a anunţat că circulaţia rutieră a fost oprită, miercuri dimineaţă, pe DN 10 Siriu-Sita Buzăului, între localităţile Zăbrătău şi Crasna, din cauza apei acumulate pe carosabil, traficul fiind deviat pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău-Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.

    În Harghita cursurile au fost oprite în zonele afectate

    Cursurile la cele patru şcoli din comuna Lăzarea au fost suspendate, miercuri, după ce curţile instituţiilor de învăţământ au fost inundate marţi seara, probleme înregistrându-se şi în alte localităţi harghitene.

    Primarul comunei Lăzarea, Danguly Ervin, a declarat că decizia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost aprobată de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), cei aproximativ 390 de elevi din cele patru şcoli ale comunei rămânând miercuri acasă.

    Inspectorul şcolar general, Petru Gârbea, a precizat, pentru Agerpres, că, în funcţie de evoluţia situaţiei de la faţa locului, se va decide dacă se vor suspenda cursurile şi joi.

    În Lăzarea, potrivit unui bilanţ provizoriu efectuat de primărie, au fost inundate aproximativ 400 de gospodării de torenţii veniţi de pe versanţi şi de apele revărsate ale pâraielor din zonă.

    Danguly Ervin spune că este vorba de curţi, pivniţe şi fântâni, un bilanţ exact urmând să se facă în cursul zilei.

    Tot la Lăzarea, două persoane au fost salvate marţi seara, de pompierii voluntari, dintr-un autoturism surprins de viitură pe un drum comunal.

    Conform datelor provizorii furnizate de Instituţia Prefectului, zeci de curţi au fost inundate în mai multe localităţi ale judeţului Harghita, în urma topirii zăpezii şi a precipitaţiilor care au dus la formarea de torenţi şi la ieşirea din matcă a unor pâraie, la faţa locului intervenind pompierii voluntari pentru evacuarea apei.

    De asemenea, circulaţia pe DN 11B, între localităţile Cozmeni din Harghita şi Târgu Secuiesc din Covasna a fost reluată miercuri dimineaţa, după ce marţi seara drumul a fost închis din cauza torenţilor veniţi de pe versanţi, apa ajungând la 40 cm.

    Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marius Tolvaj, citat de Agerpres, inundaţii au avut loc şi în localitatea Sita Buzăului, unde au fost salvate 31 de ovine din grajduri.

    Pârâul Cormoş a depăşit, în cursul zilei de marţi, cota de pericol în zona Baraolt, unde au fost inundate mai multe terenuri agricole, iar cotele pârâului Vârghiş, ale Râului Olt şi Râului Negru sunt în creştere.

    Codul roşu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase. Atunci când este anunţat codul roşu, înseamnă că sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, inundații, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger ).

    Sursă selectivă: www.agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii