• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La est de România, crescătorii de păsări trec la produse scumpe: raţe, gâşte, curcani

    agrointeligenta.ro -

    Sectorul creşterii păsărilor din spaţiul ex-sovietic a trecut cum se spune „la nivelul următor” mizând pe specii aducătoare de valoare adăugată mare şi foarte mare.

    Raţele, gâştele, curcanii oferă materie primă pentru obţinerea unor produse premium şi de lux atât alimentare cât şi non-alimentare. Carnea, foarte apreciată a celor trei specii, se vinde la preţuri de două chiar trei ori mai mari decât cea a comunelor galinacee, oferind, de asemenea, oportunitatea obţinerii unor specialităţi plasate în categoria delicateselor – pieptul de raţă, pulpele de raţă, pieptul de curcan, pateul de ficat de gâscă sau raţă, foie-gras-ul. Penele şi puful sînt, de asemenea foarte apreciate pentru „umplutura” pernelor sau căptuşelilor, ori pentru decorarea diferitelor accesorii de modă.

    Dezvoltarea unor unităţi de producţie de mari dimensiuni care să exploateze potenţialul oferit de aceste specii aducătoare de valoare mare şi foarte mare este un semn de maturizare al sectorului creşterii păsărilor – tendinţă care se conturează din ce în ce mai consistent în spaţiul ex-sovietic.

    În ultimele 12 luni în Rusia, Belarus, Ucraina şi Republica Moldova au început să fie construite mai multe mari unităţi integrate (creştere & procesare) dedicate fie raţelor, fie gâştelor fie curcanilor. Majoritatea proiectelor au caracter trans-naţional, cu investitori care fie caută în altă ţară avantaje locale precum, forţa de muncă mai ieftină, apropierea geografică de pieţe de desfacere, sau chiar tarifare, fie caută să se extindă la nivel regional.

    Spaţiul european ex-sovietic oferă din punct de vedere geografic legătura cu patru importante pieţe pentru produsele premium şi luxury – inclusiv a celor obţinute din materia primă oferită de cele trei specii de păsări – Zona Euro şi Marea Britanie (economii dezvoltate, cu un middle şi high class consolidat), Rusia şi China (economii emergente cu un middle şi high class în curs de consolidare), Orientul Mijlociu (cu un high class consolidat şi cu o clas în curs de formare, având un mare apetit faţă de produsele din carne de pasăre).

    Lituanienii de la Arvi ”bagă” de 20 milioane în curcani

    Grupul lituanian Arvi a demarat deja lucrările de construcţie ale unei unităţi de producţie şi procesare a cărnii de curcan în Belarus (Lida), proiect în valoare de 20 de milioane de dolari. Unitatea integrată va include facilităţi de creştere a păsărilor – 420000 de capete pa an, de producere a furajului – 40000 tone per an, abator – capacitate 6000 tone greutate în viu, facilitîţi de procesare şi producere a produselor finite şi semi-finite din carne de curcan.

    Lituania este membră a Uniunii Europene, în vreme ce Belarus a Uniunii Vamale Rusia-Belarus, nucleul proiectului de „piaţă comună” a spaţiului ex-sovietic susţinut de Rusia – aceasta le va permite investitorilor de la Arvi un acces facil pe două dintre cele mai promiţătoare mari pieţe pentru produsele lor în condiţii vamal-tarifare excelente.

    Este de amintit că în acelaşi timp cu dezvoltarea proiectului din Belarus, Arvi îşi extindă şi unităţile deja existente din Lituania.

    Tot pe produse premium merg și rușii de la Cameo-Alfa

    Tot pe curcani mizează şi compania rusă Cameo-Alfa care va dezvolta pe plan local (Novogorod) o unitate de producţie, una dintre cele mai mari din Rusia. Valoarea proiectului care se va realiza în două etape este de 170 de milioane de dolari. Proiectul va de asemnea unul integrat, incluzând unităţi de producere a furajelor, creştere a păsărilor, abatoare şi procesare a cărnii, diferenţa dintre cele două etape constând extinderea capacităţilor de operare – de la 10.000 la 30.000 de tone de carne.

    Cameo Alfa vrea să profite de deschiderea apetitului pentru produse premium al noii clase de mijloc ruse pe cale de consolidare după ultimul deceniu de creştere economică şi dezvoltare a sectorului privat în Rusia, dar şi de oportunităţile de export spre alte state din fostul spaţiu ex-sovietic dar şi Israel şi Orientul Mijlociu.

    Ucrainienii se axează pe rațe

    Ucrainenii de la Creative, unul dintre cei mai importanţi producători de uleiuri şi grăsimi pe plan local, va construi cea mai mare unitate de creştere a raţelor din Ucraina. Proiectul va presupune o investiţie de 100 de milioane de euro, capacitatea de producţie proiectată fiind de 10 milioane de capete anual. Cei de la Creative mizează pe apetitul în creştere, în spaţiul ex-sovietic, pentru carnea şi produsele din carne de raţă, unde aceste produse nu sînt produse într-o măsură echivalentă, dar şi pe oportunităţile de export în Orientul Mijlociu şi China.

    Moldovenii merg pe gâște

    În final nu putem uita nici Republica Moldova, despre care am scris cu altă ocazie, unde se va construi un important proiect dedicat creşterii gâştelor. Compania moldo-rusă Senipal-V va construi două ferme de creştere a gâştelor, una în Republica Moldova alta în Rusia, mizând atât pe producţia de ouă şi carne de pasăre cât şi a altor produse derivate din proces.

    În demersul său compania mizează pe un contingent de 6.000 de capete pentru creştere şi pe 22.000 pentru exploatare comercială, intenţionând să producă în unităţile din cele două ţări 704 tone de carne anual.

    Proiectul este unul dintre cele mai complexe, incluzând, potrivit comunicatului, pe lângă unităţile special dedicate creşterii păsărilor, mori de producţie a nutreţului (30 de tone pe zi, surplusul va fi valorificat), linii de conserve (pentru pate şi foi gras), facilităţi de management al deşeurilor, şi generatoare de energie bazate pe surse alternative rezultate din procesul de producţie.

    Cele două unităţi de producţie din Republica Moldova şi Rusia vor fi identice atât în ce priveşte structura cât şi caracteristicile de producţie.

    Doar şi limitându-ne la aceste mari proiecte valoarea investiţiilor în segmentul dedicat altor specii decât galinaceele, depăşesc un sfert de miliard de dolari – investiţii realizate în decurs de 2-3 ani. Este un argument că un pic mai la est de România, se întâmplă nişte lucruri interesante…


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA