• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV. ȘEF APIA: Fermierii mai pot depune CEREREA UNICĂ PÂNĂ PE 1 IUNIE! Care sunt cazurile EXCEPȚIONALE acceptate!

    Roxana Dobre -

    Fermierii mai au o șansă pentru subvenții! Producătorii agricoli care nu au reușit să ajungă la sediile agenției de plăți în cele două luni și jumătate, între 1 martie și 15 mai, pentru depunerea cererii unice mai au timp încă 25 de zile. Atenție însă! Sunt primite doar acele formulare pentru subvenții în cazul fermierilor care pot justifica cu dovezi clare că din motive paralele de voința lor nu au putut ajunge în termenul anunțat de APIA!

    „Până la data de 1 iunie vom primi cereri de la fermierii care, pentru motive bine întemeiate, nu au putut să depună cererea unică de plată. Adică sunt cazuri în care au fost internați în spital sau au avut alte probleme. Important este că trebuie să justifice cu documente că nu au putut ajunge pentru depunerea cererii unice din motive independente de voința lor. Din câte știu așa se procedează în toate județele iar așa a fost în fiecare an, deci nu este chiar o noutate“, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, directorul executiv al APIA Olt, Doru Neacşu.

    Acesta a atras atenția că mesajul nu se adresează în niciun caz fermierilor care, spre exemplu, aveau programare și din comoditate nu s-au prezentat la agenția de plăți. ”Vă spun că există această posibilitate dar în cazul județului nostru nu a mai rămas niciun fermier, chiar au venit toți pentru depunerea cererii. Dar mai sunt aceste situații excepționale în care poate au avut probleme cu primăriile și nu le-au eliberat adeverințele, repet: motivele invocate de fermieri trebuie să demonstreze că au avut cauze paralele de voința lor”, a mai explicat șeful APIA Olt.

    Regulamentul UE, de partea fermierilor

    Chiar în Ordinul nr. 39/2018 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2018 aprobat de Ministerul Agriculturii se specifică faptul că cererea unică de plată completată de fermieri se depune la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în perioada 1 martie – 15 mai 2018, conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Sistemul Integrat de Administrare și Control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea.

    Cererile unice de plată pot fi depuse și după data de 15 mai, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control și condițiile pentru refuzarea sau retragerea plăților și pentru sancțiunile administrative aplicabile în cazul plăților directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală și al ecocondiționalității.

    În conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, modificările cererilor unice de plată se depun la APIA până la data de 31 mai 2018 inclusiv, fără aplicarea de penalități. Fermierii pot depune modificări ale cererii unice de plată după data de 31 mai, până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificarea cererii unice de plată ar fi fost depusă până la data de 31 mai 2018.

    Cererea unică de plată se depune la centrele județene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 hectare teren agricol și la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 hectare teren agricol.

    Ordinul Ministerului Agriculturii în puteți găsi aici: FORMULAR CEREREA UNICĂ 2018


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA