• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GLICINA: SECRETE DE CULTIVARE, ÎNTREȚINERE, ÎNFLORIRE ȘI ÎNMULȚIRE!

    Roxana Dobre -

    Glicina, Wisteria floribunda în denumirea sa științifică sau ”salcâmul urcător” cum mai cunoscută este o plantă cățărătoare care ”îmbracă” în culorile sale, mov, alb și roz, grădinile, terasele sau chiar casele unde este plantată. Arbustul decorativ are florile aproape identice cu cele de salcâm dar spre deosebire de arborele ”spinos” care ajunge și la 30 de metri înălțime, glicina se aseamănă cu vița de vie și poate fi dirijată astfel încât să obțineți forma și dimesiunea dorite.

    Glicina mov este cea mai răspândită și adaptată la condiții de climă din țara noastră

    Glicina: Cum și când se plantează

    Arbustul decorativ care face ”spectacol” în lunile aprilie-mai are nevoie la plantare de pământ fertil bine drenat care poate fi ”corectat” dacă nu sunteți siguri de calitatea acestuia prin adăugarea de compost.

    Plantarea glicinei se poate face  primăvara sau toamna în gropi care să aibă o adâncime corespunzătoare în funcție de rădăcina plantei și de trei ori mai late.

    Distanța recomandată între plantele de glicină este de 4-5 metri dacă vreți să plantați mai mulți puieți.

    Glicina nu necesită udare în mod constant ci doar în timpul perioadelor foarte secetoase, în rest nu trebuie udată în exces.

    Este important să alegeți un loc din grădină mai spațios pentru că odată ce crește, Glicina poate sufoca celelalte plante din imediata vecinătate.

    De reținut că planta iubește căldura de aceea este recomandat să o plantați în locurile cu mult soare din grădină. În caz contrar există riscul să nu înflorească niciodată. Glicinei nu-i place să fie deranjată prin mutare astfel ea nu va mai înflori în timp destul de îndelungat.

    Glicina albă spectaculoasă în perioda de înflorire

    Glicina: Cum se îngrijește

    Odată ce planta s-a prins, în fiecare primăvară Glicina are nevoie de îngrijire minimă aceasta nefiind prea pretențioasă la întreținere. Astfel se aplică un strat de compost și unul de mușchi la baza tulpinei pentru a reține umezeala și pentru a controla dezvoltarea buruienilor.

    Glicina: Cum se taie corect

    Foarte importate pentru îngrijirea Glicinei sunt tăierile anuale. Fiind o plantă cu creștere cu creștere rapidă, trebuie să acordați atenție sporită modului în care o dirijați întrucât dacă o lăsați să se dezvolte ca atare, sub formă de arbore,  poate ajunge și la 1,5 metri înălțime.

    Cel mai indicat este ca tunderea glicinei să se facă spre sfârșitul iernii când se îndepărtează minim jumătate  din ramurile crescute cu un an înainte și se lasă pe fiecare ramură doar câțiva boboci.

    La glicină, pentru o inflorescentță și mai bogată, puteți tunde ramurile rebele la fiecare două săptămâni, în timpul verii.

    Glicina: Cum se stimulează înflorirea

    Dacă planta de Glicină nu înfloreşte este pentru că nu are suficient soare. Dacă v-ați asigurat că nu are această problemă puteți apela la o serie de ”trucuri” ca să o faceți să producă flori parfumate și bogate. Primăvara se va aplica superfosfat,  iar toamna se vor reteza rădăcinile prin săpare cu cazmaua la 0,3 – 0,5 m în jurul plantei.

    În plus, primăvara și toamna mulți grădinari apelează la făina de oase și la îngrășămintele minerale cu fosfor, care sunt aplicate în sol.

    Glicina: Cum se înmulțește

    Înmulțirea Glicinei ce face cel mai ușor prin butaşi. Aceștia se taie în luna august la o lungime de 10 cm şi se plantează într-un recipient cu turbă şi nisip. După înrădăcinare, plantele se mută într-un ghiveci cu pământ normal, în care vor sta cam un an înainte de a fi aşezate în locul final.

    De asemenea, şi marcotajul artificial este des folosit pentru înmulțirea Glicinei.

    Cea mai greoaie şi de durată metodă pentru a înmulți Glicina este cea prin seminţe, care se obțin din păstăile pe care le formează planta ca și la salcâm.

    Butașii de Glicină se găsesc pe site-urile speciale de vânzări cu prețuri cuprinse între 20 și 150 de lei în funcție de anul în care se află planta. Semințele se vând cu 0,50 de bani bucata dar procesul acesta de înmulțire are o rată de reușită de sub 50 la sută.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile