• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EROAREA DE LA APIA NU-I AFECTEAZĂ PE OIERI. Ce veste primesc de la IONICĂ NECHIFOR – ROMOVIS!

    Roxana Dobre -

    Oierii răsuflă ușurați! Furtuna de la APIA cu subvențiile pe 2017 nu îi afectează. Cel puțin așa au primit asigurări liderii din oierit care spun că în cazul subvențiilor pe cap de ovină cuantumurile au fost oricum mai mici decât anul trecut, dar este bine că acum, la recalculări, s-a stabilit că fermierii nu trebuie să restituie nimic din sumele deja încasate ca subvenție pentru activitatea de creștere a ovinelor.

    Oierii rămân cu subvențiile integrale în buzunar după ce Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a recalculat cuantumurile pentru Campania 2017, reieșind sume plătite în plus crescătorilor de animale. Chiar dacă se pare că și la crescătorii de ovine au fost erori de calcul, diferențele pentru aceștia sunt prea mici, sub un leu pe cap de animal, ca să merite tot procesul de rambursare a banilor.

    Oierilor nu li se cer banii înapoi

    Ionică Necifor, secretarul general al Romovis spune că din discuțiile pe care le-a avut cu conducerea APIA Central a primit garanții că oierii nu vor fi nevoiți să ducă niciun leu înapoi la APIA.

    ”Din discuțiile pe care le-am avut noi la nivel central, cu domnul director general și cu doamna director pe zootehnie Stela Tănase, la specia ovină și la specia caprină nu se impune o recalculare, întrucât acolo lucrurile sunt clare, nu au fost erori, să spunem așa, de calcul, în așa fel încât fermierul să fie nevoit să dea banii înapoi. Se întâmplă la bovine din ce am înțeles, dar dacă mă întrebați pe mine, sunt mulțumit că fermierii crescători de ovine și caprine nu au probleme din punctul acesta de vedere. Eu sper să nu apară surprize, dar din toate discuțiile și din reverificările făcute, nu e cazul momentan la crescătorii de oi. Eu cred în ceea ce îmi spune domnul director general și oamenii abilitați în chestiunea asta, că bănuiesc pe incidentul la bovină și-au luat în calcul să verifice și la specia ovină și la specia caprină, tocmai în ideea de a nu apărea și aici erori și cred că nu mai e cazul să apară erori. Dar la noi pur și simplu s-a văzut faptul că s-a diminuat cuantumul pe cap de animal și e adevărat că efectivul a crescut și calculul s-a făcut corect”, a explicat Ionică Nechifor în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Crescătorii de ovine au primit în Campania 2017 25,0200 de euro pe cap de animal pentru Sprijinul Cuplat și 5,2407 euro pe cap pentru Ajutorul Național Tranzitoriu.

    Funcționarii agenției de plăți din teritoriu vor avea o muncă titanică de depus pentru recalculare în fiecare exploatație care a cerut subvenții a sumelor care trebuie restituite de fermieri. APIA nu a specificat în comunicatul în care explică care sunte sumele exacte dar și cauzele pentru care s-a produs această eroare și cum se vor rambursa banii. Se pare însă că există mai multe variante luate în considerare: de a chema anul acesta fermierii cu banii la APIA sau a trage sumele din plăți viitoare. În cel de-al doilea scenariu, primele plăți sunt anunțate pentru Campania 2018, în luna octombrie când este progamat să demareze avansul.

    Acum funcționarii APIA din toată țara iau din nou la calcul fiecare dosar care implică Sprijinul Cuplat zootehnic pentru vaci de lapte, bivolițe de lapte, vaci de carne și metișii acestora. Dar și pentru Ajutorul Național Tranzitoriu 8 – schema decuplată de prodicție, specia bovine – sector carne unde, atenție, intră și bovinele de lapte.

    Procedura de restituire legală este cea pentru plăți necuvenite ca atunci când fermierii sunt sancționați sau sunt descoperiți că au încasat bani în mod necuvenit de la APIA. Astfel, funcționarii generează notele de fundamentare și procesele verbale de plăți necuvenite pe care le vor înainta fermierilor.

     

    Reamintim că potrivit unei comunicări oficiale transmise astăzi pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, APIA a explicat că în perioada 12-16 martie 2018 a reanalizat datele extrase din sistem și astfel a rezultat că există efectiv mai mare de capete care ar trebui luat în calcul, în vederea încadrării în plafonul financiar alocat României.

    Conform calculelor făcute de Agrointeligența – www.agrointel.ro în baza cuantumurilor actualizate, sumele care vor trebuie date înapoi de către fermierii care au luat banii sunt:

    Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic:

    40,8945 euro/cap – vaca de lapte

    13,7443 euro/cap– – bivolițe

    73,3991 euro/cap – taurine din rade de carne și metișii acestora

    Ajutoare Naționale Tranzitorii:

    2,3223 euro/cap – pentru ANT 8 – schema decuplată de prodicție, specia bovine – sector carne

    În acest context, fermierii care au încasat integral sumele pentru SCZ zootehnie și ANT8 vor trebui să dea înapoi diferența. Dacă în alți ani, la primele calcule, analiza APIA a dat cuantumuri mai mici decât cele finale, și fermierii au încasat diferențe, acum analiza este în defavoarea crescătorilor.

    Iată care sunt cuantumurile finale pentru aceste scheme în Campania 2017, sume ce trebuie să le știe și fermierii care nu au primit încă niciun leu din subvenție și și-au făcut socoteli pe cuantumurile anunțate anterior:

    Citiți și:

    OFICIAL! SUBVENȚII RECALCULATE! CLAUDIU FRÂNC (FCBR) anunță SUMELE pe care APIA LE CERE ÎNAPOI DE LA FERMIERI!

    APIA RECUNOAȘTE! SUMELE pe care FERMIERII TREBUIE SĂ LE DEA ÎNAPOI din subvenția PENTRU ANIMALE!


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii