• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCHIMBARE LA PLATA IMPOZITULUI! ANUNȚUL DE LA FINANȚE pentru TOȚI FERMIERII!

    Roxana Dobre -

    Guvernul a decis! În ședința de joi – 15 martie, Executivul a aprobat o Ordonanță de Urgență așteptată de toți producătorii agricoli din România care au obținut venituri din agricultură și trebuie să achite impozitul datorat din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA) care vor avea de depus anual o singură declarație fiscală.

    Guvernul a decis, joi, comasarea mai multor declaraţii fiscale, printre care Formularul 600, într-o singură declaraţie, obligaţiile fiscale aferente drepturilor de autor urmând să fie reţinute la sursă.

    Practic, prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice, PFA-urile și alți contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

    Potrivit ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, noua declarație va fi depusă prin excepție în acest an până la 15 iulie urmând ca din 2019 cotribuabilii să se prezinte la finanțe până la 15 martie. Foarte important pentru fermieri este de precizat că în noua declarație unică vor fi comasate și formularele deja cunoscute de ei din anii anteriori și anume  221 (pentru normele de venit în agricultură n.r), 220 (pe care fermierii o depuneau pentru venitul estimat/norma de venit n.r) sau celebra 600 care a dat mari bătăi de cap de la începutul anuluii (stabilirea contribuțiilor de pensii — CAS — și sănătate — CASS — datorate statului n.r). 

    ”Trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declarație unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată; nu mai sunt patru plăți anticipate, să spunem, aşa cum era până acum, avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la noua propunere, noul mecanism de declarare a contribuțiilor şi, cum spuneam, în acest an avem 15 iulie, urmând ca, în anul următor, să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică. Asta înseamnă că fiecare contribuabil are la dispoziția sa acele sume pe care ar fi trebuit să le plătească statului. Nu se mai creează blocaje în ceea ce înseamnă poate situaţii de neplată din motive obiective, să spunem, şi implicit accesoriile respective care aduceau şi o mai mare greutate în plata acestor contribuții. Practic, repet, este o singură dată ca obligație de plată. Mergem pe ideea închiderii anului anterior şi anticiparea, să spunem, estimarea venitului anului curent pentru cei care, să spunem aşa, sunt vizați de această ordonanţă. De asemenea sunt şi anumite dispoziții tranzitorii care se referă la formulare deja cunoscute: 600 (stabilirea contribuțiilor de pensii — CAS — și sănătate — CASS — datorate statului n.r), 221 (pentru normele de venit în agricultură n.r), 220 (pe care fermierii o depuneau pentru venitul estimat/norma de venit n.r), 201 (veniturile realizate în străinătate n.r), deci diferite astfel de obligații fiscale care, de la caz la caz, să spunem aşa, sunt tratate separat, în sensul că, dacă informațiile deja depuse există la nivelul Fiscului, nu va mai fi nevoie ca acel contribuabil să depună încă o dată declarația unică. Dar putem avea exemple, precum depunerea formularului 600, doar pentru partea de contribuții, neexistând încă depus la nivelul Fiscului declaraţia pentru partea de venit şi automat în această situație cel care a depus deja acest formular 600 trebuie să depună şi declarația unică pentru a şti care sunt veniturile sale pentru anul în curs şi pentru anul anterior. Deci sunt situaţii de la caz la caz, dar noi am mers pe principiul ca, ceea ce deja există la nivelul ANAF-ului, ca şi informație, să nu fie solicitat încă o dată unui contribuabil. Este vorba și de o simplificare adică trecerea la un nou sistem, şi anume nu pe hârtie, ci pe depunerea declarației online”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici la sfârșitul ședinței de Guvern.

    Bonificații pentru contribuabilii ”conștiincioși”

    Șeful de la Finanțe a mai arătat că se merge pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declarație unică în sistemul online şi, pentru acest lucru, acordă, o reducere cu 5% a obligațiilor de plată faţă de stat – impozit pe venit, contribuții, sănătate şi cele pentru social. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, atunci, până la final de an, până la final de 15 decembrie, mai sunt încă 5% reducere pentru această plată anticipată.

    ”Deci un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile faţă de stat, dacă se depune online şi plata anticipată până la finalul anului curent. Vor fi probabil şi întrebări, dar pot să anticipez una dintre ele, care e foarte importantă, şi anume faptul că se poate merge chiar şi pe un estimat de zero pentru anul curent, dar în acel moment contribuabilul respectiv nu se mai bucură de acea reducere de până la, să zicem, 5% pentru plata anticipată, nemaifiind un venit estimat în anul curs. Au fost luate în calcul toate posibilele situaţii, scenarii şi credem noi că această variantă care a fost şi discutată, dezbătută poate să aducă schimbări radicale, în sensul bun”, a mai punctat Teodorovici.

    Fermierii care au venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură datorează CAS și CASS

    De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS şi CASS se datorează astfel:

    – CAS –  asigurările sociale se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 de lei);

    – CASS – contribuțiile la asigurările sociale de sănătate se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 de lei, pentru anul fiscal 2018).

    Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităţilor desfăşurate şi de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puţin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (1.900 de lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe ţară.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”