• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TRAGEDIA DIN SAIVAN – VERDICTUL AUTORITĂȚILOR! „MULTE DINTRE OI AU MURIT SUFOCATE!”

    agrointeligenta.ro -

    Un caz cutremurător zguduie lumea oierilor, a crescătorilor de animale din România! Munca unui fermier din județul Timiș, localitatea Cadăr, comuna Tormac a fost sfâşiată în câteva minute. Totul s-a întâmplat ieri noapte, iar crescătorul în stare de șoc nu își dă seama ce bestii puteau să îoi atace saivanul.

    Din primele concluzii ale autorităților se pare că lupii au fost cei care au dat atacul în mod mișelesc și au omorât mai multe oi și miei iar imaginile sunt de coșmar. La saivanul oierului s-au adunat rând pe rând polițiștii, primarul localității dar și jurnaliști locali toți cu propria anchetă defășurată printre zecile de cadavre mutilate care arată că între animale și fiare s-a dat un război dureros.

    Se pare că lupii sunt cei care au dat atacul și au lăsat pagube imense în exploatația oierului care în total deține 1.600 de capete.

    Primele estimări arată că de fapt doar câteva animale au fost efectiv atacate și omorâte iar celelalte s-au speriat, s-au împins unele în altele și au murit sufocate. Oierul exclude un atac efectuat de mâna vreunui dușman și pune totul pe seama fiarelor sălbatice.

    Acum ne-am uitat mai bine, am și vreo 4-5 câini si unul din ei e mușcat de bot, probabil cum s-a luptat cu animalele. Sigur a fost un atac al animalelor sălbatice. Din cate am inteles de la autoritati, a mai fost un atac si la o alta stana, dar acolo este vorba doar de cateva capete. Aici este vorba de peste 100 si ceva de oi mature, si miei, 200 si ceva de capete. In total ar fi peste 300 de capete care sunt moarte dintr-un total de aproape 1600 cate am eu… Este vorba despre lupi sau șacali, dar mai mult ca sigur lupi. Am mai avut probleme si am mai tot sunat la autoritati sa ia masuri. Sa nu spun saptamanal, dar din doua in doua saptamani dau tarcoale. La alte saivane nu am avut probleme. Au mai prins cate una, asta este, dar acum chiar mi-au dat in cap”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Stelian Zeic, proprietarul mioarelor.

    Oierul trebuie să anunțe de urgență și APIA pentru a-și salva subvenția

    Pentru a-și salva subvenția, dacă oile erau înscrise la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) oierul păgubit trebuie să ia măsuri de urgență. În sensul prevederilor articolului 32 din Regulamentul (CE) nr. 640/2014 cu modificările și completările ulterioare, se acceptă drept cazuri de circumstanţă naturală următoarele situaţii care nu sunt din culpa solicitantului:
    – “moartea unui animal ca urmare a unei boli”

    Documentele care atestă cazul de circumstanţă naturală şi care se depun de către solicitant la dosarul cererii unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic sunt formularul declarare eveniment (F3) şi alt document emis de ANSVSA / DSVSA din care să reiasă boala care a cauzat moartea animalului.

    „moartea unui animal, ca urmare a unui accident pentru care beneficiarul nu poate
    fi considerat răspunzător.”

    Se acceptă în baza procesului verbal de constatare, emis de instituţia abilitată să constate accidentul (de ex. poliţia rutieră, poliţia feroviară), din care să reiasă că solicitantul nu este vinovat de accident.

    Se acceptă ca și cazuri de circumstanță naturală următoarele situații:
    – sacrificarea de necesitate a unui animal din cauze pentru care solicitantul nu poate fi considerat responsabil:
    a) ca urmare a depistării, de către medicul veterinar, a unei afecțiuni ce nu a putut fi remediată prin tratament, se acceptă în baza documentului sanitar-veterinar care să certifice boala și a formularului de mișcare F2;
    b) ca urmare a unui accident, se acceptă în baza documentului sanitar-veterinar care să certifice motivul sacrificării și a formularului de mișcare F2;
    – moartea animalului solicitat în cerere, datorată imposibilității de a făta, se poate accepta în baza documentului sanitar-veterinar și a formularului declarare eveniment (F3)

    Solicitantul trebuie să aducă la cunoştinţa CJ/CL APIA‚ cazurile de circumstanţă naturală, în scris, conform prevederilor art. 32 paragraful 1 din Reg. Delegat UE nr. 640/2014 cu modificările și completările ulterioare, printr-o Înştiinţare (Anexa 8) în termen de 10 (zece) zile lucrătoare de la producerea evenimentului.

    Animalul solicitat în cererea unică de plată pentru SCZ supus unei circumstanţe naturale, care se notifică la APIA în maxim 10 zile lucrătoare de la data evenimentului, poate fi înlocuit cu alt animal, existent în exploatația cu cod ANSVSA până la data notificării, fără pierderea dreptului la plata sprijinului, în următoarele condiţii:
    a) beneficiarul să nu fi fost informat de APIA în privinţa unei neconformităţi din cererea unică de plată;
    b) beneficiarul să nu fi fost informat cu privire la intenţia APIA de a efectua un control la faţa locului;
    c) animalul, care înlocuieşte animalul cu circumstanţă naturală, trebuie să îndeplinească toate
    condiţiile de acordare la data notificării către APIA a cazului de circumstanţă naturală;
    d) beneficiarul trebuie să depună documentaţia specifică pentru animalul care înlocuieşte animalul cu circumstanţă naturală. ”

    ATENŢIE ! În cazul în care solicitantul depăşeşte termenul prevăzut la art. 32 paragraful 1 din Reg. Delegat UE nr. 640/2014 cu modificările și completările ulterioare Înştiinţarea (Anexa 8) depusă la CJ/CL APIA nu se ia în considerare. Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.

    În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, animalele supuse circumstanţelor naturale NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate de la aplicarea sancțiunilor administrative.

    Citiți și:

    CARNAGIU ÎN SAIVAN! SUTE DE OI UCISE AZI-NOAPTE. OIERUL – ÎN STARE DE ȘOC: ”TREMUR TOT. NU ȘTIU CE-A FOST!”


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA