• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LUCIAN POPA, tânărul care preferă să muncească ÎN PROPRIUL SOLAR decât în FERMELE STRĂINILOR!

    agrointeligenta.ro -

    Primul solar a ajuns în curtea familiei Popa înaintea fiului lor, Lucian. Tânărul a împlinit 25 de ani și se numără printre puținii din generația sa care au ales să rămână la țară și să lucreze pământul. Iar la Izbiceni, a lucra pământul este sinonim cu a munci în solar. Asta au făcut părinții săi, asta face acum, alături de ei, Lucian Popa.

    Legumicultura este o tradiție în familia Popa, după cum ne explică, neobișnuit de molcom, tânărul oltean. În total, familia sa are 63 de ari de solar în care an de an rodesc roșii, ardei grași, ardei capia și vinete. ”Avem două tronsoane (module, tunele de solar) făcute acum cinci ani de zile, din fonduri europene, și restul sunt solarii”, vorbește Lucian Popa arătându-ne, între solarii, și pe primul: ”cred că îl avem în curtea familiei de 30-40 de ani”.

    Afacerea cu legume, în impas la început de an

    Munca din legumicultură nu este deloc ușoară. Nu sunt luni de pauză, se lucrează la foc continuu. Iar ani precum acesta, cu fluctuații mari de temperatură în primăvară, fac ca eforturile să fie dublate. ”De la începutul anului cele mai mari probleme sunt cu frigul și prea multă umezeală. Am întâmpinat multe probleme din cauza gerului, plantele au suferit, s-au îngălbenit frunzele. Este foarte mare investiția – câteodată poate o recuperăm, câteodată nu, e foarte multă muncă și stres. Ne confruntăm și cu diferite probleme la plante, diferite boli. Mai întâmpinăm probleme și la vânzarea legumelor, stăm foarte mult în piețe, legumele au un preț dezavantajos”, vorbește Lucian Popa despre provocările din legumicultură.

    Produse inovatoare pentru cultura de legume

    De când s-a alăturat cu trup și suflet afacerii cu legume, Lucian Popa a reușit să revoluționeze modul în care se produc legumele din solariile familiei Popa. Tânărul a intuit din timp că românii s-au săturat de roșii fără gust sau ardei de plastic și a readus gustul în recoltele solarului. Iar în tehnologia de cultură a introdus produse inovatoare, care să îl ajute să aibă și producție, și legume sănătoase.

    Cel mai mult folosim TERRA-SORB Radicular care ajută la creșterea plantei, are o productivitate din ce în ce mai sporită. Acest produs mi l-a recomandat cineva acum doi ani de zile”, ne-a vorbit legumicultorul despre produsul pe care se bazează pentru a avea o cultură sănătoasă, viguroasă, încă din faza de răsad.

    Din portofoliul companiei AECTRA, în solariile Popa se mai utilizează și ATONIK și fertilizantul NUTRI LEAF 20-20-20.

    Pot să spun că de când folosesc produsele AECTRA – și nu numai acum când ne-au ajutat plantele să se refacă după ger, ci și în ceilalți ani, am fost foarte mulțumit de produsele AECTRA ca și productivitate, calitate”, explică Lucian Popa.

    Produsul AECTRA pentru legume, recomandat de un reprezentant zonal

    Legumicultorul a ajuns să folosească soluțiile AECTRA pentru legumicultură la recomandarea unui reprezentant zonal, iar astăzi legătura dintre fermier și furnizorul de inputuri este una solidă, bazată pe încredere. Un parteneriat.

    Din portofoliul nostru, Lucian se bazează foarte mult pe TERRA-SORB Radicular. Este un biostimulator pe bază de aminoacizi, aminoacizi liberi în concentrație mare, dedicat dezvoltării rădăcinilor și în special rădăcinilor adventive, deci de absorbție, cât și rădăcinilor de fixare. Aplicat cu stropitoarea încă din faza de răsad ca și doză de 100 ml la 60 litri de apă, dezvoltă foarte activ rădăcinile. Odată crescute rădăcinile, se dezvoltă și planta foarte bine”, ne explică Lucian Cojoacă, directorul de vânzări AECTRA pe partea de horticultură.

    TERRA-SORB Radicular a făcut ca anul acesta, în ciuda valurilor de ger, răsadurile să reziste și să se dezvolte. ”Ce a fost aici săptămâna trecută a fost un stres termic, o temperatură foarte scăzută, care a ținut plantele pe loc, cu riscul să și înghețe. Datorită faptului că s-au folosit aminoacizi, impactul negativ al înghețului a fost mult diminuat. Plantele au rezistat mult mai bine și după plantare pleacă mai bine. Cu TERRA-SORB Radicular aplicat în faza de după plantare, cu prima apă după plantare sau la 7 zile, când planta începe să lucreze sau să repornească în vegetație, rădăcinile se dezvoltă mult mai bine, nutrienții sunt absorbiți mult mai bine, migrează mult mai bine prin plantă, ajung în frunză unde, datorită iluminării soarelui, fotosinteza se face mult mai activ, procesul de creștere este mult mai rapid”, explică Lucian Cojoacă.

    Valorificarea legumelor, mai ușoară dacă ai recoltă de calitate

    În solariile lui Lucian Popa și ale familiei sale, anul agricol arată promițător. Tânărul are gândită întreaga strategie atât pentru cultură, cât și pentru valorificare. Și-ar dori să obțină un preț mai bun în acest an, însă el și familia sa nu își pot permite să stea în piață, la tarabă – au o producție de realizat în solar. Așa că se resemnează că va vinde la piețele angro. Dar are și un as în mânecă: legumele cu gust îl ajută ca, de la an la an, să își mărească lista de clienți direcți cărora le livrează personal legumele.

    Am câștigat încrederea oamenilor ducând legumele noastre la laborator. Îi asigurăm astfel că ceea ce le oferim sunt produse sănătoase, nu doar produse foarte gustoase. În plus, reușim ca legumele noastre să aibă și formă, și culoare frumoasă”, ne explică Lucian Popa. Iar când vorbește despre legumele sale, fața i se luminează. Se uită cu mândrie la răsadurile de roșii din care și-a calculat o producție de 12-15 tone în acest an: ”Ia uitați-vă un pic la răsadurile mele. Sunt tare de mulțumit de ele. Am avut mare grijă de ele încă din răsadniță, după le-am plantat, a venit gerul și frunzele s-au îngălbenit. Acum două zile am folosit din nou TERRA-SORB Radicular și deja încep să se regenereze frunzele. Presimt că vom avea un an bun ca producție”.

    Acest articol face parte din cadrul campaniei Tehnologiile profitului, desfășurată de compania AECTRA în parteneriat cu Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile