Comerţ alimentarŞtiri agricole

DEȘEURI DE ABATOR ȘI CARNE EXPIRATĂ, pe mesele românilor. EURODEPUTAT: ”Suntem COȘUL DE GUNOI AL EUROPEI”

Un eurodeputat român trage un semnal puternic de alarmă privind produsele care mai degrabă ar trebui să aibă destinația spre gunoi și nu farfuria consumatorului.

Un nou caz întărește ideea că suntem coșul de gunoi al Europei. Da, estul mănâncă…restul”, arată Mihai Țurcanu, europarlamentar și membru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor. Reacția acestuia vine după ce folosirea ilegală a unor subproduse de origine animală (deșeuri de abator), nedestinate consumului uman.

Mihai Țurcanu – europarlamentar român

”După ce vesticii au fost acuzați că exportă către Europa de Est produse de o calitate inferioară, lucru care s-a și demonstrat în mai multe state estice, printre care și în România, acum Europa fierbe în urma descoperirilor făcute de către autoritățile Belgiene care au găsit carne improprie consumului uman la comercializare. Neconformitățile identificate au fost cele legate de etichetarea necorespunză a produselor și anume a cărnii de vită congelate și folosirea ilegală a unor subproduse de origine animală și anume deșeuri de abator, nedestinate consumului uman. Adică, în cel mai fericit caz, acesta puteau fi folosite pentru hrana animalelor carnasiere”, a arătat eurodeputatul pe pagina personală de Facebook.

Țurcanu a arătat că aceste produse ajungeau în farfuria consumatorilor din sud-estul Europei, aici fiind principala piață în care compania exporta produsele din carne. Compania acuzată avea contracte de colaborare cu marii retaileri prezenți inclusiv în România. Aceste MRS-uri, adică materiale cu riscuri specifice, sau confiscatele de abator, de regulă trebuie neutralizate prin ardere în incineratoare.

”MRS sunt vopsite/marcate într-un alt mod, imediat după îndepărtare şi apoi se distrug complet.
Mai mult de atât, unul dintre angajații companiei incriminate a mărturisit într-un interviu acordat presei belgiene că reetichetau produsele din carne de vită pentru a prelungi termenul de valabilitate. Am solicitat Comisiei să verifice dacă România este una din țările în care s-au exportat produse din carne fabricate de compania incriminatú, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină. De asemenea, să se comunice dacă autoritățile belgiene au cunoștință despre reetichetarea acestor produse în sensul ascunderii faptului că le-a expirat data durabilității minimale/termenul de valabilitate, acțiune frauduloasă care ar pune în pericol viața și sănătatea consumatorului român”,  a mai explicat eurodeputatul, cerând ANSVSA ca experții săi să fie extrem de vigilenți și să dea dovadă de transparență în această speță.

2 comentarii

  1. Si voi ca europrlamentari ce ati facut????? Dar astia din capul tarii ce au facut?????? Au inchis ochii si au luat spagile de rigoare fara sa zica nici pis.

  2. Am avut ocazia să compar carnea Românească cu cea din Europa (La gratar).Nu se compara.Pe cea din Romania am pus sare, iar pe cealalalta foarte multe condimente pentru a avea gust.

Scrie un comentariu