• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LEGEA RASELOR RUSTICE vine cu UN NOU SPRIJIN ÎN ZOOTEHNIE! Cine va putea accesa AJUTORUL DE STAT!

    Roxana Dobre -

    Un director din Ministerul Agriculturii face lumină în cazul ajutoarelor financiare alocate pentru rasele autohtone care sunt în pericol de dispariție din exploatațiile zootehnie și anume Bălțată Românească, Brună și Sura de stepă, dintre care ultima care se mai găsește momentan doar la institutele de cercetare. Avram Crăciun a participat săptămâna trecută la discuțiile din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților și a adus lămuriri în plus pentru fermierii interesați de acest program după ce crescătorii de animale s-au plâns că sunt tăiați de lista cu acest sprijin!

    ”(…) Această lege nu este pentru crescători. Această lege este pentru genetică și pentru furnizorul de material genetic. Crescătorii vor avea și au programe destinate pentru ei. Crescătorii de bovine beneficiază la ora actuală de o serie de măsuri de sprijin direct cum ar fi Sprijinul Cuplat. Dacă dau bani pentru investiții în locuri de cazare la producție nu pot să susțin Sprijinul Cuplat pentru că acesta se acordă pentru o producție în declin. Deci Sprijinul Cuplat în dau pentru a menține capacitate de producție iar același fermier poate apărea ca beneficiar de sprijin de investiții ceea ce ne îngreunează efectiv în a obține acceptul Comisiei Europene pentru acest tip de ajutor de stat. Dacă e să ne referim la stațiunile de cercetare, dacă sunt sau nu eligibile din perspectiva Uniunii Europene, acestea sunt entități economice, deci sunt considerate inteprinderi din punctul acesta de vedere pentru că fac investiții în dezvoltare. Atenție! Nu vorbim de programe de cercetare care sunt finanțate pe alte tipuri de linii de finanțare. Aceasta investițe în dezvoltare constă în realizarea de ferme și capacități de reproducție pentru a crea matca necesară pentru a furniza material genetic. De ce vine această lege? Este într-adevăr o întrebare pertinentă. După cum știți s-a dezvoltat programul pe suine cu rasele Bazna și Mangalița. La fel în completarea acestei legi va veni probabil o propunere, și o vom discuta la momentul respectiv, Legea raselor rustice. Noi avem o serie de rase care sunt pe cale de dispariție sau sunt în conservare. De aceea dacă am vrea să dăm micilor crescători material genetic constantăm că nu avem de unde. Noi trebuie până la urmă formăm baza genetică, matca necesară, după care să lansăm astfel de programe care să ajute micii crescători”, a arătat Avram Crăciun, director în Ministerul Agriculturii.

    Pinzgau de Transilvania, pe lista raselor eligibile

    Vestea bună este că pe lista raselor eligibile ar putea fi introdusă și Pinzgau de Transilvania, o rasă autohtonă extrem de apreciată formată încă din 1860 dar care nu se mai găsește aproape deloc în fermele din ziua de astăzi. Propunerea a fost înaintată în Comisia de Agricultură de prof. dr. Valeriu Tabără,  Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești (ASAS).

    Este o lege importantă și trezește probabil și elemente de discuție dar trebuie precizat că acest proiect are o țintă precisă: este vorba de a repune în valoare rasele noastre pe care le avem la această dată la nivel de nucleu. Din nefericirie ele se găsesc doar în anumite centre și anume institute și stațiuni de cercetare. Așa cum avem nucleul de Bălțată Românească la Arad, la Iași mai avem un nucleu de Sură de Stepă și la Târgu Mureș unde avem tot un nucleu de Bălțată Românească. Rugămintea mea este să intre în program și  Pinzgau de Transilvania, o rasă autohtonă formată încă din 1860 care se dorește a fi pusă în valoarea. Această rasă a fost preferată foarte mult de fermierii din zona montană datorită rezistenție copitei. Un nucleu foarte bun îl avem la Brașov și noi trebuie să sprijinim dezvoltarea acestui nucleu ca să treacă de faza critică astfel încât să putem livra la un moment dat pentru fermele noastre interne materialul genetic care nu poate fi produs în orice structură”, a subliniat profesorul Valeriu Tabără.

    Reamintim că  în acest an Ministerul Agriculturii vrea să instituie o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor pentru care alocă 10 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat în dezbatere publică.

    Banii vor ajunge la crescătorii taurinelor din rasele Bălțata Româneasca, Sură de stepă și Brună prin investiţii pentru realizarea de ferme noi/adăposturi noi pentru animale de reproducție, inclusiv pentru prima populare, precum și de stimulare a asocierii în Cooperative.  

    Scopul programului îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv implementarea Programului de susţinere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțata Românească, Sură de Stepă și Brună, în vederea îmbunătăţirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor.

    Potrivit proiectului de lege, schema de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul României pentru perioada 2018 – 2020 iar valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Citiți și:

    Care este PREȚUL UNEI JUNINCI din rasa BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ

    SURA DE STEPĂ – rarisimă în fermele din România, VEDETĂ LA TÂRGUL AGRALIM

    De ce nu trebuie să uităm de Brună – rasa de vaci cu cea mai mare durată medie a vieții productive

    Program de susţinere a crescătorilor de taurine din rasele Bălţata Românească şi Brună

    MICII FERMIERI, EXCLUȘI de la plata UNEI NOI SUBVENȚII PENTRU ANIMALE!


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd